as vrea sa stiu cum se efectueaza o ancheta sociala pt un minor in cazul unui divort,se face la domiciliul parintelui la care ramane in custodie sau copilul in varsta de 15 ani este chemat in instanta,,pt a fi intrebat,,si daca da trebuie insotit de ambii parinti?
judecatorul va cere un raport de ancheta sociala cu ce conditii poate sa-i ofere fiecare parinte copilului. Asistenta sociala va venii in vizita la fiecare parinte ptr.a sta de vorba cu parintii si a vedea spatiul cu conditiile in care va locui minorul si ce posibilitati financiare ii poate oferii fiecare parinte copilului.
Dupa finalizarea anchetei sociale,judecatorul va decide la cine va ramane copilul.
Judecatorul poate sa-l cheme pe copil in instanta ptr a-i pune cateva intrebari,printre care si intrebarea: Cu cine vrei sa locuiesti ?
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit acestui articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.
(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.
Cedare custodie
dumbadaniel
Am o fetita de 7 ani care se afla de 2 ani in custodia mamei. Fosta sotie ma ameninta ca vrea sa renunte la custodia copilului, pe motiv ca nu se poate ocupa ... (vezi toată discuția)
Copil minor.
Nita Lacramioara
Am un baietel de 14 ani, pe care l-am crescut singura, iar fostul sot acuma vrea copilul. Copilul vrea si el la taicasu pt ca este mai liber, si invaluit cu ... (vezi toată discuția)