avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AJUTOR .stabilire domiciliu minor in afara tarii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AJUTOR .stabilire domiciliu minor in afara tarii

Buna ziua,

Am divortat dupa 11 ani, urmeaza sa facem partajul si doresc sa ma casatoresc inafara tarii .

Am un copil de 4 ani si doresc sa il iau cu mine dupa finalizarea partajului sa locuiasca cu mine si sotul in respectiva tara , ce acte imi trebuiesc si care este procedura legala, tinand cont ca cel mic mi-a fost incredintat mie si fostul sot are program de vizitare stabilit prin lege .

Ce acte imi trebuiesc sa pot deschide in tribunal actiune pentru obtinerea iesirii din tara cu cel mic , pentru stabilirea domiciliului in tara in care ma casatoresc.

Va multumesc din suflet si astept un raspuns cat mai repede posibil .

Cu deosebita consideratie .

A. R .


Daca ambii parinti exercitati autoritatea parinteasca, va adresati instantei cu cerere t a schimba domiciliul copilului in Italia.

Daca aveti copilul in incredintare, plecati cu el cand doriti, dar il instiintati pe tata unde va aflati ca tatal sa poata sa-si viziteze copilul.
Daca doriti sa preveniti o plangere penala, va puteti adresa instantei pt a cere modificarea programului de vizita.
Trebuie vazuta hotararea pentru a se intelege exact.
Daca aveti o hotarare veche de 11 ani ati putea avea noroc.
Ati putea pleca in UE.
Locuinta copilului va fi stabilita la dumneavoastra.
In vederea parasirii tarii veti avea nevoie de o declaratie a tatalui copilului.

In cazul in care va exista un refuz al acestuia, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca acordul de vointa al tatalui.


Locuinta copilului va fi stabilita prin hotarare judecatoreasca , la unul dintre parinti.

In hotararea judecatoreasca nu va fi specifica adresa de domiciliu sau resedinta parintelului la care locuinta copilului a fost stabilita.( orice modificare de domiciliu sau de resedinta poate fi facuta fara acordul celuilalt parinte, conform hotararii judecatoresti ).



Potrivit art. 497 alin. (1) Cod civil „dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu ACORDUL PREALABIL al celuilalt părinte”.




Articolul sus expus se refera la schimbarea locuintei minorului, dar si a parintelui cu care acesta locuiesti.
Ori, in situatia expusa, userul a amintit ca parintele la care locuinta a fost stabilta nu va fi schimbat.( mama va fi cea care se va ocupa de cresterea si educarea minorului).



Succes.


Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Din situaţia descrisă de dvs. iniţial eu am înţeles că:
- divorţul s-a pronunţat recent, după 11 ani de căsătorie;
- urmează să faceţi partajul, după a cărui finalizare doriţi să plecaţi în Italia unde o să vă recăsătoriţi şi aţi vrea să luaţi copilul să locuiască alături de dvs.;
- copilul v-a fost încredinţat dvs., fostul soţ având stabilit un program de vizitare;
- doriţi să ştiţi care este procedura legală pentru a vă lua copilul cu dvs.

Având în vedere că tatăl copilului are stabilit un program de vizitare, cea mai simplă soluţie este să obţineţi acordul acestuia prin act notarial, acord în care să se menţioneze clar că acesta este de acord să schimbaţi domiciliul copilului în Italia.

Ideal ar fi să vă înţelegeţi cu soţul dumneavoastră. Încercaţi să discutaţi cu el onest şi fără ocolişuri, fără să uitaţi că aveţi un copil care are nevoie de amândoi părinţii lui.

În cazul în care fostul soţ nu este de acord, vă sugerez să procedaţi astfel:
- îi trimiteţi printr-un executor judecătoresc solicitarea de a-şi da acordul cu privire la schimbarea domiciliului copilului;
- dacă nu primiţi un răspuns în 30 de zile, solicitaţi instanţei de tutelă (judecătoria în raza căreia locuiţi) să încuviinţeze schimbarea domiciliului minorului în Italia, explicând detaliat motivele pentru care solicitaţi acest lucru;
- dacă instanţa va aprecia că această schimbare este în interesul superior al copilului, va pronunţa o hotărâre în acest sens;
- dacă fostul soţ nu va ataca hotărârea, după rămânerea irevocabilă a hotărârii prin neapelare veţi putea pleca cu copilul în Italia.

Vă înţeleg frustrarea, însă vreau să vă atrag atenţia asupra faptului că orice copil are dreptul de avea legături personale cu ambii părinţi. În consecinţă este absolut irelevant din punct de vedere juridic ce doriţi dumneavoastră, dacă dorinţele dumneavoastră nu se subordonează interesului superior al copilului.

Niciun părinte nu are un drept de proprietate asupra copilului şi nu poate restricţiona relaţia acestuia cu celălalt părinte. Dvs. nu puteţi decide singură în chestiunile importante legate de copil (inclusiv schimbarea locuinţei acestuia) dacă nu deţineţi o hotărâre care să vă dea dreptul exclusiv de a exercita autoritatea părintească.

Conform art. 262 alin. (2) Cod civil, copilul care nu locuieşte la unul dintre părinţi are dreptul de a avea legături personale cu acesta, exerciţiul acestui drept neputând fi limitat decât în condiţiile prevăzute de lege, pentru motive temeinice, luând în considerare interesul superior al copilului.

Aplicabile sunt şi următoarele articole din Codul civil:

- Art. 483 alin. (1): Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.
(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.

- Art. 487: Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.

- Art. 496 alin. (5): Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.

- Art. 503 alin.(1): Părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească.


Sper din toată inima că vă veţi înţelege cu fostul dumneavoastră soţ şi nu veţi ajunge să decidă instanţa ce e mai bine pentru copilul dumneavoastră.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
NonMultaSedMultum, utilizator
Probabil ca vrea sa plece intr-o tara care nu conteaza ce hotarare are.
In acest caz ii va trebui acordul tatalui.
Pentru a se judeca ar trebui sa plece sau sa indice o resedinta pe care are acte si sa se efectueze o ancheta sociala.
Este un proces scump...in total...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil minor. Nita Lacramioara Nita Lacramioara Am un baietel de 14 ani, pe care l-am crescut singura, iar fostul sot acuma vrea copilul. Copilul vrea si el la taicasu pt ca este mai liber, si invaluit cu ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului minor din tara marinela0488 marinela0488 imi pot scoate copilul minor din tara avand in vedere ca am hotararea judecatoreasca definitiva prin care imi este incredintat mie mama lui? (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor in strainatate mirela_iuliana_81 mirela_iuliana_81 Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns Am o fetita de 6 ani care mi-a fost incredintata mie din anul 2010(nu avem custodie comuna, imi este ... (vezi toată discuția)