avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Divort la mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Divort la mediator

Buna ziua! Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu niste informatii. Sora mea are un copil de 1 an si 7 luni si este casatorita...momentan. A depus actele de divort din luna Februarie a acestui an iar cererea a fost anulata dupa 3 luni pe motiv ca daca cele 2 parti sunt de acord cu conditiile cerute unul fata de celalalt, atunci trebuie depus dosarul la mediator. Poate un mediator sa rezolve un astfel de dosar in care cele 2 parti sunt de acord cu conditiile puse de fiecare? Pensia alimentara cine o calculeaza? Poate ea sa paraseasca orasul inpreuna cu fetita si sa se stabileasca la actuala persoana cu care este acum, sau trebuie sa stea pana se finalizeza si se da hotararea? Pentru ca ea este cu cineva din alt oras si intentioneaza sa se mute impreuna la el dar nu stie daca poate face acest lucru inainte sa se de-a o hotarare... sau nu e nevoie decat sa depuna actele si dupa aia isi poate vedea de viata ei pana se da decizia finala?...Multumesc anticipat.O zi frumoasa
Probabil ca cererea de divort a fost anulata pentru neparcurgerea procedurii prealabile obligatorii. Daca aveti detalii puteti reveni cu amanunte asupra acestui subiect (motivatia anularii)
La mediator partile pot incheia un acord in care vor fi incluse toate aspectele cu privire la desfacerea casatoriei si la minor (inclusiv domiciliul acestuia, pensia alimentara, programul de vizita). Acesta va fi prezentat instantei care urmeaza sa dea o hotarare de expedient.
In ceea ce priveste mutarea in alt oras cu copilul raspunsul este negativ. Domiciliul minorului nu poate fi schimbat fara acordul tatalui (sau fara o hotarare judecatoreasca care sa inlocuiasca acest acord).

Sa mearga la un mediator din orasul in care domiciliaza si va primi mai multe detalii.
Stabilirea domiciliului minorului la mama nu inseamna ca mama nu-si mai poate schimba domiciliul sau ca poate sa-si schimbe domiciliul doar cu consimtamantul fostului sot. Persoanal nu cunosc vreo dispozitie legala in acest sens. De altfel, domiciliul este un drept personal nepatrimonial.
Dar dupa ce se da hotararea de divort, tot de tatal copilului depinde daca isi poate schimba copilul domiciliul sau trebuie in continuare o hotarare judecatoreasca? Daca tatal copilului nu va fi de acord niciodata cu schimbarea domiciliului copilului, exista vreo posibilitate sa se faca fara acordul sau?pentru ca el niciodata nu va fi de acord. Multumesc frumos
MirelaDavid a scris:

Stabilirea domiciliului minorului la mama nu inseamna ca mama nu-si mai poate schimba domiciliul sau ca poate sa-si schimbe domiciliul doar cu consimtamantul fostului sot. Persoanal nu cunosc vreo dispozitie legala in acest sens. De altfel, domiciliul este un drept personal nepatrimonial.


Este vorba de domiciliul minorului Dna Avocat. Normal ca mama poate decide singura in ceea ce o priveste.... pentru minor in schimb decid ambii parinti. dispozitii legale?.... codul civil si legea 272/2004
Asa cum scriam mai sus, in cazul in care tatal se impotriveste mama se poate adresa instantei judecatoresti pentru a obtine o hotarare care sa inlocuiasca acordul tatalui. In functie de argumentele prezentate instanta va decide daca domiciliul minorului poate fi schimbat sau nu.
Aceeasi procedura este valabila si pentru plecarea in strainatate

Alte discuții în legătură

Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Domiciliu copil dupa divort parinti ataela1 ataela1 Prin sentinta de divort s-a hatarat ca,copii sa aibe domiciliul la domiciliul tatalui, si custodie comuna.Dar parintii locuiesc impreuna,nu s-a facut inca ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autorităţii părinteşti deeaflor deeaflor buna ziua! am divortat acum un an, sunt parinte rezident si unic custodiant al unui minor de peste 14 ani, conform hotararii judecatoresti. dupa divort, am ... (vezi toată discuția)