Handicapul congenital este un handicap cu care m-am nascut, deci preexistent calitatii de asigurat.
Avand acest handicap congenital,mediu, in anul 2001 m-am pensionat, la limita de varsta, (avand o vechime in munca de 27 de ani), pe criteriile OUG nr.102/1999, art.44, pct.3. Conform acestei prevederi din OUG nr.102/1999, pentru a ma pensiona aveam nevoie de 25 de ani vechime in munca, iar eu aveam, deja, peste 27 de ani, plus anii de grupa a-II-a.
Totusi, nu inteleg de ce este nevoie de aceste date, poate ar fi mai simplu sa-mi explicati cum se face calculul si mi-l fac singur. Se pare ca modul de calcul al drepturilor pentru grupele de munca e un mare secret, nu reusesc s-al gasesc pe niciunde si toate solicitarile mele in acest sens raman fara rezultat.
Nu am dubii acum ca ma incadrez in criteriile pentru recalculare, doar ca nu stiu cum se face aceasta, care este formula/metodologia.
Oricum, multumesc pentru bunavointa.
Va doresc o zi minunata!
Stagiu total:33 ani si 5 luni, din care:-27 ani si 7 luni vechime efectiva;
-5 ani si 10 luni pentru gr.a-II-a de munca, respectiv 23 de ani si 4 luni in gr.a-II-a;
Stagiu complet:25 ani.
Va multumesc, astept cu interes si nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea situatie: M-am pensionat in anul 2001, luna mai, la limita de varsta( ca persoana cu handicap congenital).La recalcularea pensiei mi s-a utilizat un stagiu de cotizare de 25 de ani. Avand in gr.a-II-a de munca o activitate de 23 de ani si 7 luni, va rog sa-mi spuneti cum mi se va face recalcularea si cu cat imi va creste punctajul.
Probabil ca nu am inteles eu bine hotararea de guvern, dar nu vad cum e posibil ca la o recalculare unde se acorda drepturi pentru gr.a-II-a de munca sa rezulte un punctaj mai mic decat cel anterior recalcularii, e o aberatie! Pentru ca daca e asa avem de a face cu o taiere sau reducere a pensiilor, mascata sub aceasta forma.Eventual, s-ar putea ca numai punctajul pentru gr.a-II-a sa se recalculeze avand in vedere stagiul de cotizare actual, nu intreaga pensie, pentru ca altfel se incalca acea prevedere legala conform careia la orice recalculare se are in vedere stagiul de cotizare utilizat la data pensionarii(sau recalcularii pe OU4/ 2005).
Va multumesc anticipat. Sa aveti o zi minunata!
Buna ziua!
Multumesc pentru raspuns.Am un stagiu efectiv de cotizare de aproape 29 de ani, iar cu grupa a II-a de munca am o vechime totala de aproape 34 de ani.Oricum, inarmat cu aceste informatii, voi merge la CPJMh sa am o discutie cu cei de acolo pe aceasta tema.
Sa aveti o zi minunata!
Cu deosebita consideratie, I.Sisu.
Buna ziua.
Sunt pensionar pe L/3/1977,la limita de varsta,din anul 2001,fiind "beneficiarul'' OUG 102/1999 si am lucrat in Gr.a II-a de munca aproape 24 de ani, dar pentru ca la recalcularea pensiilor din 2005, la stabilirea punctajului s-a utilizat un stagiu de cotizare de 25 de ani si nu 30, cum prevedea Legea 3/1977, nu am beneficiat de recalculare pentru anii lucrati in gr.a-IIa de munca.
Va rog sa-mi spuneti daca, dupa parerea dumneavoastra, voi beneficia de aceasta majorare prevazuta de L192/2015.
Daca e posibil, va rog sa-mi trimiteti raspunsul prin maill, la adresa ionsisu54@yahoo.ro
Va multumesc anticipat!