avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Activitate Piotrr

Activitate Piotrr

Nu mi-au comunicat nici ca voi beneficia nici ca nu voi beneficia ,acesta fiind principalul motiv pentru care am solicitat ajutorul dvs.

Dar in situatia in care refuzi delegarea/detasare pe care ti-o vor da prin decizie scrisa, presupunand ca punctul de lucru in care iti desfasori activitatea cel mai probabil se va inchide urmand sa iti ofere sarcini de serviciu in cadrul aceleiasi firme ,probabil potrivit cu fisa postului dar intr-o alta locatie. Te pot concedia unilateral sau pot face abstractie de protectia oferita de stimulentul de insertie datorita faptului ca refuzi relocarea?

Vreau sa va multumesc pentru raspunsurile prompte ,pertinente si in acelasi timp sa ma scuzati pentru insistenta de care am dat dovada, dar consider ca pe acest acest forum gasesti cele mai avizate pareri cu privire la "n" situatii, fapt ptr care as dori sa va transmit felicitarile mele!
Da,este vorba mai exact de un numar de 10 salarii compensatorii la care se adauga continuarea abonamentului medical cu 6 luni ulterior concedierii, un curs de calificare/dezvoltare profesionala in limita a 2500 de lei si un contract pe o perioada de 6 luni cu o companie de recrutare si servicii de consiliere pentru tranzitia in cariera.
Acestea sunt masurile avute in vederea atenuarii consecintelor concedierii colective.
Corect, nu pot fi concediat acum ,cu toate ca intru in acest proces de concediere colectiva si voi fi concediat imediat cum expira aceasta perioada de protectie.
Intrebarea era daca dupa ce expira aceasta perioada de protectie, (automat urmeaza concedierea,punand in aplicare retroactiv prevederile procesului de concediere colectiva din care se spune clar ca fac parte) mai beneficiez de masurile compensatorii de care au beneficiat si colegii mei?
Cred ca m-am exprimat gresit ,ma refer la faptul ca oricum concedierea va exista, ideea este ca nu o pot face acum dar o vor face imediat cum se incheie perioada de protectie prevazuta de lege in art 25 OUG 111/2010. Nu exista nimic specificat in CCM sau in Reg.Int ca o pot face dupa o perioada mai mica decat cea prevazuta de lege.

Textul cu privire la persoanele protejate care a fost agreat in urma intalnirii angajatorului cu reprezentantii angajatilor suna astfel:

Reprezentantii angajatorului arata ca pana la aceasta data au fost aduse la cunostinta conducerii existenta a trei situatii de persoane protejate in intelesul legii,in sensul ca nu pot fi concediate din motive legale(ex stare de graviditate). Desi posturile respective nu mai sunt necesare angajatorului si vor fi cuprinse in Notificarea finala de concediere colectiva,salariatii care le ocupa nu pot fi concediati din motive legale,prin urmare vor beneficia de protectie. Pe perioada protectiei acaceste persoane vor primi sarcini de serviciu prin decizie scrisa.
Totusi,nu considerati ca ar fi o discriminare faptul ca nu iti acorda masurile compensatorii ulterior expirarii perioadei de protectie prevazute de lege?
De ce zic acest lucru, in situatia de fata, in proiectul de concediere colectiva sunt prins si eu iar postul pe care il ocup se va desfiinta impreuna cu altele, ceea ce insemna ca as fi fost concediat numai ca primind acel stimulent de insertie mi-au comunicat ca ma vor concedia la 6 luni distanta dupa ce acordarea stimulentului de insertie expira asa cum scrie in lege. Deci concediat voi fi doar ca nu o pot face acum. Iar pana la expirarea acestei perioade voi pastra acelasi salariu,aceeasi incadrare doar ca sarcinile pe care le voi avea vor fi trasate prin decizie scrisa.
In primul rand doresc sa va multumesc pentru raspuns si sa vin cu urmatoarele precizari:

1.Beneficiez de masuri compensatorii conform prevederilor Contractului colectiv de munca cat si in urma negocierilor dintre reprezentantii angajatilor si angajator,tinute ulterior informarii ca va avea loc o concediere colectiva, sedinte in care s-au negociat masuri compensatorii complementare celor prevazute in CCM.

2. In situatia in care dvs imi spuneti ca pot beneficia de CCC doar pana la implinirea varstei de un an a copilului deoarece am optat direct pentru stimulentul de insertie atunci revin cu intrebarea daca mai pot beneficia de masurile compensatorii in urma expirarii "perioadei de protectie legale" ,ridic aceasta intrebare deoarece consider ca aceasta ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru care as putea opta in momentul de fata in lumina precizarilor facute de dvs in postul anterior.

3. Banuiesc ca stimulentul de insertie pentru care am optat initial se intinde pe perioada pana copilul implineste varsta de 2 ani?
As dori sa va supun atentiei situatia in care ma aflu si in acelasi timp prin bunavointa dvs sa ma ajutati sa o inteleg mai bine ptr a putea lua o decizie corecta:
Sunt angajat in cadrul unei companii multinationale, iar de curand compania a decis sa isi restranga business-ul in Europa de Est si sa recurga la concedieri colective.Nu se desfiinteaza ca si firma dar face reduceri semnificative. Incepand cu data de 10 iulie cel tarziu ar trebui sa fiu disponibilizat dar primind ceva masuri compensatorii; pana aici totul ok.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si anume, in iulie 2015 sotia a nascut un baietel si datorita faptului ca nu avea dreptul la CCC iar eu nu am dorit sa intrerup activitata la acest loc de munca si sa intru in CCC am optat pentru stimulentul de insertie pe care il si primesc. De aici intervin doua aspecte pe care nu reusesc sa le inteleg prea bine si va rog sa ma ajutati :

1. Situatia in care raman in cadrul companiei cu toate ca postul pe care il am se desfinteaza, dar fiind protejat de lege nu pot di concediat pana ce copilul implineste varsta de 2 ani + 6 luni ulterior implinirii varstei de 2 ani. Urmand ca firma prin decizie sa ma delege/detaseze pe o alta pozitie, iar intrebare care se pune este daca mai beneficiez ulterior acestei "perioade de protectie" de masurile compensatorii oferite de firma ,privind prin prisma faptului ca mi-au comunicat ca dupa ce se indeplineste aceasta perioada ma concediaza deoarece si postul pe care il ocupam anterior s-a desfintat .

2.Si o a doua situatie, in care de comun acord cu firma renunt la "perioada de protectie", intru in procesul de concediere colectiva si automat beneficiez de masurile compensatorii. Iar de aici se nasc urmatoarele intrebari:
-banuiesc ca beneficiez de posibilitatea de a intra in somaj
-din somaj mai pot intra in CCC avand in vedere ca am beneficiat de stimulentul de insertie pe perioada anterioara intrarii in somaj, mai exact din 28 iulie 2015 respectiv pana la 10 iulie 2016 cand s-ar incheia perioada contractuala cu firma angajatoare
-in situatia in care pot intra in CCC ,cuantumul indemnizatiei se calculeaza anterior nasterii copilului sau se calculeaza pentru ultimele 12 luni calendaristice ,perioada in care am beneficiat de salariu,stimulent si masurile comensatorii pe care se pare ca le voi primi in urma concedierii colective?
-exista vreo sansa sa pot beneficia de noile prevederi ale ale OG 111/2010 , in situatita fericita in care aceasta s-ar aplica de la data de 1 iulie?