avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Activitate cmpanait

Activitate cmpanait

Aceia care nu locuiesc in apartamente continua sa plateasca 80% din factura de gaze pentru caldura (calculata la suprafata), factura care este foarte mare in conditiile in care acestia nu stau efectiv in imobil. Doar 20% pentru ACM se redistribuie catre ceilalti care stau efectiv. Ce ce se contesta este raportul dintre cele doua componente ale facturii de de gaze.

Cum spuneam, in bloc nu avem contoare termice care sa permita o defalcare obiectiva a consumului. Doar pentru gazele de la bucatarie exista un contor separat. In conditiile aratate, as fi dorit sa aflu daca stie cineva o alta modalitate de repartizare a consumului intre caldura si ACM, plecand de la dispozitiile legale in vigoare, in afara formulei indicate.

Modalitatea aratata de sanda65 poate fi o varianta de luat in calcul. Mai exista si alte variante?


Nu exista apometre in apartamente.
As dori sa aflu cum se procedeaza cu repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera, in conditiile in care imobilul are centrala de bloc proprie dar nu exista contoare de energie termica care sa permita defalcarea cheltuielilor aferente celor doua categorii.

Conform art. 21 din ordinul 233/2004 se arata că ”În cazul în care exista condominii cu puncte termice proprii montate la nivel de scara sau de bloc, ce nu sunt dotate cu contoare de energie termica pentru defalcarea cheltuielilor aferente încălzirii şi apei calde de consum, atunci energia termica utilizata pentru furnizarea caldurii se considera în procent de 80% din energia termica consumată.”

Totusi aceasta modalitate de calcul a fost contestata de o parte din proprietarii care nu au declarat nicio persoană la intretinere si care s-au simtit defavorizati. Acestia apreciaza ca dispozitia legala indicata nu exprima o obligatie pentru a imparti consumul dupa aceasta formula. În legislația specifica asociatiilor de proprietari, Legea 230/2007 si normele de aplicare, nu se indica nicio modalitate de distribuire a consumului de gaze pentru situatia descrisa mai sus. Art. 36, alin 2 si 3 din Normele metodolgice fac referire la bareme de calcul stabilite potrivit legislatiei in vigoare, fara alte informatii.

Exista o alta formula de repartizare a consumului de gaze între caldura si ACM? Adunarea Generala poate stabili cotele? Care sunt variantele pe care le avem la dispozitie?