avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera

As dori sa aflu cum se procedeaza cu repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera, in conditiile in care imobilul are centrala de bloc proprie dar nu exista contoare de energie termica care sa permita defalcarea cheltuielilor aferente celor doua categorii.

Conform art. 21 din ordinul 233/2004 se arata că ”În cazul în care exista condominii cu puncte termice proprii montate la nivel de scara sau de bloc, ce nu sunt dotate cu contoare de energie termica pentru defalcarea cheltuielilor aferente încălzirii şi apei calde de consum, atunci energia termica utilizata pentru furnizarea caldurii se considera în procent de 80% din energia termica consumată.”

Totusi aceasta modalitate de calcul a fost contestata de o parte din proprietarii care nu au declarat nicio persoană la intretinere si care s-au simtit defavorizati. Acestia apreciaza ca dispozitia legala indicata nu exprima o obligatie pentru a imparti consumul dupa aceasta formula. În legislația specifica asociatiilor de proprietari, Legea 230/2007 si normele de aplicare, nu se indica nicio modalitate de distribuire a consumului de gaze pentru situatia descrisa mai sus. Art. 36, alin 2 si 3 din Normele metodolgice fac referire la bareme de calcul stabilite potrivit legislatiei in vigoare, fara alte informatii.

Exista o alta formula de repartizare a consumului de gaze între caldura si ACM? Adunarea Generala poate stabili cotele? Care sunt variantele pe care le avem la dispozitie?
Cel mai recent răspuns: cmpanait , utilizator 15:30, 18 Martie 2016
Faceti un calcul al costului energiei pentru apa calda menajera kund valori de la un bloc racordat RADET. Restul il socotiti pentru incalzire. E o metoda de evaluare.
Am si eu o situatie asemanatoare si o rezolv in urmatorul fel : vad cat costa gazele in timpul veri il impart la m.c. apa calda si aflu pretul unui m.c. In timpul ierni cresc pretul unui m.c.cu 5-15 % iar diferenta o repartizez pe caldura. La acest bloc pretul este dublu fata de RADET si este explicabil .Cred ca la dvoastra este contorizat consumul pe apartamente daca nu aveti se calculeaza pe nr. de persoane . Ma intereseaza si pe mine daca exista o alta metoda mai exacta.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2016
sanda65, utilizator
cmpanait a scris:

Art. 36, alin 2 si 3 din Normele metodolgice fac referire la bareme de calcul stabilite potrivit legislatiei in vigoare, fara alte informatii.
Exista o alta formula de repartizare a consumului de gaze între caldura si ACM? Adunarea Generala poate stabili cotele? Care sunt variantele pe care le avem la dispozitie?

Sublinierea imi apartine. Exista legislatie? Exista. Chiar dv. ati spus-o.
Proprietarii o contesta? Pai oamenii pot contesta orice, dar nu putem trai dupa cum ni se pare noua ca ar fi bine, ci dupa cum e legea, buna, rea, asta e.
Stie AG mai bine, sunt proprietarii mai destepti decat specialistii care au elaborat acele ordine?
Atata vreme cat aveti niste norme ANRSC, aplicati-le, aceasta este singura varianta legala.

Si nu inteleg de ce aceia care nu locuiesc in apartamente se simt defavorizati. Daca nu consuma apa calda, atunci nu consuma nici gaze pentru prepararea apei calde si nici gaze la bucatarie pentru prepararea hranei, nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cmpanait a scris:

Totusi aceasta modalitate de calcul a fost contestata de o parte din proprietarii care nu au declarat nicio persoană la intretinere si care s-au simtit defavorizati.

Eu nu vad legatura consumului de gaz, energie electrica consumata de centrala termica, aegentul termic sau apa calda preparat, cu numarul de persoane ce locuiesc sau nu in bloc.
Apa calda consumata se masoara cu apometrul general si cu apometrele din apartamente. Factura de gaz, de exemplu pentru februarie, este de 5000 lei. Din aceastra 80% (4000 lei) reprezinta costul gazului pentru agentul termic iar 20% (1000 lei) costul gazului pentru incalzirea apei.
Daca s-au consumat 250 m.c. apa calda insemna ca gazul metan pentru incalzirea unui metru cub a costat 1000:250 = 4 lei.
Cel care a consumat, conform apaometrului din apartament, 7 m.c va plati 7 X 4 = 28 lei gaz pentru apa calda plus pretul apei reci. Asadar fara nici o legatura cu numarul de persoane, ci direct legat de consum.

Aceia care nu locuiesc in apartamente continua sa plateasca 80% din factura de gaze pentru caldura (calculata la suprafata), factura care este foarte mare in conditiile in care acestia nu stau efectiv in imobil. Doar 20% pentru ACM se redistribuie catre ceilalti care stau efectiv. Ce ce se contesta este raportul dintre cele doua componente ale facturii de de gaze.

Cum spuneam, in bloc nu avem contoare termice care sa permita o defalcare obiectiva a consumului. Doar pentru gazele de la bucatarie exista un contor separat. In conditiile aratate, as fi dorit sa aflu daca stie cineva o alta modalitate de repartizare a consumului intre caldura si ACM, plecand de la dispozitiile legale in vigoare, in afara formulei indicate.

Modalitatea aratata de sanda65 poate fi o varianta de luat in calcul. Mai exista si alte variante?


Nu exista apometre in apartamente.
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2016
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Valabilitate legi doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine : Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)
Care e modul de calcul pt. apa calda si caldura la un bloc cu centrala termica cornelusha cornelusha Buna seara, Va rog, stie cineva care e modul de calcul pentru apa calda, caldura si masinile de gatit( aragazuri)? Toate trei sunt conectate la un singur ... (vezi toată discuția)