Raspund tot eu, intrucat intre timp am fost la CASMB si am aflat (si deduc dupa nr de vizualizari ca mai sunt si alte persoane interesate) :)
In primul rand, trebuie sa se incheie un contract cu Casa de Sanatate, prin care se achita o cotizatie in valoare de 0,85% pe luna, din veniturile estimate, be baza declaratiei 220. In momentul in care se face cerere pentru concediu de maternitate, trebuie suspendat PFA-ul. PFA-ul se suspenda tot cu declaratia 220 de estimat, insa la momentul suspendarii trebuie trecuta suma realizata pana la momentul respectiv. Pe baza acestei sume realizate se recalculeaza cotizatia de 0,85%, precum si valoarea indemnizatiei de 85% (totul dupa ce se scade impozitul de 16%).
Imi puteti spune daca la baza calculului de 0,85% pentru concediul maternitate si concediul de crestere copil stau declaratiile de venituri estimate sau cele realizate? Eu urmeaza sa nasc in noiembrie, insa am depus o declaratie de venit estimat foarte mic, iar declaratia de venit realizat o voi putea depune abia in ianuarie. Va multumesc frumos!
Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in noiembrie 2016. Am o problema legata de faptul ca am declarat un venit estimat pentru 2016 foarte mic, intrucat eram in discutii de angajare cu unul din colaboratorii mei. Angajarea nu s-a mai intalmplat si nici nu mai pot schimba declaratia. In cazul asta, cum o sa pot justifica veniturile realizate, care sunt mult mai mari decat ce am declarat ca estimat, astfel incat sa beneficiez de indemnizatie crestere copil calculata la veniturile reale, daca declaratia de venituri realizate se depune abia in ianuarie?