Multumesc pentru timpul dvs..
Din pacate, nu sunt satisfacut de raspunsurile dvs. Mi s-a tot explicat ce am cumparat desi stiu ce am cumparat. Mi s-a tot spus ca este vina mea desi nu m-am eschivat de aceasta raspundere. Nu se intelege de ce nu se vrea incheierea alt nou contract de v/c desi am explicat destul de clar...!!!! Nu se intelege de ce vreau sa fiu proprietarul acelei boxe desi consider ca e lesne de inteles!
Speram, macar la final, ca argumentele ce le-am expus anterior sa fie luate cate unul si demontate...!!!!
Am retinut, totusi, o idee de baza - sa verific cum au cf-ul proprietarii garajelor vecine!
Pe de-a intregul, nu sunt multumit de raspunsurile dvs..
Subiect inchis!
Cititi pe diagonala si-apoi aruncati cate-un raspuns in lehamite...
Marea majoritate a mesajelor dvs. se termina cu "...luati legatura cu un avocat!". De parca toti cei ce postam aici suntem atat de prosti incat nu ne dam seama ca acesta ar fi cel mai important lucru de facut... dar si cel mai costisitor!
Dumneavoastra raspundeti aici ca sa ajutati cu sfaturi juridice sau sa faceti indemnuri (usor ridicole) de a lua legatura cu un avocat?!
Mi se pare destul de simplu de dedus ca daca voiam sa iau legatura cu un avocat o faceam de la inceput!
"Luati legatura cu un avocat" - adica cu noi insine dar nu o putem spune explicit!
1. Am stiut, imediat ce am sesizat problema ca nu sunt proprietarul si acelei boxe. Nu este nevoie sa mi-o repete fiecare!
2. Al doilea proprietar pretinde ca nu si-a dat seama ca nu a cumparat si boxa de la primul proprietar, crezandu-se proprietar si asupra boxei pentru ca primul proprietar nu i-a restrictionat accesul, din contra, mai ales, nici macar nu au discutat despre asa ceva! Pentru ca, din ce am discutat cu primul proprietar, si acesta pretinde ca a ramas cu ideea ca a vandut garajul impreuna cu boxa. Abia acum, dupa sesizarea mea, a cercetat actele si si-a dat seama ca boxa are cf separat si nu a fost mentionata in contractul de vanzare-cumparare, el avand impresia ca sunt impreuna. Acum, dupa ce a facut cercetarile de rigoare, dupa cum v-am relatat, sustine ca, proprietarul boxei fiind o persoana juridica (firma lui care a radiat-o intre timp), impozitele si taxele calculate din urma, plus penalitatile, se ridica la aproape 4000 lei. Ma deranjeaza, insa, foarte tare ca nu dovedeste cu documente oficiale emise de la ANAF! Dar justifica acest lucru prin faptul si cei de la ANAF au gresit si nu l-au mai impozitat cu nimic luand de buna propria declaratie ca nu mai are bunuri impozabile pe numele firmei. Deci, i-au calculat ipotetic retroactiv. Sustine ca are pe cineva acolo, care i-a facut toate aceste calcule si a rugat-o sa nu sesizeze oficial si, astfel, sa-i emita somatii! Oricum, explicatii foarte dubioase, greu credibile. Mai ales suma totala de plata!
Al doilea proprietar motiveaza ca nu doreste sa achite suma aceasta de impozite si taxe, calculata retroactiv, pentru ca o considera mult prea mare, dansul nefiind persoana fizica! Doreste sa achite costurile respective aferente unei persoane fizice si nu juridica fiindca nu a desfasurat o activitate comerciala cu acel spatiu!
Si de aici... toate neintelegerile cu care sunt prins la mijloc!
Repet! Nu-mi mai scrieti ce-am cumparat fiindca am descoperit si eu dupa aceea!
Pe mine ma interrseaza daca argumentele ca:
- primul proprietar a "lasat" cel de-al doilea proprietar sa se foloseasca de boxa tocmai pentru ca a avut convingerea ca i-a vandut-o!
- al doilea proprietar s-a folosit nerestrictionat de boxa tocmai pentru ca a avut convingerea ca este proprietar si pe aceea, ca a cumparat-o si pe aceea, neexistand nici un singur impediment din partea primului proprietar in acest sens;
- primul proprietar nu s-a ingrijit in niciun fel de acel spatiu de peste 6 ani de zile;
- in fapt costurile de electricitate au fost platite de al doilea proprietar, chiar daca era contractul pe numele acestuia; nu s-a ocupat de schimbarea contractului fiindca l-a interesat doar sa aiba curent;
- exista usa de acces, prevazuta din constructie, din garaj inspre boxa dar si din interiorul scarii de intrare inspre boxa si-apoi inspre garaj;
- tabloul de comanda pentru electricitatea care este utilizata inclusiv in garajul meu, se afla in boxa la care proprietar in acte este primul proprietar;
- sursa de apa se afla in boxa dar teava de scurgere trece prin garajul meu.
Sunt toate acestea argumente suficient de puternice astfel incat sa pornesc un proces si sa am castig de cauza, sa devin proprietarul acelei boxe?
Daca garajele vecinilor au, impreuna cu boxa, un singur cf, poate fi considerat si acesta un argument puternic?
"Daca vreti boxa, negociati cu proprietarul din acte..."
Cum este posibil ca aceste doua spatii, in conditiile descrise de la inceput, sa aiba, fiecare, cf separat?!
In baza acestei idei consider ca nu trebuie sa ma las "santajat", constrans de acesta si sa-i achit neglijenta plus inca ceva.
Observ, din pacate, ca nu este nimeni in stare sa-si exprime o opinie estimativa cu privire la un eventual proces, doar in baza informatiilor furnizate, destul de clar, zic eu...
Dumneavoastra ati spus o concluzie.
Imi sugerati, astfel, sa inchei noi contracte de utilitati doar in baza contractului de vanzare/cumparare a garajului?
Spuneti-mi, va rog, ce as avea de facut mai departe, concret!
Daca as chema in judecata primul proprietar, as avea castig de cauza?
Ce alte solutii ar mai fi astfel incat sa nu ajung la un proces in instanta?
Oare sa ma duc la Oficiul de Cadastru si sa cer refacerea schitei, in care sa fie inclusa si aceasta boxa, sa fie un singur cf (desi stiu sigur ca boxa respectiva are cf separat pe numele persoanei juridice a primului proprietar pentru ca l-am vazut clar mentionat separat intr-un act...) ar fi o idee de pus in practica?
Am specificat de la inceput.
In tot dosarul garajului, deci, implicit, schita cadastrala, contractul de v/c nu apare nicaieri nimic!
Apa este trasa si contorizata doar pana la anexa si este pe numele primului proprietar, insa, repet, teava de scurgere trece PRIN (si nu pe dedesupt) garajul meu.
Acelasi lucru si cu energia electrica. Tabloul de comanda se afla (doar) in anexa iar contractul cu furnizorul este pe numele primului proprietar. Am explicat in detaliu (aproape) toate acestea!
Nu stiu cum sunt, ce au si ce nu au celelalte garaje. Este un bloc la peste 500 km departare de domiciliul meu unde ajung rar si nu cunosc aproape pe nimeni de incredere.
De ce am cumparat tocmai acolo, aceasta este o alta discutie ce consider ca nu-si are rostul.
Cred ca se subintelege ca cel de-al doilea proprietar nu doreste sa achite impozitele, taxele si penalizarile restante ce sunt pe numele fostului proprietar!
Buna ziua.
Am urmatoarea problema.
In urma cu un an am cumparat un garaj individual la demisolul unui bloc de locuinte cu act de vanzare-cumparare inregistrat la notariat, totul legal.
Acest garaj are prevazut, atasat, din constructie, o boxa, o anexa de 2 m2 in care se afla sursa de apa si tabloul de comanda pentru electricitate.
Initial, pur si simplu, nu mi-a trecut prin minte, nu m-am gandit ca ar trebui ca si anexa, boxa respectiva sa aiba schita si cf-ul ei separat, avand convingerea ca este integrata in garaj si nu este nicio problema. Mai simplu spus, nu m-a dus capul sa-mi pun aceasta problema dinainte de incheierea contractului.
Abia la o zi dupa perfectarea actelor la notariat am luat legatura cu proprietarul si i-am cerut explicatii despre lipsa cf si schita pentru anexa, boxa din dosarul garajului.
Din explicatiile lui aveam sa descopar o situatie complicata din pricina careia m-am suparat foarte tare si am decis sa va cer ajutorul.
Acesta a ramas surprins de solicitarea mea si a sustinut permanent ca si el, la randul lui, cand a cumparat garajul de la fostul proprietar in urma cu 5 ani, nu si-a pus aceasta problema deloc, pana acum, cand i-am pus-o eu, fiind convins ca boxa respectiva este parte integranta din garaj, insa m-a asigurat ca va lua legatura cu proprietarul dinaintea lui si va face tot posibilul sa o rezolve ca sa am totul in regula.
Mi-a dat si mie datele de contact ale acestuia si totul se rezuma asa.
Primul proprietar fiind convins ca a vandut totul (garaj + boxa), sustinand ca nici el nu si-a dat seama ca nu le-a vandut "la pachet" (pentru toata situatia invinovatind notarul unde s-au legalizat actele de vanzare cu cel de-al doilea proprietar) nu s-a mai ocupat sa-si plateasca impozitele pentru acest spatiu de 2 m2.
Boxa + garajul fiind inregistrate la ANAF pe persoana juridica (firma lui), acesta sustine, fara insa a prezenta probe cu documente oficiale, de la ANAF, ca, in acest rastimp, de 5 ani, impozitele cumulate + penalitatile neplatite au ajuns la suma de aproape 4000 de lei, suma pe care nu doreste s-o achite pe motiv ca nu s-a folosit de spatiul respectiv in perioada de 5 ani, cat a fost la al doilea proprietar (de la care am cumparat garajul), prin urmare, dupa logica dumnealui, sustine si conditioneaza ca acesta, al doilea proprietar, sa achite aceste taxe, impozite si penalitati neachitate si abia dupa aceea va intocmi actele pentru spatiul respectiv direct cu mine.
Mentionez ca accesul la camaruta, boxa, anexa respectiva se poate face atat din interiorul demisolului blocului - prin scara blocului-palier parter-demisol, cat si direct din garaj, fiind prevazuta, din constructie, intrare cu usa pentru acces acolo.
Repet, tot acolo se afla sursa de apa iar, foarte important, teava de scurgere catre canalizarea publica, trece prin garajul meu, canalul de colectare fiind in exterior, la un metru diagonala de intrarea in garaj.
La fel si tabloul de comanda pentru electricitatea garajului si a boxei. Se afla in boxa atasata garajului, pentru care nu am acte si proprietar figureaza firma primului individ care, intre timp a declarat ca nu are datorii pentru ea si a inchis-o, a radiat-o.
Toate aceste utilitati sunt existente asa din constructia blocului, nefiind nimic improvizat sau adaugat ulterior.
Mai mentionez ca primul proprietar nu s-a ingrijit si nu se ingrijeste in niciun fel de acest spatiu, fiindu-i total indiferent, nu a ingradit, izolat sau restrictionat in niciun fel acest spatiu, camaruta, anexa, boxa de 2 m2, totul fiind in grija si utilizarea libera a mea.
Inca o mentiune, pe care, poate, o veti considera relevanta.
Din pacate, al doilea proprietar nu s-a preocupat sa faca demersurile necesare pentru a trece contractul de furnizare electrica pe numele acestuia si a ramas in continuare pe numele primului proprietar (nu stiu daca firma sau el insusi) consumul fiind platit la zi, sustinand ca a fost indiferent, neglijent cu acest aspect, interesandu-l doar sa aiba curent, sa-l plateasca si atat.
Prin urmare, va rog, ajutati-ma, sfatuiti-ma ce trebuie sa fac mai departe astfel incat sa devin proprietar deplin, legal si pe boxa atasata unde se afla utilitatile ce trec prin si deservesc garajul meu!
Am vreo obligatie sa achit eu eventualele taxe, impozite si penalitati restante neachitate de primul proprietar?
I-am pus in vedere primului proprietar ca-l voi da in judecata pentru a reusi sa devin proprietarul acelei camarute dar ma tratateaza cu totala indiferenta si impune celui de-al doilea proprietar sa-i achite darile la stat pentru perioada cat a fost in utilizarea acestuia.
Ce sanse as avea sa castig un eventual proces in instanta?
Exista si alte cai sa rezolv aceasta problema fara costurile si stresul unui proces, in afara de mediere?
Daca aveti nevoie de lamuriri va stau la dispozitie.
Va multumesc.
Buna ziua.
In urma cu cateva luni am cumparat o boxa pentru depozitare la demisolul unui bloc. Fostul proprietar, avand inca o boxa in proprietate in aceeasi scara de bloc, m-a asigurat ca nu sunt niciun fel de cheltuieli administrative impuse de asociatia de proprietari in ceea ce priveste proprietatea asupra boxelor, boxele neavand nici macar contor individual pentru consumul de energie electrica.
Ieri, in timp ce ma aflam in fata boxei mele, am avut neplacerea de a fi abordat de presedintele asociatiei de proprietari care, pe un ton foarte recalcitrant si agresiv, fara a se prezenta macar, a inceput sa ma supuna unui interogatoriu continuu, plin de impertinenta (permitandu-si diverse cuvinte provocatoare), in care, in esenta, imi reprosa ca nu i-am depus copie dupa contractul de vanzare-cumparare a boxei pe motiv ca doreste sa vada de la cine am cumparat boxa (blocul este nou construit!) si sa se convinga daca sunt intr-adevar proprietarul boxei respective iar copia dupa contract va ramane la dumnealui (admnistratie).
Dupa aceea a continuat cu tot felul de intimidari si reprosuri: ca va institui obligatia ca proprietarii de boxe sa-si puna contor de consum electric la boxe, ca sunt cheltuieli pe care ar trebui sa le achitam (fara insa a le nominaliza) si altele ...
Sa sintetizez intrebarile...
Va rog sa ma informati strict cu ce documente ma obliga legea sa depun la admnistratia blocului, respectiv, presedintelui asociatiei de proprietari, pentru cazul meu - achizitia unei boxe de depozitare.
Mentionez ca nu locuiesc in acel bloc.
Totodata as dori sa stiu, indiferent de documentele ce as fi obligat sa le depun, daca eu pot solicita (macar sa-l citesc) mandatul de imputernicire ca presedinte de bloc din partea asociatiei de proprietari.
De asemenea, doresc sa stiu, va rog, strict ca proprietar de boxa, exact ce cheltuieli admnistrative ar putea intra in sarcina mea sa achit in cazul in care "ma trezesc" cu vreo "surpriza" ca am datorii la asociatia de proprietari pentru cine stie ce cheltuieli comune... Iar daca acestea ar putea sa existe, sa-mi spuneti, in acest caz, daca admnistratia are obligatia de a afisa la loc vizibil aceste cheltuieli defalcate in tabel pe fiecare boxa, ca si la apartamente.
Va multumesc si astept cu mult interes raspunsurile dvs..
Da, am scris ca mama are avocat nu eu. Eu intrebam pentru mine fiindca nu as vrea sa il intreb pe avocatul ei, deocamdata.
Am zis clar la inceput: fratele apare ca promitent cumparator cu nuda proprietate si ea ca promitenta cumparatoare cu uzufruct viager. Ei, pentru cuvantul asta "promitenta cumparatoare" ma tot intreaba daca are drept de proprietate sau nu si de ce a putut deschide proces pentru obtinerea actului autentic, fiindca banii au fost ai ei. Ii e frica ca daca va schimba incuietoarea fratele meu va merge sa rezilieze contractul de gaze si lumina si va face casa de nelocuit. Are dreptul sa faca asta? Am si intrebat in ultima postare daca il poate da in judecata sau nu. La aceste intrebari mai complicate as fi avut nevoie de raspuns. La celelalte m-am tot documentat printre raspunsurile date pe acest forum.