avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Activitate florinalung

Activitate florinalung

Răspuns la discuția act aditional
m-ar interesa cum functioneaza mecanismul intrcat la aceasta firma te trimit de cateva ori pe an la formare . ei au anumite tipuri de formari standard pentru fiecare post (aceste formari se realizeaza la firma mama din strainatate de catre un formator intern).
Iar daca nu as mai vrea sa semnez la nesfarsit mi-e frica ca voi fi persecutata.

In tara mai exista alta doua fabrici care fac parte din aceeasi firma. la inceput pana acum 1 an au avut si ei acelasi format de act aditional insa au renuntat la el. din pacate nu am reusit sa aflu motivul ce i-a determinat sa renunte la acest act aditional asa de legal si profitabil.

Mai am o alta intrebare: daca participi la alte formari (de cateva zile) si nu ai acte aditionale trebuie sa platesti sau vei fi obligat sa platesti numai pentru formarile la care exista act aditional?
Asta inseamna ca daca angajatorul e obligat prin lege sa ma trimita cel putin o data la 2 ani la formare si el decide ca vrea sa ma trimita in fiecare an cate 3 zile(ca sa semnez pentru 5 ani) timp de 20 ani eu trebuie sa tac si sa semnez ca daca nu ma da afara timp in care poate sa nu imi mareasca salarul ca de am semnat deci nu poti pleca.

Este total pe langa Codul muncii. Este drept ca partile pot convenii multe , dar nu peste dispozitiile legale imperative.
Practic clauza asta ar echivala cu munca fortata.

Consider ca in ipoteza in care nu sunt indeplinite cerintele impuse de Codul muncii oric act aditional prin care se obliga la restituirea cheltuileilor de formare profesioanla este abuziva.
Pina la urma instruirea este un drept al angajatului. In cazuri deosebite ( perioada de curs mai mare de 60 de zile ) legea da dreptul angajatului sa-si asigure “investitia”. Echilibrul dintre interesele angajatului si ale angajatorului s-a "normat" la 60 de zile ( a se vedea si conditiile, recte art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3))

uitasem sa raspund la intrebarea de un de am actul aditional.

nu vi se pare logic ca si eu sa am o copie a ceea ce am semnat (a fost intocmit in 2 exemplare)?

problema e ca la noi in fabrica actele aditionale nu ni se restituie dupa ce semnam (nici macar contractul individual de munca nu il am). Pentru actul aditional a trebuit sa fac "un mic scandal" ca sa il primesc si atunci am constatat "minunea"
este si alt scris diferit de cel initial iar data este ulterioara semnarii si nici macar nu se specifica anul in cea de-a doua data.

EU am semnat pentru 10 zile de formare dupa cum spuneam .

din cate am aflat " Pentru a opera obligaţia de restituire stipulată de art. 195 din Codul muncii în sarcina salariaţilor trebuie să fie întrunite în mod cumulativ următoarele condiţii: cursul de pregătire să fi avut o durată mai mare de 60 de zile, salariatul să fi fost scos din activitate integral sau pentru o durată mai mare de 25% din programul zilnic, salariatul să demisioneze într-o perioadă de trei ani de la data absolvirii formei de pregătire profesională."

Iar in conditiile in care angajatorul are obligatia de a asigura participarea la formarea profesionala nu ma poate obliga sa restitui cheltuielile ce ii incumba lui.

nu ?
Da am actul aditional, se el este inscrisa o alta data fara acordul meu , se poate dovedi mai ales ca este alt format de data, alt pix si alt scris
:O pai si atunci de ce mai scrie perioada pe actul aditional daca se face referire la toata formarea in articolul respectiv? eu am semnat numai pentru 2 saptamani. iar perioada inscrisa fara acordul meu este 02/04-09/04 . sa inteleg ca e vorba de luna? Ei nu sunt obligati sa iti spuna inainte de a semna care este costul formarii ? ce dupa formare chiar daca am cerut nu mi s-a dat.#-o

dubios in orice caz .pai angajatorii ne pot tine pana la adanci batraneti cu 2-3 zile de formare pe an.

Da au persoana care opereaza in cartile de munca.

Probabil ca pot sa puna stampila pe actul lor nu si pe al meu .
pai pana si postul in care lucrez nu exista in COR "inginer organizare industriala" .

mai am o intrebare. faptul ca ne-au obligat sa lucram de 1 Decembrie e legal ? ziua a fost platita normal.
Pai am semnat deja , asta e problema si vroiam sa stiu ce sanse am sa nu platesc intrucat am fost in formare 6 saptamani, am semnat pentru 2 si a treia a fost inscrisa fara acordul meu in actul aditional la o luna dupa ce am semnat.

cum spuneam mai sus actul nu este inregistrat la ITM , nu are stampila unitatii si nici numar de inregistrare la unitate.

la ce "beneficii" va referiti ?
m-am uitat mai bine pe act nu are nici macar stampila unitatii :) ce sa mai vorbesc de un numar de inregistrare
Nu prea "simt" foarte bine ce inseamna "nul" . Ce face ca actul aditional sa fie nul? Numai faptul ca e realizat in 2 exemplare si nu este inregistrat la ITM sau conteaza si faptul ca au realizat un fals in acel act?

Pana la urma formarea trebuie sau nu sa depaseasca 60 zile ca sa trebuiasca sa stai 3 ani la angajator ? Trebuie sau nu sa primesti o diploma ca sa fie considerata formare din pdv a legii romane ?
Hristos a Inviat !

Actul aditional a fost intocmit in 2 exemplare si nu este inregistrat la ITM, a doua perioada a fost inscrisa in actul aditional fara acordul meu , se poate demonstra intrucat este un alt scris si s-a realizat cu alta culoare iar data este ulterioara primei mele plecari .

Cum ar trebui sa procedez daca l aplecare nu imi semneaza lichidarea ?

PS.Multumesc pentru rspuns