avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional

Buna ziua,

Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale.

Lucrez la o companie multinationala si formarea pentru meseria mea specifica acestei firme presupune realizarea unui stagiu in strainatate.Acest stadiu (6 saptamani) este fractionat in 5 deplasari la interval de cateva saptamani intre ele (prima de 2 saptamani , si restul de cate o saptamana)

In data de 23.02.2005 am semnat un act aditional la contactul individual de munca pentru perioada 26.02-05.03.2005.

Clauzele acestui contract sunt urmatoarele ( am facut un extras) :
«
.....................
S-a incheiat prezentul act aditional la data de 23.03.2005 in temeiul articolului 195 din Codul Muncii si a prevederilor CCM

2. Salariatul se obliga sa :
a) respecte programul deintruire stabilit
b) respecte disciplina, regulamentele si normele specifice
c) sa lucreze in cadrul intreprinderii pe p perioada de :
- cel putin 3 ani dupa incheierea programului de instruire cu scoatere din productie pentru acele programe ale caror valoare este cuprinsa intre 500-1000 $
- cel putin 5 ani dupa incheierea programului de instruire cu scoatere din productie pentru acele programe ale caror valoare depaseste 1000 $
3. Nerespectarea acestor obligatii de catre salariat il obliga pe acesta la plata cheltuielilor facute de societate cu pregatirea sa (costul programului, diurna, cheltuieli de transport si cazare) proportional cu perioada nelucratadin termenul de 3 respectiv 5 ani
4. Partile convin ca prevederile de la punctele 2c si 3 sa fie aplicabile numai daca masura desfacerii contractului de munca se incadreaza in una din urmatoarele situatii :
- plecarea la cerere a salariatului (demisie) conform art.79 din Codul Muncii
- desfacerea contractului individual de munca din motive ce tin de persoana salariatului conform art. 61 din Codul Muncii »

Prezentul act aditional este parte integranta din Contractul individual de munca si se incheie in dublu exemplar (cate unul pentru fiecare parte ) inainte de plecarea la calificare. »

Referitor la acest act aditional am urmatoarele remarci :
- actul aditional nu mi s-a dat la semnare , l-am cerut dupa cateva luni si am constatat ca mai apare o alta data inscrisa cu alt pix si cu alt scris « 02/04-09/04 » langa perioada initiala 26.02-05.03.2005
- la plecarea in formare nu mi s-a prezentat un plan de formare si nici o estimare a cheltuielilor
- la intoarcerea din formare am cerut detalierea cheltuielilor ocazionate de formare si nu mi s-a dat .
- formarea s-a realizat in alta tara in cadrul firmei si deci nu in cadrul unei scoli autorizate de catre minister
- actul aditional nu este vizat de catre ITM si nu are numar de inregistrare de la secretariat
- in ROI nu se specifica nimic despre plata contavalorii formarii iar in CCM sunt trecute paragrafele referitoare la fomarea profesionala din Codul Muncii cu scoatere din productie
- nu am primit diplome atestate de catre minister


Intrebarile mele sunt :
- in cazul in care vreau sa plec din firma (ma voi muta in Rusia impreuna cu viitorul sot ) si se ajunge in instanta ce sanse sunt ca eu sa trebuiasca sa restitui sumele
- actul aditional este valabil in cazul in care s-a inscris si o alta data suplimentara fara consimtamantul meu ?
- in cazul in care trebuie sa restitui sumele acestea se refera la toata perioada de formare (6 saptamani) sau numai la perioada 26.02-05.03.2005 pentru care mi-am dat acordul?

Multumesc anticipat pentru ajutor
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2008
florinalung, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:22, 13 Aprilie 2007
Daca nu ai semnat actul, poti se stai linistita.
multumesc pentru raspuns,

problema e ca am semnat actul aditional si nu stiu daca ma pot obliga sa platesc pentru toate cele 6 saptamani sau numai pentru cele 2 pentru care era actul aditional si in plus mai apare o alta data inscrisa pe actul aditional pentru care nu mi-am dat acordul.

Actul aditional se intocmeste in 3 exemplare si dupa semnatura ta trebuia sa fie inregistrat la ITM,(din care 1 ramane la ITM, 1se introduce in dosarul de personal si 1 trebuia inmanat tie. Deci ar trebui sa ai la mana un exemplar... daca in el sunt prevazute numai cele 2 saptamani, vei fi obligata sa le inapoiesti banii ( cu o dovada , din partea firmei, cat anume au costat cursurile ).Daca actul aditional nici nu a fost inregistrat la ITM , nu ai nici o obligatie ... ( juridic el e nul )
Hristos a Inviat !

Actul aditional a fost intocmit in 2 exemplare si nu este inregistrat la ITM, a doua perioada a fost inscrisa in actul aditional fara acordul meu , se poate demonstra intrucat este un alt scris si s-a realizat cu alta culoare iar data este ulterioara primei mele plecari .

Cum ar trebui sa procedez daca l aplecare nu imi semneaza lichidarea ?

PS.Multumesc pentru rspuns
Adevarat a inviat !
Incearca sa rezolvi pe o cale amiabila. Poti sa ii sperii putin ca faci o sesizare la ITM.
Actul e nul, deci nu au dreptul sa-ti ceara nici plata pe primele 2 saptamani. Daca totusi vei avea probleme, intr-adevar va trebui sa sesizezi ITM.

Alte discuții în legătură

Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Formare profesioanala Vioreld Vioreld stie careva daca actele aditionale de formare profesionala (cand angajatorul suporta cheltuielile si in caz de demisie a salariatului acesta sa dea banii ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)