Instanta poate dispune înlocuirea raspunderii penale cu raspunderea care atrage o sanctiune cu caracter administrativ, daca sunt îndeplinite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa prevãzutã de lege pentru infractiunea sãvârsitã este închisoarea de cel mult un an sau amendã ori s-au sãvârsit infractiunile prevãzute în art. 208, 213, art. 215 alin. 1, art. 2151 alin. 1, art. 217 alin. 1, art. 219 alin. 1, dacã valoarea pagubei nu depãseste 10 lei sau infractiunea prevãzutã în art. 249, dacã valoarea pagubei nu depãseste 50 lei;
b) fapta, în continutul ei concret si în împrejurarile în care a fost savârsita, prezinta un grad de pericol social redus si nu a produs urmari grave;
c) paguba pricinuita prin infractiune a fost integral reparata pâna la pronuntarea hotarârii;
d) din atitudinea faptuitorului dupa savârsirea infractiunii rezulta ca acesta regreta fapta;
e) sunt suficiente date ca faptuitorul poate fi îndreptat fara a I se aplica o pedeapsa.
Ma intereseaza in concret cum se interpreteaza urmatoarele cuvinte:
"daca sunt îndeplinite urmatoarele conditii"
Inseamna ca trebuie indeplinite toate conditiile, sau doar una din ele?
Dupa cum vad legea se refera la tranzactiile la termen prin contract (adica futures), dar nu spune nimic despre tranzactiile pe piata spot (forex), deci sincer, desi nu inteleg nici eu aberatia aia cu 1%, cred ca se impoziteaza ca si alte venituri. Pe tine de fapt te plateste un broker atunci cand retragi bani ....
Sunt practic in aceeasi situatie ca si posterul initial.
Practic, ca persoana fizica, nu trebuie decat sa pot justifica din ce anume vin banii ca sa nu am probleme cu oficiul pentru combaterea spalarii banilor (in cazul unei retrageri mari de bani de la broker), iar in rest platesc cei 16% impozit pe venit?
Am o problema cu care m-am trezit pe cap aproape din senin. Acum 4 ani, la varsta frageda de 20 de ani, am fost solicitat sa semnez ca martor pe un antecontract. Nestiind exact ce presupune acest lucru si vazand ca antecontractul este semnat de parti, dar neluand la cunostinta, necontactand partile si nefiind prezent la momentul in care acestea au semnat contractul, am semnat ca martor la acel contract.
Problema e ca s-a nimerit ca acel antecontract sa fie fals, si iata cum, desi prejudiciul a fost cica recuperat, am ajuns sa fiu invinuit in baza articolului 292 pentru fals in declaratii. Practic am fost pacalit la vremea aceea sa semnez, avand un pic prea multa incredere in cel ce mi-a inmanat actul spre semnare.
Dosarul de la procuratura nu ma vizeaza pe mine. Eu sunt doar o "victima colaterala".
Avocatul imi spune sa stau linistit. Cunosc legea care spune ca pot fi sanctionat cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Este posibil sa scat cu un NUP sau cu o amenda administrativa?