Are cineva idee cum se impoziteaza veniturile obtinute din tranzactii pe piata FOREX (brokerii fiind din afara tarii, desigur)?
tot ce am gasit e art.66 pct. 7 ... insa mi se pare foarte ambiguu... nu inteleg cine ar trebui sa retina si sa plateasca impozitul din moment ce brokerul nu afla in afara tarii... iar prevederea cu 1%/tranzactie e pur si simplu aberanta, pe aceasta piata tranzactionandu-se de cateva ori pe zi in mod obisnuit iar o astfel de taxa ar fi imposibil de platit... cum ar putea verifica ei tranzactiile? sa inteleg cumva ca nu se impoziteaza? (n-as crede) sunt suficiente niste declaratii simple de venit din partea contribuabilului?
Sunt practic in aceeasi situatie ca si posterul initial.
Practic, ca persoana fizica, nu trebuie decat sa pot justifica din ce anume vin banii ca sa nu am probleme cu oficiul pentru combaterea spalarii banilor (in cazul unei retrageri mari de bani de la broker), iar in rest platesc cei 16% impozit pe venit?
pai eu am intrebat CUM se impoziteaza... ca stiam si eu de "conform legii in vigoare" ... doar ca legea in vigoare e foarte neclara... eu presuspun ca e vorba de art. 67 pct.3 lit c:
c) câştigul din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de
contract, precum şi din orice alte operaţiuni de acest gen, altele decât cele cu
instrumente financiare tranzacţionale pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia
Naţională a Valorilor Mobiliare, se impune cu o cotă de 1% la fiecare tranzacţie, impozitul reţinut constituind plată anticipată în contul impozitului anual datorat.
Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine intermediarilor sau altor
plătitori de venit, după caz. Impozitul calculat şi reţinut, reprezentând plată
anticipată, se virează până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost
reţinut. Pentru tranzacţiile din anul fiscal contribuabilul are obligaţia depunerii
declaraţiei privind venitul realizat, pe baza căreia organul fiscal stabileşte impozitul
anual datorat, respectiv impozitul anual pe care contribuabilul îl are de recuperat, şi
emite o decizie de impunere anuală, luându-se în calcul şi impozitul reţinut la sursă,
reprezentând plată anticipată. Impozitul anual datorat se stabileşte de organul fiscal
competent, prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului net anual al fiecărui
contribuabil, determinat potrivit prevederilor art. 66 alin. (7);
nu despre asta e vorba? (aici cea mai mare belea ar fi acel 1%/tranz. ca avans, practic imposibil de aplicat)
Dupa cum vad legea se refera la tranzactiile la termen prin contract (adica futures), dar nu spune nimic despre tranzactiile pe piata spot (forex), deci sincer, desi nu inteleg nici eu aberatia aia cu 1%, cred ca se impoziteaza ca si alte venituri. Pe tine de fapt te plateste un broker atunci cand retragi bani ....
Forex
DanyloBeast
Buna seara! Am 18 ani si vreau sa incep sa lucrez pe o platforma de forex.
1) Trebuie sa platesc impozit pe profiturile castigate din piata forex?
2) Trebuie ... (vezi toată discuția)