Salariatul aduce decizia de pensionare pentru limita de varsta. Doresc sa-l reangajez,trebuie sa-i incetez contractul si sa-i fac altul? Care este baza legala?
Multumesc!
avem salariati care refuza sa semneze Declaratia de consimtamant in domeniul protectiei datelor, in scopul desfasurarii activitatii conform Fisei postului. Ce masuri prevede Regulamentul European , ce sa fac eu, Referentul Resurse Umane, in acest caz ?
Multumesc!
Buna seara,
In cazul in care un salariata lucrat 5 sau 6 ore intr-o zi, restul fiind invoit(fara plata) sunt obligata sa-i dau tichet de masa in acea zi?
Legea 142/1998 si normele de aplicare a acesteia fac referire la ziua lucratoare dar nu zice de norma intreaga sau partiala.
Trebuie sa am acordul sindicatului, sau sa fie mentionat in CCM ?
Multumesc!
Un salariat lipseste nemotivat de mai mult de o luna.Dupa primele 5 zile , seful lui direct face un referat de chemare in comisia de disciplina.Ptr ca la locuinta lui nu era nimeni ,Convocarea a fost trimisa cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Aceasta s-a intors dupa 15 zile ptr ca destinatarul nu a fost gasit.Ptr ca salariatul nu s-a prezentat sa-si argumenteze fapta, contractul ii poate fi desfacut disciplinar, fara cercetare. Conform Codului muncii Decizia de incetare disciplinara a CIM trebuie comunicata in 5 zile de la data emiterii.. Daca trimit Decizia tot cu scrisoare cu confirmare de primire si nu o primeste nimeni( neoficial salariatul e plecat din tara cu familia) care e data la care eu o transmit in revisal si de la care produce efecte?
Un salariat a venit pe 16 decembrie cu o decizie medicala de invaliditate gradul III.
Nu vrea sa mai lucreze cu timp partial de 4 ore, vrea incetarea CIM. Mai are dreptul la 15 zile de CO pe 2016.Am voie sa i le dau ( fara sa-i modific timpul de lucru ) si apoi sa-i desfac contractul, nu-i asa?
Doi parinti, salariati la aceeasi firma au un copil cu handicap gradul I, care tocmai a implinit 18 ani.Este la o scoala speciala in clasa a 4-a.Pana la ce varsta mai poate beneficia unul din parinti de deducere????
Multumesc!