avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandra900

Activitate Alexandra900

Mulțumesc, dar dacă doriți să dați un răspuns util, ar fi bine să citiți mai atent întrebarea. Eu am spus așa:
”Fără succesiune făcută și fără moștenitori care să emită pretenții”

Iar dumneavoastră răspundeți cu un paragraf unde se face referire la faptul că plata se face ”sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun”.

Scrisesem că nu s-a făcut succesiune și nu există moștenitori.

Vă mulțumesc pentru efort.
Bună seara,

îmi cer scuze dacă s-a mai pus întrebarea, am căutat prin răspunsuri și nu am găsit informația care mă interesa.

Este vorba de ultima pensie a unei persoane care a decedat cu câteva zile înainte de a primi pensia pe luna respectivă. În absența unei succesiuni, tutorele pe care-l avea persoana (care era incapabilă să se îngrijească singură și avea un tutore legal) poate ridica ultima sa pensie? De ajutorul de înmormântare știu că-l poate ridica, nu am găsit însă răspunsul exact despre pensie. Fără succesiune făcută și fără moștenitori care să emită pretenții, se poate ridica ultima pensie de către tutore?
Vă mulțumesc pentru răspunsuri, dar menționasem deja în text că azilul Nu este o opțiune. De asemenea, am specificat că igiena și curățenia sunt prioritare. Voiam doar să aflu de ce instrumente legale (Legea nr.... din anul...) dispune comisia respectivă.
Întrebarea se poate închide de către moderator(i). O zi bună.
Bună seara și bun găsit,

vă expun o problemă legată de situația unui om bătrân care domiciliază într-un apartament aflat pe numele meu (moștenit, în urma succesiunii).
Este vorba de bunica mea, aflată într-o fază de senilitate nediagnosticată; nu este vorba de Alzheimer, ci de o senilitate specifică vârstei (89 de ani). Locuiește în apartamentul moștenit de mine (fără să aibă mutație pe adresa respectivă) și are un cățel.
De ea se ocupă un vecin, în sensul că: îi face aprovizionarea, îi plătește facturile, o duce la medic și are grijă să-și ia medicamentele.

Acum, problemele:
Bunica nu întreține curățenia (care s-a făcut de mai multe ori), cățelul face mizerie, vecinii s-au plâns la administrator și au făcut, în final, reclamație la poliție. De acolo a venit o ”anchetă socială” (nu știu exact cine și cum, eu nu locuiesc în țară și am toate informațiile ”la mâna a doua”, telefonic), care comisie a solicitat, până la efectuarea următoarei vizite:
- bunica să fie îmbăiată (nu-și face nici igiena personală, tot pe fond de senilitate, in principal);
- să fie făcută o curățenie.
Nu stiu dacă următoarea vizită va fi și ultima, probabil nu. Ceea ce mă îngrijorează și mă determină să vă cer sfatul este faptul că s-a pronunțat cuvântul ”evacuare”. Eu nu cunosc legislația, dar știu că dreptul de proprietate e prioritar, atât timp cât facturile la întreținere sunt plătite, o persoană trece zilnic pe la ea și se ocupă de aprovizionare, iar ea nu este un pericol nici pentru sine, nici pentru alții, unica problemă fiind ”mirosul”, argument în baza căruia vecinii si-au constituit reclamația.

Acum întrebarea mea este... cum se prezintă situația, juridic vorbind? Sigur, igiena si curățenia sunt importante și sunt și pentru mine prioritare. Dincolo de asta, mă poate cineva obliga să o scot din casa care, repet, îmi aparține legal? Varianta ”azil” nu există, din considerente personale și materiale deopotrivă.
Aș mai adăuga faptul că omul care se ocupă de bunica mea a semnat că-și asumă răspunderea pentru ea.
Întrebarea mea este, care sunt mai precis atribuțiile normative ale comisiei, ce pretenții sunt legale și dacă pot impune anumite modificări.

Vă mulțumesc anticipat și, dacă e nevoie de vreo lămurire suplimentară, revin cu completări.