avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Activitate OanaGeorgescu

Activitate OanaGeorgescu

Cu siguranta aceasta este interpretarea/confuzia ANPIS (singura baza legala pe care o invoca e art 7 oug 111 - cel cu 60 zile). Textul de lege nu spune ca "incepe sa realizeze venituri cu cel putin 60 de zile inainte..." ci "REALIZEAZA venituri cu cel putin 60 de zile inainte...", ca urmare nu este necesar un venit continuu. In cazul meu, lunile in care s-au relizat venituri impozitate sunt 11-16, urmand ca 17-24 sa reintru in CIC. Asa cum este legea formulata acum, conditia este indeplinita, am realizat venituri supuse impozitului cu mai mult de 60 de zile inainte de luna 24. In lipsa altor reglementari/clarificari legale, din punct de vedere gramatical si logic, articolul poate fi interpretat in favoarea mea si a altor beneficiari in aceeasi situatie.
Nu-mi ramane decat sa-i actionez in instanta dupa luna 24, cand probabil mi se va refuza dreptul la stimulentul de insertie, pe motiv ca nu am realizat venituri impozitate in lunile 23 si 24.
Va multumesc pentru ajutor.
Agentia Nationala. Am intrebat direct acolo, prin formular de contact si prin mailuri la adresa indicata de dumneavoastra. Astazi am discutat telefonic cu o persoana cu functie de conducere de la ANPIS. Ei sustin ferm ca "minim 60 de zile inainte" inseamna doar lunile 23 si 24. Voi face o sesizare la Ministerul Muncii, in subordinea caruia am aflat ca este Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala.
Va multumesc pentru raspunsul clar si detaliat. ANPIS sustine in continuare, pe mail, ca trebuie sa reiau activitatea in lunile 23 si 24, ceea ce nu are baza legala. As dori sa fac o plangere avand in vedere informatiile false, care sunt de natura sa prejudicieze beneficiarii, determinandu-i sa renunte la 2 luni de indemnizatie si timp petrecut alaturi de copil.
Am vazut pe acest forum ca si alte persoane au primit informatii false. Trebuie sa luam cu totii masuri in acest sens. Unde putem reclama ANPIS?
Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa ne ajutati (pe beneficiari si pe cei de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) sa clarificam cum se vor aplica noile prevederi legale referitoare la acordarea stimulentului de insertie dupa concediul de crestere copil pana la 2 ani. Concret, L66/2016 prevede ca se acorda stimulentul pana cand copilul implineste 3 ani, daca parintele "obtine venituri supuse impozitului (...), cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani". In cazul unui concediu continuu, acest lucru inseamna ca parintele trebuie sa-si reia activitatea cu 2 luni inainte de aniversarea de 2 ani a copilului (luna 23 si 24). In practica, multi am reluat activitatea dupa 11 luni (concediu 1 an pe legea veche, din care 1 luna tatal), urmand acum sa reluam concediul pana la 2 ani. Consider ca perioada lucrata (in cazul meu 5 luni) satisface conditia mai sus mentionata, ca urmare ar trebui acordata indemnizatia pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani si acordarea de stimulent pana la 3 ani.
Articolul de lege nu specifica perioada in care trebuie realizate veniturile supuse impozitului, ci doar sa fie inainte de implinirea varstei de 2 ani.
I-am intrebat pe cei de la ANPIS si acestia sustin ca cele 60 de zile trebuie sa fie luna 23 si 24 a copilului, ceea ce consider ca nu are niciun fundament legal.
Va multumesc pentru ajutor.