avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordare stimulent insertie L66/2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordare stimulent insertie L66/2016

Buna ziua,
Va rog sa ne ajutati (pe beneficiari si pe cei de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) sa clarificam cum se vor aplica noile prevederi legale referitoare la acordarea stimulentului de insertie dupa concediul de crestere copil pana la 2 ani. Concret, L66/2016 prevede ca se acorda stimulentul pana cand copilul implineste 3 ani, daca parintele "obtine venituri supuse impozitului (...), cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani". In cazul unui concediu continuu, acest lucru inseamna ca parintele trebuie sa-si reia activitatea cu 2 luni inainte de aniversarea de 2 ani a copilului (luna 23 si 24). In practica, multi am reluat activitatea dupa 11 luni (concediu 1 an pe legea veche, din care 1 luna tatal), urmand acum sa reluam concediul pana la 2 ani. Consider ca perioada lucrata (in cazul meu 5 luni) satisface conditia mai sus mentionata, ca urmare ar trebui acordata indemnizatia pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani si acordarea de stimulent pana la 3 ani.
Articolul de lege nu specifica perioada in care trebuie realizate veniturile supuse impozitului, ci doar sa fie inainte de implinirea varstei de 2 ani.
I-am intrebat pe cei de la ANPIS si acestia sustin ca cele 60 de zile trebuie sa fie luna 23 si 24 a copilului, ceea ce consider ca nu are niciun fundament legal.
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: OanaGeorgescu , utilizator 14:51, 14 Iulie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 7
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

(2) Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2).
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap persoanelor indreptatite daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului.

(2) In situatia in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, incluzand si perioada prevazuta la art. 11 alin. (2) din ordonanta de urgenta, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap.

(3) Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta.
...

3. - Din cele de mai sus nu reiese ca acele 60 de zile trebuie sa fie in lunile 23 si 24.
- Art. 7(2) din OUG 111/2010 spune ca este vorba de cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani, adica se poate si cu 10 luni inainte sau mai multe.
- Cred ca dvs. ati intrebat la AJPIS iar functionarii respectivi nu citisera bine legislatia.
- Pentru un raspuns oficial, cu care sa mergeti la AJPIS, intrebati si la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc pentru raspunsul clar si detaliat. ANPIS sustine in continuare, pe mail, ca trebuie sa reiau activitatea in lunile 23 si 24, ceea ce nu are baza legala. As dori sa fac o plangere avand in vedere informatiile false, care sunt de natura sa prejudicieze beneficiarii, determinandu-i sa renunte la 2 luni de indemnizatie si timp petrecut alaturi de copil.
Am vazut pe acest forum ca si alte persoane au primit informatii false. Trebuie sa luam cu totii masuri in acest sens. Unde putem reclama ANPIS?
Va multumesc!
Va rog sa precizati daca raspunsurile v-au fost date de ANPIS (Agentia nationala) sau de AJPIS (Agentia judeteana).
Agentia Nationala. Am intrebat direct acolo, prin formular de contact si prin mailuri la adresa indicata de dumneavoastra. Astazi am discutat telefonic cu o persoana cu functie de conducere de la ANPIS. Ei sustin ferm ca "minim 60 de zile inainte" inseamna doar lunile 23 si 24. Voi face o sesizare la Ministerul Muncii, in subordinea caruia am aflat ca este Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala.
1. Cand v-a dat un asemenea raspuns trebuia sa va spuna si baza legala, altfel raspunsul este doar o parere personala.

2. - Faceti o sesizare la M.M. dar eu sunt sigur ca vor indrepta sesizarea tot catre ANPIS sa raspunda.
- In sesizare precizati cu cine ati vorbit de la ANPIS, ce raspuns vi s-a dat si dovediti cu textele de lege ca raspunsul este eronat.

3. - Ma gandesc ca persoana in cauza nu stie ce inseamna "cel putin 60 de zile".
- Sau poate nu stie ca daca reluati activitatea mai repede ANPIS plateste stimulentul de insertie care este mai mic decat indemnizatia pentru CCC iar dvs. platiti la stat impozitul pe venit si contributiile sociale la pensie, sanatate si somaj.

4. Si daca o persoana solicita direct stimulentul de insertie, fara sa intre mai intai in CCC, nu i se va aproba pentru ca acea doamna de la ANPIS nu vrea ea?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil carmen1975 carmen1975 Buna seara. Vreau sa intreb referitor la stimulentul de insertie, urmatoarea situatie: am optat de la inceput pentru CCC pana la 2 ani, trebuind sa revin la ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului rodicadragan rodicadragan Buna ziua Va rog, daca puteti sa ma luminati in privinta aplicarii legii 66/2016, mai exact cu privire la stimulentul de insertie acordat pana la implinirea ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie buna ziua, vreau sa depun dosarul pentru ... ionnita ionnita Stimulent de insertie Buna ziua, vreau sa depun dosarul pentru stimulent de insertie si mi s-a spus ca nu pot obtine acest stimulent deoarece nu am fost cel ... (vezi toată discuția)