avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Activitate dinu1

Activitate dinu1

Buna ziua,

Construind o casa am ajuns la faza de termoziolatie exterioara + hidroizolatie terase acoperis. Am incheiat un contract cu o firma pentru aceste lucrari. Contractul prevedea manopera + materiale la un pret speicifcat pe mp. Deasemenea materialele importante cum ar fi vata bazaltica si polistirenul extrudat au fost clar specificate grosimea si tipul care trebuiau folosite.

Din pacate termenul de executie a contractului a expirat de aproape 2 luni si lucrarea nu a fost predata. Mai rau, cu ajutorul dirigintelui meu am identificat nenumarate erori de executie pe care le-am imputat executantului si el a parasit santierul. Problemele se refera in special la planeitatile fatadelor casei si spaletii de la geamuri care nu respecta unghiurile standart.

Am facut notificari in scris sa se prezinte la o receptie de lucrari partiala ca sa putem specifica ce s-a executat si ce nu + erorile executiei, dar din pacate desi s-a prezentat la receptie nu a fost de acord sa semneze nimic, nici macar cu obiectiuni.

Aproape sigur o sa angajez un avocat si o sa deschid un proces pentru recuperarea pierderii + daune interse care le am prevazute in contract.
Dar problema cea mai arzatoare am gasit-o de foarte recent cand am constatat diferite bucati de polistiren de un anumit tip specific care trebuia folosit la terase cu scop de termoizloatie de 8 cm si nu de 10 cm cum era prevazut in contract.

Dupa ce i-am adus la cunostinta acest fapt constructorului, a recunoscut cu jumate de gura ca a folosit si de 8 cm si ca nu ar trebui sa ma deranjeze ca nu e mare diferenta de la 10 la 8.

Problema cu polistirenul pentru termoizolatia teraselor nu il mai pot schimba pentru ca peste el a fost turnata o sapa + 2 straturi de mebrana hidroizolanta destul de scumpa. Schimbarea sau completarea lui ar produce o paguba de minim 10 000 euro pentru inlocuirea straturilor de membrana de acelasi tip + sapa.

Va rog daca se poate sa imi dati niste pareri la urmatoarele 2 probleme:

1. Exista o sansa ca problema descrisa cu polisitrenul de 8 in loc de 10 cm pentru care nu mi-a fost cerut acceptul si in contract scrie explicit ca trebuie de 10 poate fi considerata o fapta de inselaciune? Si daca da, cum ar fi cel mai bine sa procedez ca sa duc abordez cazul din din perspectiva penala?

2. De asemenea as dori sa inteleg cum ma pot indrepta si impotriva administratorului firmei cu care am semnat contractul. Cel mai probabil nu are angajati pe firma si el a fost intotdeauna singura persoana de contact.

Va multumesc.
Răspuns la discuția Control ITM
Va multumesc pentru raspunsuri.
Din pacate la noi exista deja o practica in piata unde multe echipe lucreaza fara acte. Daca as exclude aceste echipe din calcul automat as ramane cu mai putine optiuni si in perioada asta nu este usor sa iti gasesti mesteri de calitate. Din punctul meu de vedere ca beneficiar mi-ar convine ca toate echipele astea care fac diferite tipuri de constructii sa detina acte legale (macar niste PFA-uri) ca sa pot semna contracte.
Multe dintre echipele astea sunt oameni care presteaza servicii de calitate.
Din experienta va spun, pentru ca casa la rosu am construit-o cu firma cu valoarea executiei in totalitate pe contact, dar calitatea manoperei a fost foarte scazuta. Deci nu exista nici o garantie a calitatii muncii mai buna daca apelezi la o firma "certificata".
Acum, echipa cu probleme se ocupa doar de partea cu tencuieli interioare, restul, hidroizolatie, instalatii termice, tamplarii sunt tot cu firme.
Daca o sa intre asemenea lege, ca doar firme special omologate sa poata executa lucrari in constructii, pararea mea ca o sa fie mai degraba o limitare a ofertei pe piata muncii si o sa creasca preturile si o sa scada calitatea serviciilor in baza cerereii si ofertei. Ultra reglementarea de regula mai mult strica decat ajuta.



Răspuns la discuția Control ITM
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu ma asteptam oricum la un raspuns exact.

Ar fi alte recomandari cum sa procedez pentru a evita sa fiu asimilat ca si angajator sa evit amenzile extrem de mari (10 000-20 000 ron de persoana)?
Răspuns la discuția Control ITM
Eu sunt perfect constient ca pot sa contest cu orice motiv, dar eu incerc sa aflu parerea unor oameni cu experienta in domeniu ca dumneavoastra sa vad daca am ceva sanse reale de castig contestand ca si prietenii pot lua parte la o munca in regie proprie.
Bineinteles ca si muncitorii ar declara ca nu beneficiaza de foloase banesti.
Multumesc,
Răspuns la discuția Control ITM
Au fost luati la intrebari toti 3 si toti au decalarat verbal ca imi sunt prieteni si ca ma ajuta, dar doar pe numele unuia dintre ei a fost intocmita o invitatie la sediul ITM pentru lamuriri.

Nu prea am cum sa dovedesc o relatie de rudenie intre mine si ei, pot declara cel mult ca imi sunt prieteni.

Am observat in linkul de mai sus (dintr-o alta discutie de pe forum de aces gen) se mentioneaza ca este o interpretare a ITM-ului a definitiei cine poate lua parte la o munca in regie proprie, adica doar rude si persoane care fac parte din familie. In caz de amenda maxima (intre 10 000 si 20 000 ron de muncitor), as avea posibilitatea sa fac o contestatie in instanta invocand ca si relatiile de prietenie pot fi folosite la munca in regie proprie?
Discuție Control ITM
Buna ziua,
Construiesc in regie proprie o casa personala cu autorizatia de constructie la zi. Casa este in stadiu de rosu si in prezent execut diferite lucrari specifice acestei faze. Am lucrari care sunt contractate cu firme in baza unui contract, dar am si lucrari care sunt executate fara a avea la baza un contract (adica cu echipa de muncitori).

Zilele trecute am fost vizitat de inspectorii ITM pe santier in timp ce echipa de muncitori cu care nu am nici o relatie contractuala erau acolo, iar eu nu eram de fata. Inspectorii au patruns pe proprietate si gasindu-i pe muncitori i-a legitimat, si la unul din ei i-a lasat o invitatie la sediu ITM pentru clarificari. Mentionez ca cel putin pana acum nu am fost contact de ITM ca beneficar nici telefonic nici in scris, desi apare numarul meu de telefon si numele pe panoul cu anuntul lucrarilor executate.

Am citit pe diferite forumuri discutii din care am inteles ca legea nu ar face diferenta in cazul muncii la negru daca angajatorul este persoana fizica sau persoana juridica, si legea respectiva amendeaza angajatorul cu valori intre 10 000 si 20 000 ron pentru fiecare muncitor aflat pe santier fara acte legale.

As dori sa imi spuneti va rog care ar fi varianta de abordare cea mai buna in situatia data. Pot sa merg pe varianta ca echipa de muncitori executa lucrari la solcitarea mea in baza unei relatii de pretenie fara sa obtina foloase banesti? Citeam undeva ca executia in regie proprie ar fi conditionata ca muncitorii de pe santier sa fie doar rude de gradul 1,2 si 3. Este valabila aceasta abordare?

O alta intrebare ar fi daca instpectorii ITM au baza legala sa patrunda pe o proprietate private fara voia beneficiarului/proprietarului? Face acel anunt cu detaiile constructiei posibila aceasta actiune a inspectorilor ITM?

Multumesc,