Construind o casa am ajuns la faza de termoziolatie exterioara + hidroizolatie terase acoperis. Am incheiat un contract cu o firma pentru aceste lucrari. Contractul prevedea manopera + materiale la un pret speicifcat pe mp. Deasemenea materialele importante cum ar fi vata bazaltica si polistirenul extrudat au fost clar specificate grosimea si tipul care trebuiau folosite.
Din pacate termenul de executie a contractului a expirat de aproape 2 luni si lucrarea nu a fost predata. Mai rau, cu ajutorul dirigintelui meu am identificat nenumarate erori de executie pe care le-am imputat executantului si el a parasit santierul. Problemele se refera in special la planeitatile fatadelor casei si spaletii de la geamuri care nu respecta unghiurile standart.
Am facut notificari in scris sa se prezinte la o receptie de lucrari partiala ca sa putem specifica ce s-a executat si ce nu + erorile executiei, dar din pacate desi s-a prezentat la receptie nu a fost de acord sa semneze nimic, nici macar cu obiectiuni.
Aproape sigur o sa angajez un avocat si o sa deschid un proces pentru recuperarea pierderii + daune interse care le am prevazute in contract.
Dar problema cea mai arzatoare am gasit-o de foarte recent cand am constatat diferite bucati de polistiren de un anumit tip specific care trebuia folosit la terase cu scop de termoizloatie de 8 cm si nu de 10 cm cum era prevazut in contract.
Dupa ce i-am adus la cunostinta acest fapt constructorului, a recunoscut cu jumate de gura ca a folosit si de 8 cm si ca nu ar trebui sa ma deranjeze ca nu e mare diferenta de la 10 la 8.
Problema cu polistirenul pentru termoizolatia teraselor nu il mai pot schimba pentru ca peste el a fost turnata o sapa + 2 straturi de mebrana hidroizolanta destul de scumpa. Schimbarea sau completarea lui ar produce o paguba de minim 10 000 euro pentru inlocuirea straturilor de membrana de acelasi tip + sapa.
Va rog daca se poate sa imi dati niste pareri la urmatoarele 2 probleme:
1. Exista o sansa ca problema descrisa cu polisitrenul de 8 in loc de 10 cm pentru care nu mi-a fost cerut acceptul si in contract scrie explicit ca trebuie de 10 poate fi considerata o fapta de inselaciune? Si daca da, cum ar fi cel mai bine sa procedez ca sa duc abordez cazul din din perspectiva penala?
2. De asemenea as dori sa inteleg cum ma pot indrepta si impotriva administratorului firmei cu care am semnat contractul. Cel mai probabil nu are angajati pe firma si el a fost intotdeauna singura persoana de contact.
Eu personal nu vad aici o situatie care sa implice legea penala. Este vorba de nerespectarea unui contract, fapt ce se poate rezolva printr-o actiune civila. Ideal ar fi sa trimiteti inca o notificare ca sa incercati o discutie pt rezolvarea situatiei pe cale amiabila. Ideal ar fi sa faceti asta in prezenta unui avocat pentru ca poate asa domnul va intelege ca daca se ajunge la un proces civil costurile vor fi mult mai ridicate.
Mult succes!