avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hidroizolatie terase
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hidroizolatie terase

Buna dimineata!
Suntem o asociatie de propietari si avem urmatoarea problema:
In anul 2008 a fost refacuta terasa blocului de catre vechea conducere ,presedinte si administrator cu o firma,costul total al lucrarii fiind de 29000 lei,firma acordand o garantie a lucrarii de 10 ani.
Dupa 5 ani aparand infiltratii in apartamente ,tot vechea conducere contracteaza cu o alta firma refacerea din nou a terasei cu un cost de 25000 lei si cu o garantie tot de 10 ani.
In 2014 s-a schimbat conducerea ,presedinte si respectiv administrator .
In anul 2015 au aparut din nou probleme la terasa si noua conducere a intentat proces ultimei firme care a executat lucrarea,acestia nerespectand suprafata prevazuta in contract.
Sigur vechea conducere a profitat din plin de neimplicarea locatarilor si acestia in complicitate cu cele 2 firme au profitat de neimplicarea noastra si avand cred foloase pecuniare.
De remarcat ca presedinte era fiica administratorului,in vechea conducere.
Acum la sesizarea unui propietar ca are infiltratii in apartament,impreuna cu presedinta am inspectat terasa si am constatat ca lucrarea cu prima firma a fost facuta de mantuiala ,asa am descoperit uitandu-ne in arhiva ca exista si aceasta firma ce executase lucrarea.
Dupa parerea noastra a fost un jaf la drumul mare.
Ce sa facem in acest caz in care lucrarea este in garantie de la cele 2 firme si cardasia fiica si tata in administrarea blocului?
Multumim anticipat.

Cel mai recent răspuns: bizman , utilizator 22:39, 9 Octombrie 2015
Garantiile decate 10 ani acordate de aceste firme sunt exagerate. Firmele serioase dau garantii de 2-3-4 ani la manopera, lucare si doar pentru materiale se pot da garantii de pana la 10 ani, numai pentru materiale si nu pentru lucrare.
Drept dovada este exact ceea ce vi s-a intampla adica dupa 4-5 ani lucrarea a trebuit sa fie refacuta. Putea sa va dea garantie si 50 de ani ca lucarea tot trebuie refacuta, in medie, odata la 4-5 ani.
Chemati ultima firma sa remedieze terasa pe cheltuiala sa. Adresa prin posta cu confirmare de primire..
Aspectul ca in termenul de garantie acordat de primul executant conducerea asociatiei de proprietari a inteles sa nu oblige executantul sa remedieze deficientele si a incheiat nou contract prestari servicii pentru executare hidroizolatie noua cu executant nou,implica responsabilitatea reprezentantilor asociatiei
Pentru remediere deficiente,notificati oficial executantul ultimei interventii la terasa,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Daca s-a intervenit in termenul de garantie la alt executant,nu mai puteti implica responsabilitatea primului executant
Referitor la situatia presedinte-administrator este evident situatie de incompatibilitate,
deoarece presedintele de asociatie este factor decizional,administratorul avand competenta executionala
Daca presedintele de asociatie este fiica administratorului de imobil,este evident ca se poate suspecta subiectivism si toleranta asupra activitatii tatalui administrator
Sunt de acord cu cele spuse de @Adriantot, insa - acest lucru trebuie facut de catre conducerea as. prop. - in baza prev. contractuale - daca acel contract mai exista, altfel va pierdeti vremea. In cazul dvs. nici nu conteaza cine a semnat contractul de prestari de servicii - din partea as. prop., vechea conducere sau actuala...
Deci, va puteti indrepta doar impotriva celei de-a doua firme pentru ca prima firma, desi se afla in termenul de garantie o sa va argumenteze faptul ca ati facut modificari la lucrarea efectuata de catre ei...
Luati contractuul la mana, vedeti unde va incadreti (cap. Garantii ), notificati-ii in scris si daca acum, cat mai este cald nu rezolvati problema, mai tarziu va fi aproape imposibil de facut remedieri. Daca nu se conformeaza, ultima cale este actionarea in instanta.
Succes!
Intr-adevar la reparatia terasei firmele dau garantie de 10 ani, daca se acopera suprafata cu 2 straturi de membrana si 5 ani, daca se acopera cu 1 strat de membrana.
Acum, este foarte importanta si calitatea membranei, Chiar foarte importanta!
De asemenea mai este important si urmatorul aspect: terasa este suprafata necirculabila, or daca in acest rastimp de la montarea membranei pana la primele infiltratii ale apei de ploaie s-a permis sa se circule pe aceasta suprafata in special pentru montarea de antene, de cabluri, alte scopuri, atunci aceasta se poate degrada mai devreme decat termenul de garantie.

Lucrarea se mai poate deteriora si din cauza manoperei, dar acest aspect apare relativ repede (1 - 2 ani) de la executare, uneori la primele ploi sau zapezi mai serioase.

Noi la asociatie, am facut partial o lucrare de acoperire terasa, prilej cu care am aflat ca se poate face aceasta lucrare si partial intre culmile existente, deci atat cat tine suprafata plana), cu un singur strat de membrana, iluzionandu-ne ca vom intra mai repede in programul primariei de reabilitare a blocului.
Am cerut patronului firmei respective sa foloseasca membrana de cea mai buna calitate, ca nu ne uitam la bani pentru o asemenea lucrare.
Firma ne-a dat garantie de 5 ani (pentru 1 strat de membrana), dar aceasta garantie isi pierdea valabilitatea total daca se constatau urme ale circularii pe suprafata ei sau lucrari de genul mentionat mai sus.
Lucrarea a fost facuta acum 3 ani si a trecut testul ploilor si zapezilor abundente.

Cam toate firmele lucreaza in acest mod si as putea spune ca partea de executie are un procent destul de mic in degradarea acestei suprafete inainte de termen. V-am zis, manevrele defectuoase cedeaza in scurt timp de la executie.

Vedeti care ar putea fi cauza degradarii in doua ocazii, a doua lucrari executate de 2 firme diferite. Ceva e gresit la dv. in asociatie si n-as fi atat de sigura ca asta ar fi din cauza conducerii care a contractat lucrarea, ci mai curand greseli de exploatare a ei.
ynocentta a scris:

Referitor la situatia presedinte-administrator este evident situatie de incompatibilitate,
deoarece presedintele de asociatie este factor decizional,administratorul avand competenta executionala
Daca presedintele de asociatie este fiica administratorului de imobil,este evident ca se poate suspecta subiectivism si toleranta asupra activitatii tatalui administrator

Legea 230 prevede o singura incompatibilitate, si anume intre membrii comisiei de cenzori si membrii comitetului. Administratorul nu face parte nici din comisia de cenzori nici din comitet, deci unde este incopatibilitatea din punct de vedere legal? Iar daca vorbim de subiectivism pai pe administrator il verifica cenzorul nu presedintele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionare instanta nelumihai nelumihai Buna dimineata! Suntem o asociatie de propietari si avem urmatoarea problema: In anul 2008 a fost refacuta terasa blocului de catre vechea conducere ... (vezi toată discuția)
Probleme cu terasa si administratia Mihai SG Mihai SG Buna Ziua, Au fost probleme cu terasa si acum, dupa reparatie, sunt si mai multe. Conditiile in care se intampla toate astea sunt urmatoarele: 1) ... (vezi toată discuția)
Refacere hidroizolatie terasa bloc stln stln Salutare, Am si eu o problema, destul de delicata sa zic asa... Am achiztionat apartament et.10/10, in urma cu aprox 5 ani (2012)...La data respectiva nu au ... (vezi toată discuția)