Am fost administrator al unui SRL care, din cauza falimentului mai multor clienți debitori, a intrat în incapacitate de plată. În consecință, nu am mai putut rambursa creditul contractat la bancă și am fost nevoit să solicit insolvența, apoi falimentul. În calitate de fidejusor sunt executat de către bancă. Precizez că la momentul instituirii executării silite nu eram căsătorit. Ulterior, m-am căsătorit și soția dorește să achiziționeze o locuință cu titlu de bun propriu, solicitându-mi să încheiem la notariat o convenție prin care să schimbăm regimul matrimonial al comunității legale de bunuri în cel al separației de bunuri, banii pentru achiziția imobilului primindu-i de la fiul ei care lucrează în străinătate. Rugămintea mea este sa-mi spuneți, dacă nu cer prea mult, în ce măsură poate cere creditorul anularea convenției și executarea bunului pe care dorește sa-l achiziționeze soția ca bun propriu.
ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie.
Asadar, eu fiind student cu varsta pana-n 26 de ani, datorez CASS pentru dividendele incasate in anul 2017 ? In articol nu regasesc obligativitatea platii CASS pentru veniturile din investitii (dividende), chiar daca valoarea acestora depaseste salariul minim brut pe tara. Precizez ca sunt si salariat intr-o alta entitate unde platesc CASS.
si va trebui sa platesc CASS de 10% aplicat la 22.800 lei chiar daca anul trecut legislatia spunea ca daca esti salariat nu se datoreaza CASS aferent dividendelor incasate in 2017 ?
Am o mica afacere personala (SRL) fara salariati. In anul 2017 am incasat dividende aferente anului 2016. Pentru aceste venituri nu am platit CASS fiind, in acelasi timp, si salariat intr-o alta firma unde mi s-a retinut CASS (asa era legislatia la momentul respectiv). De asemenea, pe parcursul anului 2017 am avut si venituri din chirii sub plafonul a 12 salarii minime (12 x 1900 lei) pentru care am platit CASS trimestrial, pe tot parcursul anului 2017, chiar daca eram si salariat intr-o alta unitate unde, de asemenea, am platit CASS.
Nedumerirea mea este urmatoarea:
1. trebuie sa depun D600 pentru veniturile din dividende si/sau chirii incasate pe parcursul anului 2017 ? Precizez ca veniturile cumulate incasate in 2017, fara cele de natura salariala, au depasit suma de 22.800 lei dar pentru veniturile din chirii am platit CASS la momentul respectiv
2. daca as incasa dividende in acest an (2018) aferente anului 2017, si depasesc 22.800 lei am obligatia depunerii D600 si plata CASS in valoare de 10% aplicat la 22.800 lei ? Mentionez ca inca sunt salariat si platesc CASS aferente veniturilor din salarii.