avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Activitate Maximus_Anonimus

Activitate Maximus_Anonimus

Multumesc pentru raspunsuri.

Voi detalia un pic pentru a ma face inteles :).

1) Ma refeream la riscurile pe care le comporta Y ? Poate fi executata si cota parte a ei ? Poate fi evacuata? Care sunt consecintele imediate ale unei executarii lui X desi Y nu a primit nicio notificare , creditul ei fiind la zi.

2) Este foarte putin probabil ca cineva sa fie interesat (in cazul unei licitatii) doar de cota parte a lui X --> Inteleg ca este in interesul Creditorului sa accelereze procesul de scoatere la licitatie a imobilului?

3) Suma de 18000 E folosita ca avans la momentul cumpararii imobilului a fost obtinuta DOAR de X dar in contracul ipotecar, suma este partajata - 9000 E pe un contract + 9000 E pe celalalt contract.
Intrebarea era cum ar putea X sa recupereze de la Y suma de 9000 E folosita ca avans in contractul de ipoteca al lui Y ?

4) Inteleg ca poti da in plata doar ce ai in proprietate ( adica 50 %) dar o eventuala cerere de dare in plata facuta doar de X ( fara sa fie insotita si de una a lui Y) poate fi considerata NEELIGIBILA de catre Creditor - conform Legii 77/2016 (art 1.2 - vezi definitie consumator din Legea 193/2000 - "persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care cumpără, dobândeşte, utilizează ori consumă produse sau servicii, în afara activităţii sale profesionale") ?

Voiam sa stiu daca in situația în care Garantul ipotecar nu este același cu titularul contractului de credit (adică persoana fizică proprietară a imobilului care a instituit ipoteca nu este una și aceeași cu împrumutatul) notificarea de dare în plată va trebui inițiată împreună cu titularul Contractului de credit

5) Reformuland... Y ( care actualmente nu are o problema cu plata creditului pentru cota parte a ei) ...in eventualitatea Darii in plata.... va mai putea beneficia , pe viitor, de un nou credit ?

Va multumesc anticipat
BUna ziua,

Se poate, va rog, o opinie cu privire la situatia descrisa mai sus.

Apreciez orice feedback.

Multumesc,
Buna ziua,

Am nevoie un sfat cu privire la urmatoarea situatie:
Un imobil cumparat prin 2 credite ipotecare contractate la o banca (unul pe numele X iar celalalt pe numele Y – parteneri in momentul contractarii). Conditiile contractuale sunt identice, ratele sunt aproximativ identice, in Cartea Funciara fiecare are cota parte 50-50.
Pretul imobilului a fost in jurul sumei de 72 000 Eur, formata din 27 000 Eur credit ipotecar obtinut de X + 26 500 credit ipotecar obtinut de Y + 18 500 euro avans. Avansul este obtinut de X printr-un credit de nevoi personale dar impartit in mod egal pe contractele ipotecare, 9500 pe contractul lui Y + 9000 E pe contractul lui X.
Din varii motive X decide sa nu mai locuiesca in apartament incepand cu 2008 dar, vreme de ~ 6-7 ani plateste ratele aferente (atat la creditul ipotecar cat si la cel de nevoie personale pentru avans) . In locuinta a ramas sa locuiasca si locuieste in continuare Y.

Pe tot parcursul acestei perioade X a incercat sa gasesca diverse solutii pentru a prelua creditul Y dar s-a lovit fie de refuzul lui Y ( intr-o perioada) si mai apoi al Bancii.

In ultima perioada X decide sa nu mai plateasca rata la creditul ipotecar iar creditul lui X este scadentat anticipat si trimis la executor.

In prezent, executorul popreste conturile si veniurile lui X.
Y isi plateste in continuare creditul ipotecar.

Se genereaza urmatoarele intrebari:
1) ce risca Y ?
2) este posibila executarea cotei parti din imobil apartinand lui X in conditiile in care Y nu are intarzieri? Daca e posibil, in ce conditii si cum se procedeaza?
3) cum ar putea X sa recupereze cei 9500 E folositi ca avans pt creditul ipotecar al lui Y ?
4) o eventuala cerere pt a da imobilul in plata trebuie formulata de ambii proprietari?
5) la o eventuala dare in plata cu succes ce sanse mai are X si Y la un nou credit ?

Orice alte sfaturi sunt binevenite!

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !