avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita cota parte credit ipotecar
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita cota parte credit ipotecar

Buna ziua,

Am nevoie un sfat cu privire la urmatoarea situatie:
Un imobil cumparat prin 2 credite ipotecare contractate la o banca (unul pe numele X iar celalalt pe numele Y – parteneri in momentul contractarii). Conditiile contractuale sunt identice, ratele sunt aproximativ identice, in Cartea Funciara fiecare are cota parte 50-50.
Pretul imobilului a fost in jurul sumei de 72 000 Eur, formata din 27 000 Eur credit ipotecar obtinut de X + 26 500 credit ipotecar obtinut de Y + 18 500 euro avans. Avansul este obtinut de X printr-un credit de nevoi personale dar impartit in mod egal pe contractele ipotecare, 9500 pe contractul lui Y + 9000 E pe contractul lui X.
Din varii motive X decide sa nu mai locuiesca in apartament incepand cu 2008 dar, vreme de ~ 6-7 ani plateste ratele aferente (atat la creditul ipotecar cat si la cel de nevoie personale pentru avans) . In locuinta a ramas sa locuiasca si locuieste in continuare Y.

Pe tot parcursul acestei perioade X a incercat sa gasesca diverse solutii pentru a prelua creditul Y dar s-a lovit fie de refuzul lui Y ( intr-o perioada) si mai apoi al Bancii.

In ultima perioada X decide sa nu mai plateasca rata la creditul ipotecar iar creditul lui X este scadentat anticipat si trimis la executor.

In prezent, executorul popreste conturile si veniurile lui X.
Y isi plateste in continuare creditul ipotecar.

Se genereaza urmatoarele intrebari:
1) ce risca Y ?
2) este posibila executarea cotei parti din imobil apartinand lui X in conditiile in care Y nu are intarzieri? Daca e posibil, in ce conditii si cum se procedeaza?
3) cum ar putea X sa recupereze cei 9500 E folositi ca avans pt creditul ipotecar al lui Y ?
4) o eventuala cerere pt a da imobilul in plata trebuie formulata de ambii proprietari?
5) la o eventuala dare in plata cu succes ce sanse mai are X si Y la un nou credit ?

Orice alte sfaturi sunt binevenite!

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:31, 1 August 2016
BUna ziua,

Se poate, va rog, o opinie cu privire la situatia descrisa mai sus.

Apreciez orice feedback.

Multumesc,
1) sa se trezeasca coproprietar cu altcineva.
2) se poate scoate la licitatie cota apartinand lui x, iar daca nu se vinde ca si cota parte- parte , se poate cere de catre creditor iesirea din indiviziune.
3)
Avansul este obtinut de X printr-un credit de nevoi personale dar impartit in mod egal pe contractele ipotecare, 9500 pe contractul lui Y + 9000 E pe contractul lui X.

Nu am inteles ce ati zis aici, daca vreti sa explicati..
4) oricare dintre parti nu poate da in plata decat ce are in proprietate, adica acea cota parte.
5) nu stiu ce sa va zic in legatura cu alt credit dupa darea in plata.. nu va mai puteati permite sa platiti actualul credit, dar puteti plati altul? cam ciudat.
Multumesc pentru raspunsuri.

Voi detalia un pic pentru a ma face inteles :).

1) Ma refeream la riscurile pe care le comporta Y ? Poate fi executata si cota parte a ei ? Poate fi evacuata? Care sunt consecintele imediate ale unei executarii lui X desi Y nu a primit nicio notificare , creditul ei fiind la zi.

2) Este foarte putin probabil ca cineva sa fie interesat (in cazul unei licitatii) doar de cota parte a lui X --> Inteleg ca este in interesul Creditorului sa accelereze procesul de scoatere la licitatie a imobilului?

3) Suma de 18000 E folosita ca avans la momentul cumpararii imobilului a fost obtinuta DOAR de X dar in contracul ipotecar, suma este partajata - 9000 E pe un contract + 9000 E pe celalalt contract.
Intrebarea era cum ar putea X sa recupereze de la Y suma de 9000 E folosita ca avans in contractul de ipoteca al lui Y ?

4) Inteleg ca poti da in plata doar ce ai in proprietate ( adica 50 %) dar o eventuala cerere de dare in plata facuta doar de X ( fara sa fie insotita si de una a lui Y) poate fi considerata NEELIGIBILA de catre Creditor - conform Legii 77/2016 (art 1.2 - vezi definitie consumator din Legea 193/2000 - "persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care cumpără, dobândeşte, utilizează ori consumă produse sau servicii, în afara activităţii sale profesionale") ?

Voiam sa stiu daca in situația în care Garantul ipotecar nu este același cu titularul contractului de credit (adică persoana fizică proprietară a imobilului care a instituit ipoteca nu este una și aceeași cu împrumutatul) notificarea de dare în plată va trebui inițiată împreună cu titularul Contractului de credit

5) Reformuland... Y ( care actualmente nu are o problema cu plata creditului pentru cota parte a ei) ...in eventualitatea Darii in plata.... va mai putea beneficia , pe viitor, de un nou credit ?

Va multumesc anticipat
Haideti intai sa lamurim ce acte aveti ..si x si y are fiecare cate un credit ipotecar, cu care credit cumpara fiecare 1/2 dintr-un imobil si fiecare are ipoteca pe cota sa pt respectivul credit.
x ia in plus un credit de nevoie persoanle pt avans .. si mai departe nu inteleg ce cauta 9000 in contractul de ipoteca a lui y.
Ce calitate are y in contractele lui x in calitate de titular ?

Y poate fi evacuata , poate nu acum si nu de catre actualul creditor cat ea isi plateste creditul daca ziceti ca nu e garant ipotecar si nici codebitor la creditul celuilalt. dar, poate fi mai tarziu, dupa o eventuala iesire din indiviziune ceruta de creditor sau de cine adjudeca cota la o eventuala licitatie.
Cine cumpara la licitatie o cota, nu se multumeste sa ramana asa in indiviziune si nici nu urmareste sa se mute in casa, ci sa iasa din indiviziune cautand sa platesca cat mai putin pt restul intregului.

Cine, in ce calitate si ce sa dea in plata ?
V-am zis, x ca debiotr poate da in plata cota sa si numai asta.

Ramane de lamurit ce calitate are y in contractele lui x



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament la comun cu o cunostinta  andreea cristina andreea cristina am un apartament cumparat prin credit ipotecar impreuna cu un fost partener de afaceri(pt birouri)pe persoana fizica,jumatate/jumatate(avans+ipoteca)in urma cu ... (vezi toată discuția)
Executare silita / partaj bunuri comune - partaj de creditor m_ella2005 m_ella2005 Speta: In perioada casatoriei, sotii X imprumuta mai multe sume de bani (cu sau fara contract autentic) de la terti. Intr-un contract sunt trecuti ambii ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe un imobil al bancii hobbystyle hobbystyle Buna ziua In urma datoriei neachitate la termen(20000 euro)catre o persoana fizica,tribunalul a hotarat executare silita asupra bunurilor imobile. Bun imobil ... (vezi toată discuția)