Pe Z nu ar trebui sa-l intereseze ce face banca si daca ap se va vinde pana la terminarea procesului. Pe cei doi fosti soti ar trebui sa-i intereseze sa se apere , in special pe sotie care nu va ramane cu nimic, dar va trebui sa plateasca sulta.. pt acel nimic. Procesul de partaj merge inainte cat instanta nu e instiintata ca s-a inceput procedura de excutare silita si casa a iesit ( cand o iesi ) din patrimoniul fostilor soti.
In privinta conventiei.. daca ea exista... e conditionata de plata ratelor .. daca la data achitarii creditului, ap e in patrimoniul sotilor, acestia se obliga sa vanda . ( babeste pt mine- e ca la testament.. eu va las o casa.. dar la data decesului, casa s-ar putea sa nu mai fie ). Nu ar trebui ca aceasta conventie sa fie motiv de respingere a actiunii de partaj.
Av lui Z nu are misiune usoara :)..
Poate ar fi bine ca litigiul sa fie inscris in cartea funciara a terenului.. ca banca dupa ce executa ap, va ajunge la teren
Conventia exista intre fostii soti x si sotii y si prevede:
noi sotii y ne obligam ca:
- suma de 100 mii euro reprezentand parte din pretul de vc a imobilului, virata noua din creditul obtinut de sotii x prin contractul din 10.01.2007 sa o folosim in investitii in cote parti egale indivize de 1/2 sotii x si 1/2 sotii y, iar profitul obtinut din aceste ivestitii sa il impartim in mod egal
- sa achitam 1/2 din toate sumele datorate de sotii x catre banca pe intreaga perioada de desfasurare a contractului de credit
- sa achitam toate taxele si impozitele datorate statului pentru imobil.
noi, sotii x ne obligam:
- sa permitem sotilor y sa foloseasca imobilul, sa locuiasca in acesta, sa-l inchirieze total sau partial si sa incaseze chiriile rezultate
- la data incheierii contractului de credit, a achitarii in intregime a tuturo sumelor datorate de noi bancii si radierea ipotecii, sa vindem inapoi imobilul cu acelasi pret cu care l-am cumparat cf. ctr. de vc, pret pe care nu-l vom solicita sa ne fie achitat in numerar intrucat va reprezenta contravaloarea indeplinirii obligatiilor asumate de sotii y prin prezenta conventie.
In aprilie 2011 sotii x au divortat de comun acord.
Cum a aflat de divort, Z a introdus actiunea de partaj creditor, a notat litigiul in cf.
In cadrul actiunii, instanta a stabilit taxa de timbru (pe care z o plateste esalonat), a incuviintat proba cu inscrisuri, au fost efectuate exeprtizele topo si constructii (onorariile au fost achitate de z)
Sotii x s-au prezentat la fata locului cand a avut loc evaluarea, dar nu s-au prezentat deloc in instanta, nu au depus niciun inscris, nu au avocat.
La 30 mai 2012 banca, prin executor judecatoresc, a solicitat incuviintarea executarii silite a sotilor x
In iunie 2012, sotii y au depus cererea de intervenient in procesul lui z. Urmatorul termen este pentru ca partile sa ia cunsotinta de raportul de expertiza, iar paratii sa-si precizeze punctul de vedere fata de cererea de interventie.
Problema lui z este: daca banca va vinde la licitatie, iar pana la finalizarea partajului imobilul va fi deja vandut de catre banca, ramanand a fi partajat doar celalalt bun pe care sotii x in detin in cote de cate 1/2, taxa de timbru va fi recalculata de catre instanta sau ramane sa fie achitata asa cum a fost stabilita initial.
Avocata lui z este de parere ca taxa trebuie achitata asa cum a fost stabilita initial, situatie in care nu este deloc convenabil pt z sa continuie actiunea. Practic, terenul ce va ramane valoreaza cat taxa de timbru pe care z trebuie sa o plateasca.
Eu cred ca, in primul rand, sotii x au divortat pentru a le ingreuna situatia creditorilor. Apoi, nu au crezut ca Z va continua procesul de partaj datorita taxei de timbru. Vazand ca z continua cu partajul, au luat hotararea de a nu mai plati ratele la banca, special pentru ca banca sa scoata casa la vanzare, y a depus cererea de intervenient pentru a mai lungi procesul de partaj, timp in care banca poate vinde la licitatie. Y este progatiti sa cumpere la licitatie la pretul cel mai mic posibil. Si atunci, exista varianta ca Z sa prezinte bancii convenitia dintre x si y pentru ca banca sa nu-l primeasca pe y la licitatie?