avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită ordinea indestularii creditorilor
Discuție deschisă în Executare silită

ordinea indestularii creditorilor

Buna ziua.
Va rog frumos sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei probleme :
In cazul unei executari silite (pentru o creanta de 40.000 Euro) a creditorului X , dupa parcurgerea etapelor de poprire venituri, conturi, etc, se trece la executarea imobilului apartinand debitorului (valoare actuala aprox. 55.000 Euro).
Acest imobil insa are inscrise 2 ipoteci :
• prima (de rang 1) in favoarea bancii (creditorului Y) de unde s-a obtinut creditul ipotecar (necesar achizitionarii locuintei) – pana la concurenta sumei de 70.000 Euro + dobanzi , si
• a 2-a (de rang 2) in favoarea creditorului Z - pana la concurenta sumei de 25.000 Euro + dobanzi - in favoarea unei persoane fizice in baza unui contract de imprumut cu garantie reala imobiliara, contract inregistrat la AEGRM.
Este evident ca si daca ipotetic s-ar vinde imobilul la prima licitatie organizata, pretul obtinut din vanzare nu ar acoperi nici macar datoria fata de creditorul Y … de restul (creditorii Z si X) ne mai punandu-se problema … cu toate ca actiunea s-a demarat la insistentele creditorului X.
Intrebari :
1. Ce se intampla in aceasta situatie ?
2. Pentru executarea imobilului se cere acordul creditorilor cu ipoteci ?

In asteptarea raspunsurilor ,
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:54, 24 Octombrie 2014
1) Se vinde imobilul si se indestuleaza in ordine : Y, Z apoi X.
2) Nu , nu se cere acordul celor 2 creditori imobiliari.

Este evident ca din pretul obtinut pe imobil abia daca se va indestula Y, insa actiunea lui X are ca menire doar sa il sperie pe debitor sa scoata banii ... asa este legea, o tampenie dar asta e. Intrebare: Ce actiune s-a demarat de catre X, in instanta ? sau a castigat in instanta si acum aplica hotararea de executare silita?
Multumesc pentru raspunsul prompt.

"Ce actiune s-a demarat de catre X, in instanta ? sau a castigat in instanta si acum aplica hotararea de executare silita?".

Incuviintarea executarii executarii silite, executare silita pornita de un BEJ (nu conteaza care anume) ... necontestata in termenul legal ... deci definitiva.

Apreciez, sustin si promovez ideea dvs potrivit careia "asa este legea, o tampenie" ... generalizand putin "Toate legile din tara noastra sunt o tampenie" ... asta spunand foarte multe despre cei care le "genereaza" ... si pe care din pacate ii votam o data la 4 ani ... si care nu ne reprezinta in nici un fel.

Insa imi mai permit o intrebare :
"actiunea lui X are ca menire doar sa il sperie pe debitor sa scoata banii ... " daca inaintea organizarii licitatiei, creditorul X constata existenta celor 2 ipoteci (in favoarea lui Y si Z), mai are sens sa staruie in continuarea executarii imobilului ?

In acceptiunea mea, consider ca nu ... insa daca exista alte pareri ...

Multumesc.
cristi111us a scris:
..daca inaintea organizarii licitatiei, creditorul X constata existenta celor 2 ipoteci (in favoarea lui Y si Z), mai are sens sa staruie in continuarea executarii imobilului ?

Nu, teoretic nu are sens sa staruie in executare (logic si material) caci nu se va indestula; insa in practica, prin aceste actiuni se spera doar ca debitorul se va speria si va pune in balanta ce pierde (daca nu plateste) si ce castiga (daca plateste) ... si ... va plati (sau nu).
Cam asta este logica lor, si legea o permite. Ca fapt divers (si nu numai), pentru ce suma cere executarea X?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declansarea procedurii executarii silite DanLo DanLo Exista posibilitatea ca o banca cu ipoteca de rang doi asupra unui imobil sa deschida unilateral procedura de executare silita, in conditiile in care exista o ... (vezi toată discuția)
Executare silita nisalexa nisalexa poate o banca sa execute un imobil, daca aceasta are ipoteca de rang II, in timp ce executare bancii de rang I, a fost suspendata la cererea bancii de rang II? (vezi toată discuția)
Executare silita pe un imobil al bancii hobbystyle hobbystyle Buna ziua In urma datoriei neachitate la termen(20000 euro)catre o persoana fizica,tribunalul a hotarat executare silita asupra bunurilor imobile. Bun imobil ... (vezi toată discuția)