avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Activitate miikyy

Activitate miikyy

Răspuns la discuția venituri din activitati de zilier
Legea nr. 66/2016
Art. 3.
(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit."

Lege nr. 227/2015 privind Codul fiscal
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură
obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza
unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui
statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea
veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate
temporară de muncă acordate persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate
salariilor.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de
venituri, considerate asimilate salariilor:
r) remuneraţia brută primită pentru activitatea prestată de zilieri, potrivit legii;

-Bonurile de masa sunt impozitate si atat, nu se platesc contributii sociale pentru ele, si acestea intra in calculul venitului pe baza caruia se stabileste cuantumul indemnizatiei de crestere copil.

-Daca pentru veniturile zilierilor nu se platesc contributii atunci de ce sunt incluse in lista veniturilor asimilabile salariilor?
Lucrez la o firma cu contract de munca, norma intreaga de 5 ani. In paralel desfasor activitati ca zilier, prepar si livrez mancare unui birou zilnic, si sunt platit in regim de zilier, cu registru la zi, iar cel caruia ii prestez imi plateste impozit la acest venit. Acum sunt insarcinata, si as vrea sa stiu daca aceste venituri intra in calculul indemnizatiei de crestere copil, si in ce conditii. Am intrebat la un birou care se ocupa cu primirea dosarelor si mi-au spus ca, doar ce apare in stagiul de cotizare de la casa de pensii se ia in considerare. Dupa logica mea un venit la care s-a platit doar impozitul nu ar putea apare in stagiul de cotizatie eliberat de casa de pensii. Imi puteti spune va rog daca aceste venituri se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare?
multumesc!