avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Activitate jvh

Activitate jvh

Încă odată mulțumirile mele.
Instituțiile la care am lucrat ca medic stomatolog sunt:
1. Dispensarul Medical Zăpodeni, Județul Vaslui
2. Spitalul Periș, Județul Ilfov
Instanța care a eliberat adeverința la care m-am referit este:
Consiliul Popular Județean Ilfov, Direcția Sanitară
Dispensarul din Zăpodeni nu răspunde la niciun fel de apel.
Spitalul Periș nu mai exista, a fost transformat în casă de bătrâni. Am foast acolo, dar pretind că nu au acte lăsate de spital.
Am fost la două instituții din Județul Ilfov, nu mai țin minte numele, și mi s-a spus ca nu se găsește cartea mea de muncă.
Pe adeverință scrie că a fost eliberată "conform evidențelor aflate în păstrarea noastră". Deci dacă cineva a moștenit "evidențele" Consiliului Popular Ilfov, s-ar putea sa le mai dețină.. Dar căutarea unei instituții care să dețină aceste "evidențe" s-a soldat cu eșec.
M-ar interesa de asemenea ce presupune promovarea unei acțiuni în instanță și cui mă pot adresa în acest scop. Dumneavoastră vă ocupați de asemenea cazuri, sau cunoașteți pe cineva care se ocupă?
Cu mulțumiri,
J.H.
Mulțumesc domnule Cornel Vasile pentru atenția acordată și pentru răspunsul trimis.
Din păcate, răspunsul standard nu se referă la problema mea.
In cazul meu este vorba de o carte de muncă distrusă de ape. Ambele instituții la care am lucrat în România, au fost desființate și au dispărut fără urmă. Deci nu pot obține acte de la foștii angajatori sau lichidatorii lor. Am colindat timp de ani de zile pe la toate instanțele pe care le menționați și la multe altele.
Tot ce mi s-a eliberat la plecarea din țară este o adeverința oficială, care specifică datele, instituțiile și poziția la/în care am lucrat. Pentru că nu figurează remunerarea, nu mi s-a acordat o pensie corespunzătoare cu poziția deținută și cu munca depusă în România (deși în anii '70 salariile erau standard pe economie, deci n-ar trebui să existe nelămuriri în privința remunerării mele în acei ani). Am primit în schimb o "pensie comunitară" în valoare de 80 lei.
Oare în acest caz, s-ar putea reconstitui cartea de muncă pe baza acelei adeverințe ? Este un act oficial, cu stampile, semnături și timbre și este singurul act care se elibera atunci la plecarea din țară. Bănuiesc ca acest tip de act este cunoscut și nu sunt eu singurul caz de acest fel.
Ce alt recurs as putea să am?
Va mulțumesc din nou.
Buna ziua,
Sunt medic stomatolog. Am plecat din Romania in 1977. La plecarea din tara nu mi s-a eliberat cartea de munca ci o adeverinta.
Adeverinta a fost eliberata de catre Consiliul Populr Judetean Ilfov, Directia Sanitara. In acea adeverinta sunt mentionate urmatoarele: Perioada (1973 - 1977), Locul de munca, Functia (medic stomatolog). Nu se mentioneaza slariul primit. Din aceata cauza, nu am putut primi pensia de medic stomatolog, ci o "pensie comunitara", atunci in valoare de 80 lei pe luna.
Am cautat asiduu cartea de munca la numeroase birouri, institutii si arhive, dar fara succes. In final, mi s-a spus ca niste inundatii la spitalul care ar fi trebuit sa detina cartea mea de munca (si care nu mai exista) au distrus o parte din documente si ca este posibil ca printre ele sa se fi altat si cartea mea de munca.
Se pare ca legea prevede posibilitatea de reconstituire a cartii de munca, dar nu cunosc procedura.
Pe de alta parte, ma intreb daca exista o isntanta care a mostenit actele Directiei Sanitare a Consiliului Populr Judetean Ilfov.
Orice sugestie sau informatie va fi binevenita.
Multumesc.
Va multumesc, Domnule Valeriu, pentru raspunsul Dvs. prompt.

Ceea ce ma intereseaza pe mine de fapt este BAZA LEGALA, DOCUMENTUL, IN VIRTUTEA CARUIA SE ACORDA PENSIA RETROACTIV de la data depunerii cererii de pensionare. De asemenea, as vrea sa stiu daca exista vre-o reglementare legata de depunerea cererii in strainate.

Explicatia interesului meu este, cred, evidenta: Am depus cererea in Canada in 2013, cererea a ajuns in Romania in 2014 si pensia mi s-a acordat retroactiv din 2015. Daca dispozitia conform careia pensia se acorda de la depunerea cererii are ca scop protejarea pensionarului impotriva eventualelor pierderi suferite din cauza incetinelii sistemului birocratic, logica ar spune ce pensia mea ar fi trebuit sa fie acordata retroactiv din 2013.

Din nou cu multumiri.
Locuiesc in Canada si sunt pensionara.
Am depus cererea pentru acordarea pensiei de varsta pe baza anilor lucrati si cotizati in Romania. Conform acordului dintre Romania si Canada, am depus cererea si dosarul cu toate actele necesare la biroul competent (Service Canada) din zona mea de domiciliu.
Cererea a fost inregistrata la data de 29 Octombrie 2013.
Dosarul a fost trimis la serviciul competent din Ottawa, unde a fost verificat timp de un an, apoi trimis la Casa de Pensii din Romania. Aici a ajuns si a fost re-inregistrat pe data de 20 Aprilie 2015.
Recent am primit decizia de pensionare.
Conform legii, pensia mi se cuvine retroactiv de la data depunerii cererii.
Care dintre datele de mai sus se considera "data depunerii cererii"?
29 Oct 2013, cand am depus-o la serviciul local de pensii?
Octombrie 2014, cand a fost expediata de la Ottawa la Bucuresti?
Sau 20 Apr 2015 cand a fost luata in primire de Casa de Pensii a sectorului?
Multumesc pentru ajutor