avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data inregistrarii cererii de pensionare in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data inregistrarii cererii de pensionare in strainatate

Locuiesc in Canada si sunt pensionara.
Am depus cererea pentru acordarea pensiei de varsta pe baza anilor lucrati si cotizati in Romania. Conform acordului dintre Romania si Canada, am depus cererea si dosarul cu toate actele necesare la biroul competent (Service Canada) din zona mea de domiciliu.
Cererea a fost inregistrata la data de 29 Octombrie 2013.
Dosarul a fost trimis la serviciul competent din Ottawa, unde a fost verificat timp de un an, apoi trimis la Casa de Pensii din Romania. Aici a ajuns si a fost re-inregistrat pe data de 20 Aprilie 2015.
Recent am primit decizia de pensionare.
Conform legii, pensia mi se cuvine retroactiv de la data depunerii cererii.
Care dintre datele de mai sus se considera "data depunerii cererii"?
29 Oct 2013, cand am depus-o la serviciul local de pensii?
Octombrie 2014, cand a fost expediata de la Ottawa la Bucuresti?
Sau 20 Apr 2015 cand a fost luata in primire de Casa de Pensii a sectorului?
Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:46, 11 August 2016
1. Pe decizia de pensionare emisa de Casa de Pensii din Romania, aveti precizat: "Drepturile au fost stabilite incepand cu data de... " si "Plata drepturilor se face incepand cu data de... ".

2. Data scrisa acolo este data cu care vi se acorda drepturile de pensie.
Ultima modificare: Luni, 8 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc, Domnule Valeriu, pentru raspunsul Dvs. prompt.

Ceea ce ma intereseaza pe mine de fapt este BAZA LEGALA, DOCUMENTUL, IN VIRTUTEA CARUIA SE ACORDA PENSIA RETROACTIV de la data depunerii cererii de pensionare. De asemenea, as vrea sa stiu daca exista vre-o reglementare legata de depunerea cererii in strainate.

Explicatia interesului meu este, cred, evidenta: Am depus cererea in Canada in 2013, cererea a ajuns in Romania in 2014 si pensia mi s-a acordat retroactiv din 2015. Daca dispozitia conform careia pensia se acorda de la depunerea cererii are ca scop protejarea pensionarului impotriva eventualelor pierderi suferite din cauza incetinelii sistemului birocratic, logica ar spune ce pensia mea ar fi trebuit sa fie acordata retroactiv din 2013.

Din nou cu multumiri.
Cel mai bine ar fi sa intrebati direct la CNPP, pe:

cnpp.ro/intreaba-un-consultant

si/sau pe:

cnpp.ro/petitii-si-sesizari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatie pensie din canada Marian123456 Marian123456 As dori sa stiu daca pot cotiza la regimul de pensii din Romania daca locuiesc in Canada si am dubla cetatenie.De asemenea de unde pot obtine informatii ... (vezi toată discuția)
Plata pensiei din urmă random1 random1 Bună seara Mama a ieșit la pensie anticipată în data de 1-12-2009. Începând cu data de 7-07-2011 a suspendat pensia anticipată și a reînceput ... (vezi toată discuția)
Conventie internationala ? Anca Puma Anca Puma Buna ziua, As dori sa stiu, in masura in care poate cineva sa-mi spuna, daca exista vreo conventie internationala care sa prevada ca anii de contributie ... (vezi toată discuția)