avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Activitate jclaudia

Activitate jclaudia

[ link extern ] /

Suspendare plată indemnizaţie şomaj
Decizie 534/A din 30.06.2015

Suspendare plată indemnizaţie şomaj
Prin Decizia menţionată s-a admis apelul formulat împotriva Sentinţei Tribunalului Harghita.
Instanţa de control judiciar a reţinut că, la dosar se regăseşte contractul de prestări servicii încheiat de către reclamantă cu Şcoala Gimnazială, unde la cap V se arată că durata executării este zilnic între orele 730 –800 şi 1400 – 1430, timpul de lucru fiind 1 ora pe zi, astfel încât coroborând durata de o oră pe zi cu faptul că este pe durată determinată de 1.09.2013 – 31.08.2014, instanţa apreciază a fi aplicabile în speţa dedusă judecăţii prevederile art. 6 lit. c din Hotărârea nr. 119/2014 pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin H.G. nr. 174/2002 şi pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 116/2002 privind combaterea marginalizării sociale, aprobate prin H.G. nr. 1.149/2002, care specifică ce se înţelege prin activităţi autorizate potrivit legii, ca fiind şi exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilier, or în speţa pendinte, reclamanta s-a obligat să facă curăţenie o jumătate de ora dimineaţa de la 730 la 800 şi o jumătate de oră după amiază de la 1400 la 1430, cu un venit de 0,125 normă de salarizare.
Mai exact, conform adeverinţei nr. 15173 din 11 septembrie 2014 aflată la dosar reiese că reclamanta a încasat lunar următoarele sume: 70 lei - septembrie 2013, câte 59 lei pentru octombrie–decembrie 2013, câte 75 lei pentru ianuarie–februarie 2014, 79 lei pentru martie 2014, 75 lei - aprilie 2014, 79 lei - mai 2014, 89 lei - iunie 2014, 94 lei – iulie 2014, 99 lei- august 2014. Cu alte cuvinte a încasat lunar venituri între 59 şi 99 de lei, lunar.
În speţă se constată că art. 44 din Legea nr. 76/2002, prevede că, încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc, la data când realizează din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, or în speţa pendinte, veniturile realizate sunt mai mici decât 500 lei indicatorul de referinţă, astfel încât cererea de anulare a Deciziei nr. 18686 din 3 octombrie 2014, decizie de recuperare a încasării indemnizaţiei de şomaj, este admisibilă.
În ce priveşte aprecierea instanţei de fond că reclamanta nu se încadrează la „activităţi autorizate de lege”, este necesar să luam în considerare starea de fapt din cauza pendinte, şi anume că reclamanta lucrează câte o jumătate de oră de la 730 la 800 şi apoi o altă jumătate de oră de la 1400 – 1430 la curăţenia şcolii din localitate, iar sumele încasate variază între 59, 75 şi 99 de lei, cea ce atrage aplicabilitatea prevederilor art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, care prevede că ,,are calitatea de şomer persoana care realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor de şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare”, or reclamanta se încadrează la această categorie, respectiv are venituri mai mici decât 500 lei lunar.
Aşa fiind, coroborând prevederile art. 44 din Legea nr. 76/2002 cu art. 5 pct. IV lit. c din Legea nr. 76/2002, raportat la art. 480 pct. 2 Cod procedură civilă se va schimba hotărârea atacată şi se va admite acţiunea formulată de reclamantă, cu consecinţa anulării Deciziei nr. 18686 din 3 octombrie 2014, emisă de pârâtă.
În cauză nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

si daca fac contestatie ca ma incadrez pe baza contractului de prestari servicii cadru...la profesie liberala prin asociere...
sa aplic
2) Prin activități autorizate potrivit legii se înțelege:
....
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozițiilor legale speciale;

si sa obtin o adeverinta de la firma care atesta ca am desfasurat o profesie liberala, independera prin asociere cu acea firma pe baza contractului cadru ocazional?

va rog sa ma ajutati cu raspunsul sa stiu ce discut luni la avocat....luni fiind ultima zi
ei zic ca ma incadrez la art 45

k) la data începerii desfăşurării unei activităţi pentru o perioadă mai mică de 12 luni, în baza unui raport juridic în considerarea căruia se realizează venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil sau în temeiul Legii nr. 96/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau al Legii nr. 53/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

adica acel contract de prestari servicii ocazionale este o conventie civila
dar el este realizat doar pe o zi adica ocazional....poate de 3 ori pe an...

nu este un contract incheiat la itm
Incepand cu data de 01.01.2016 in Codul Fiscal nu mai exista termenul de “conventie civila”, si de asemenea, nu exista nici instructiuni concrete de tratament al veniturilor realizate din contracte cu persoane fizice.
Cum se procedeaza in acest sens?
Veniturile obţinute din contracte civile pot fi incadrate in categoria veniturilor din alte surse

in concluzie chiar daca este un contract ocazional cu titulatura de activitati ocazionale incadrandu-se la venituri din alte surse...cu toate acestea au dreptate?
Buna ziua, in 2015 am luat somaj in aprilie -decembrie si in lunile iulie, octombrie si decembrie sume de 100, 300 si respectiv 77 lei s-au obtinut aceste venituri pe baza unui contract de prestari servici ocazionale, adica sondaje de opinie realizate intr-o zi din luna pe care am fost renumerata atunci...in adeverinta sunt trecuta cu activitati prestate ocazional....

anul trecut mi-a venit de la somaj sa demonstrez de unde sunt acele venituri, am depus dosarul, au zis ca este in regula..
acum dupa un an -365 zile - a venit somatie de plata ca veniturile sunt pana in 500 lei conform indicatorului social de referinta, iar cica contractul meu se incadreaza la conventie civila conform art 44 lit q...adica suspendarea somajului conform unui contract pe o perioada mai mica de 12 luni...

va rog sa ma ajutati daca pot sa ii dau in judecata, daca legea este de partea mea sau sa platesc somajul din valoarea ...
stimate consilier, mentionez ca nu am ajuns la instanta de judecata, recapitulez situatia pe 26 august 2016 sunt chemata la AJOFM pentru a demonstra cu acte de unde sunt cei 910 lei venituri pe 2015, dupa cum am spus...doar 465 lei din acestia sunt in perioada somajului 04-12 -2015 (cumulatii din trei luni, in restul de 6 luni venitul este zero), iar restul pana la 445 sunt venituri in perioada dinaintea somajului ianuarie-martie 2015, am adeverinta finante, am adeverinta de venit de la firma care atesta sumele pe luni, sper sa mai obtin adeverinta de la firma in care sa scrie ca sunt colaborator ocazional cu prestari servicii in calitate de zilier conform normelor de aplicare a legii 76/2002 art 15 alin 2 lit c, cu toate acestea ce spuneti AJOFM ma v-a obliga sa restuitui intreg somajul, am copie contract cu firma in care scrie clar ca sunt colaborator ocazional si prestez servicii pt un beneficiar....deci serviciile de mistery shopping de 465 lei din cele 3 luni pot fii trecute cu vederea? sau AJOFM ma poate obliga sa restitui intreg somajul sau doar in lunile in care am efectuat venituri (3 din 9)
am luat de la ANAF adeverinta in care arata venituri pe tot anul nu pe luni adica 910 (adeverinta de la firma este tot pe 910 insa in perioada de dinaintea somajului sunt majoritatea banilor), nu am contestat decizia de impunere..nu am stiut ca trebuie facut asta, deoarece ne-au chemat la AJOFM pe 26.08.2016 fiindca cine se ocupa este in concediu si au zis sa strangem actele pana atunci, unde se poate contesta decizia de impunere?
Am facut rost de la firma contractul de prestari unde scrie ca prestez servicii ocazional in calitate de colaborator - contract semnat in 2009 neactualizat, iar veniturile din adeverinta 2015 sunt de 465 lei (suma provenita din cumul trei luni - 165 iulie, 120 septembrie si 180 decembrie) in restul lunilor este 0 lei, Conform acestei adeverinte AJOFM ma mai poate obliga sa restitui somajul din perioada aprilie-decembrie 2015 pentru suma de 465 realizata ca colaborator ocazional la un SRL domeniu - cercetare
si daca iau adeverinta de la firma ca am venit brut de 465 in perioada de somaj? ma ajuta cumva? majoritatea venitului este incasat cu 2 luni inainte de perioada de somaj....
deci daca am adeverinta cu venit de 465 in perioada de somaj mai dau inapoi somajul?
eu credeam ca se refere la 500 lei lunar sa nu se depaseasca, insa din ce spuneti dvs este 500 pe tot cei 9 luni, multumesc...inseamna ca pentru 910 pierd 4500 lei nu?
este vorba de 910 lei timp de 9 luni, si asa se impune restituire? intreg somaj?