Buna ziua, in perioada aprilie- decembrie 2015 am fost in somaj, in acea perioada am realizat venituri din activitati autorizate cu titlul contract de colaborare ocazional in valoare de 910 si venituri din dobanzi de 500 lei, acum in august 2016 am primit de la somaj o foaie prin care imi solicita acte de unde sunt acele venituri si ca sunt obligat sa dau bani de somaj inapoi daca nu dovedesc. Am un cont la banca, de acolo provin venituri din dobanzi. intrebarea este daca sunt obligat sa dau somajul inapoi pentru cele 2 sume, una dobanzi si alta servicii ocazionale.
Normele de aplicare a Legii 76/2002
art.15
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a) activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d) activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e) activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil; c) persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc şi venituri din transferul proprietăţilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Codul Fiscal
Art. 91 - Definirea veniturilor din investiții
Veniturile din investiții cuprind:
a) venituri din dividende; b) venituri din dobânzi;
....
Prin urmare :
- indemnizatia de somaj se poate cumula cu venituri realizate din activitati autorizate potrivit legi si care nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei)
- indemnizatia de somaj se poate cumula cu venituri din investitii (venituri din dobanzi)
Dvs ati realizat venituri dintr-un contract de colaborare in valoare de 910 lei , ceea ce inseamna ca ati depasit plafonul prevazut de lege pentru cumul. Prin urmare, pentru o astfelde situatie se impune restituirea indemnizatiei de somaj.
eu credeam ca se refere la 500 lei lunar sa nu se depaseasca, insa din ce spuneti dvs este 500 pe tot cei 9 luni, multumesc...inseamna ca pentru 910 pierd 4500 lei nu?
Este vorba despre 500 lei/luna, insa AJOFM-ul emite decizie de imputare pe intreaga suma si nu pentru perioada in care ati realizat venituri mai mari de 500 lei/luna.