avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie de somaj si venituri din activitati ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie de somaj si venituri din activitati autorizate

Buna ziua, in perioada aprilie- decembrie 2015 am fost in somaj, in acea perioada am realizat venituri din activitati autorizate cu titlul contract de colaborare ocazional in valoare de 910 si venituri din dobanzi de 500 lei, acum in august 2016 am primit de la somaj o foaie prin care imi solicita acte de unde sunt acele venituri si ca sunt obligat sa dau bani de somaj inapoi daca nu dovedesc. Am un cont la banca, de acolo provin venituri din dobanzi. intrebarea este daca sunt obligat sa dau somajul inapoi pentru cele 2 sume, una dobanzi si alta servicii ocazionale.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2016
jclaudia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:36, 15 August 2016
La instanta de judecata. Nu vi s-a comunicat decizia?
stimate consilier, mentionez ca nu am ajuns la instanta de judecata, recapitulez situatia pe 26 august 2016 sunt chemata la AJOFM pentru a demonstra cu acte de unde sunt cei 910 lei venituri pe 2015, dupa cum am spus...doar 465 lei din acestia sunt in perioada somajului 04-12 -2015 (cumulatii din trei luni, in restul de 6 luni venitul este zero), iar restul pana la 445 sunt venituri in perioada dinaintea somajului ianuarie-martie 2015, am adeverinta finante, am adeverinta de venit de la firma care atesta sumele pe luni, sper sa mai obtin adeverinta de la firma in care sa scrie ca sunt colaborator ocazional cu prestari servicii in calitate de zilier conform normelor de aplicare a legii 76/2002 art 15 alin 2 lit c, cu toate acestea ce spuneti AJOFM ma v-a obliga sa restuitui intreg somajul, am copie contract cu firma in care scrie clar ca sunt colaborator ocazional si prestez servicii pt un beneficiar....deci serviciile de mistery shopping de 465 lei din cele 3 luni pot fii trecute cu vederea? sau AJOFM ma poate obliga sa restitui intreg somajul sau doar in lunile in care am efectuat venituri (3 din 9)
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...

b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 24.
(1) Incetarea platii indemnizatiei de somaj in situatia prevazuta la art. 44 lit. b) din lege se aplica persoanelor care detineau autorizatia de functionare sau certificatul de inmatriculare al unei societati comerciale anterior datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, precum si persoanelor care desfasoara activitati in calitate de zilier sau activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor sau venituri din agricultura, silvicultura ori piscicultura conform art. 61 sau 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevãzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare.
...

3. Conform celor de mai sus trebuie restituita indemnziatia de somaj primita incepand cu luna in acre ati realizat venituri din activitatea de zilier, venituri care sunt mai mari de 500 lei lunar.

4. - Din spusele dvs. reiese ca aveti acte care arata ca nu ati depasit suma de 500 lei lunar.
- De aceea ar fi bine sa faceti mai intai o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
- Apoi, daca nu se rezolva, puteti actiona, la Tribunal, Agentia de Somaj.
jclaudia a scris:

....cu toate acestea ce spuneti AJOFM ma v-a obliga sa restuitui intreg somajul, am copie contract cu firma in care scrie clar ca sunt colaborator ocazional si prestez servicii pt un beneficiar....deci serviciile de mistery shopping de 465 lei din cele 3 luni pot fii trecute cu vederea? sau AJOFM ma poate obliga sa restitui intreg somajul sau doar in lunile in care am efectuat venituri (3 din 9)

1. AJOFM-ul nu va poate obliga , numai instanta de judecata poate face asa ceva. In speta, AJOFM-ul va trebuie sa emita o decizie de impunere pe care aveti dreptul s-o contestati in instanta.

2. Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recuperează pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulţilor, care constituie titluri executorii. (art.47 din Legea 76/2002).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare indemnizatie somaj felicia_albu@hotmail.com felicia_albu@hotmail.com daca sunt in somaj pot sa fiu presedinte de circumscriptie electorala in perioada alegerilor , sau trebuie sa-mi suspend indemnizatia de somaj =D> (vezi toată discuția)
Somer in plata Cobuzz Cobuzz Buna ziua.Ma intereseaza daca pot lucra ca zilier 4 zile pe luna dacă sunt somer cu indemnizație. (vezi toată discuția)
Somer indemnizat se poate angaja cu contract colaborare?! mariamarineci mariamarineci Buna ziua! As dori sa stiu daca o persoana somera care primeste indemnizatie de somaj se poate angaja in baza unui contract de colaborare pe o anumita ... (vezi toată discuția)