Adiacent blocului în care locuiesc a fost retrocedat un teren viran. Noii proprietarii au primit o autorizație de construcție de la primăria de sector.
Terenul se înscrie în zona L4a (locuințe colective înalte cu P+5/P+10 niveluri formând ansambluri rezidențiale în afara zonei protejate), POT=20%, CUT=1,4.
Zona L4a are un caz special, anume enclave de lotizări preexistente în ansamblurile de locuințe, unde se aplică reglementări similare L2, și POT=45%, CUT=1,3.
Din ce pot înțelege personal, cele două tipuri de reglementări pentru L4a se exclud reciproc, nu se cumulează.
Totuși, Autorizația de construcție emisă de primăria de sector a oferit noilor proprietari prevederile cele mai favorabile din cele două situații, anume CUT-ul pentru cazurile normale de L4a (1,4) respectiv POT-ul pentru cazul enclavelor de lotizări preexistente (45%).
De asemenea, Autorizația de construcție (și nici un alt act emis referitor la construcție) nu are precizată vreo înălțime maximă, deși pentru enclavele de lotizări preexistente din zona L4a PUG-ul Bucureștiului impune înălțimea maximă de 10m.
În această situație a rezultat o construcție (în curs de edificare) cu POT=35%, CUT=1,4 și regim de înălțime P+3, reautorizată ulterior printr-un PUZ realizat de noii proprietari la CUT=1,68 și regim de înălțime P+4 (același POT, firește).
Din ce înțeleg eu, normal era sau ca acestă construcție să fie încadrată doar la cazul special (enclave de lotizări preexistente) și atunci să aibă CUT-ul de maxim 1,3 (suplimentabil la 1,56 prin PUZ) și regimul de înălțime de maxim 10m nu 16-17m, sau, dacă se opta pentru încadrarea la L4a normal, să aibă POT-ul de maxim 20%.
Vă rog să îmi spuneți dacă este legal să fie combinate în acest fel normele pentru cazuri diferite de încadrare a construcțiilor.
Vă rog de asemenea să îmi spuneți dacă o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții poate duce la reevaluarea legalității autorizației de construcție și la dispunerea de măsuri care să schimbe parametrii autorizației actuale.
Vă mulțumesc anticipat.