avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate Maryzin

Activitate Maryzin

Bună ziua!
As dori să primesc un răspuns legat de următoarea situație: doresc să intru în posesia certificatului de nastere al mamei mele care este decedată de aprox.17 ani. Mă interesează acest document deoarece:
1.vreau să primesc niște informații de la arhivele militare și trebuie să demonstrez că eu sunt singura descendentă a bunicului mort pe front și, implicit, a mamei mele. Am multe documente dar acesta îmi lipsește.
2. aș vrea, deasemenea, să primesc certificatele de naștere și deces ale celor 2 surori ale mamei mele, întrucât realizez un arbore genealogic al familiei și nu am cum să aflu din altă parte o serie de informații. Surorile au decedat, fiecare, înainte de a împlini 2 ani.
În ce măsură aceste solicitări ale mele pot fi rezolvate de către starea civilă a localității unde s-au născut ? Există o bază legală? Le pot obține sau nu? Deși am citit legea actelor de stare civilă nu mi-e clar dacă se poate rezolva o astfel de solicitare. Menționez că de la nașterea mamei mele au trecut 79 de ani iar de la nașterea surorilor ei aprox. 77-75 de ani.
Răspuns la discuția succesiune
Vă mulțumesc!
Discuție succesiune
Buna ziua!
As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire.
Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, din 1954 până în 1999 și eu am fost singurul lor copil. Mama a decedat în 1999. În urma decesului ei am făcut succesiunea și totul s-a împărțit conform legii, între mine și tata, respectiv o casă și un teren, alte bunuri. În urma acestei succesiuni am obținut amândoi certificate de moștenitor.
În 2003 tatăl meu s-a recăsătorit legal. În 2009 a survenit decesul său dar, după moartea tatălui meu nu am făcut succesiunea.
A doua soție i-a supraviețuit 7 ani. A decedat în 2016. A doua soție are doi copii din prima ei căsătorie precum și o casă și un teren într-o altă localitate, rurală.
La acest moment eu trebuie să fac succesiunea și nu îmi este clar cum să procedez și nici dacă trebuie să apelez la un notar sau la instanță.
Iată întrebările:
1. Ce procent din avere îmi revine mie după decesul tatălui meu? Îmi revine întreaga avere sau ea se împarte între mine și cea de-a doua soție?
2. Cei doi copii ai celei de-a doua soții au drept la averea tatălui și mamei mele (casă, teren, mobilă, tablouri, alte bunuri...etc)?
3. Eu am vreun drept asupra averii celei de-a doua soții (altă casă, teren, bunuri)?
4. Menționez că nu există niciun testament al niciunuia dintre soți și fiecare a intrat în această a doua căsătorie cu avere realizată înainte, dintr-o căsătorie anterioară. Nu au investit în realizarea unor bunuri comune împreună.
5. În condițiile în care cei doi au avut bunuri realizate înainte de căsătorie, ele se aduc împreună la masa succesorală sau nu?
6. În ce ordine se face succesiunea?
Mențiune: am aflat de curând că la moartea primului soț, copiii celei de-a doua soții au semnat la deschiderea succesiunii în favoarea mamei lor.


Vă mulțumesc!