Bună ziua!
As dori să primesc un răspuns legat de următoarea situație: doresc să intru în posesia certificatului de nastere al mamei mele care este decedată de aprox.17 ani. Mă interesează acest document deoarece:
1.vreau să primesc niște informații de la arhivele militare și trebuie să demonstrez că eu sunt singura descendentă a bunicului mort pe front și, implicit, a mamei mele. Am multe documente dar acesta îmi lipsește.
2. aș vrea, deasemenea, să primesc certificatele de naștere și deces ale celor 2 surori ale mamei mele, întrucât realizez un arbore genealogic al familiei și nu am cum să aflu din altă parte o serie de informații. Surorile au decedat, fiecare, înainte de a împlini 2 ani.
În ce măsură aceste solicitări ale mele pot fi rezolvate de către starea civilă a localității unde s-au născut ? Există o bază legală? Le pot obține sau nu? Deși am citit legea actelor de stare civilă nu mi-e clar dacă se poate rezolva o astfel de solicitare. Menționez că de la nașterea mamei mele au trecut 79 de ani iar de la nașterea surorilor ei aprox. 77-75 de ani.
La certificatele de nastere nu au dreptul decat titularii. Acestia fiind decedati e clar ca nu veti putea intra in posesia lor.Certificatul de deces il puteti solicita in calitate de mostenitor ori persoana interesata. Extrase la persoane fizice nu se elibereaza. Daca insa deschideti o succesiune, notarul poate solicita extrase cu conditia ca dvs. sa furnizati lucul si data decesului, casatoriei ori nasterii.De asemenea puteti primi adeverinte, anexa 9, din care rezulta ca exista inregistrarea, dar aceea nu prevede in cuprinsul sau si alte date personale de identificare in afara numelui si a prenumelui titularului de act si nr. actului. Din certificatul de deces rezulta numele parintilor, avand astfel posibilitatea de a face legatura de rudenie.