avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberare extras certificat bunic decedat razboi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberare extras certificat bunic decedat razboi Buna ziua, Bunicul meu este decedat in prizonierat in al 2 lea ...

Buna ziua,

Bunicul meu este decedat in prizonierat in al 2 lea razboi mondial.
In incercarea de a identifica locul decesului (acces la arhivele nationale MAPN) si drepturile de unic supravietuitor ale mamei mele in varsta de 80 ani, m-am adresat primariei comunei in care s-a nascut bunicul, solicitand o copie (sau extras) dupa certificatul de nastere al bunicului, nascut in 1917 (nu am date exacte, din pacate, legate de luna si ziua nasterii, doar anul).
Functionarul respectivei primarii (jud Teleorman) mi-a refuzat eliberarea acestuia, invocand ca doar anumite institutii ale statului pot sa-i ceara aceasta (Procuratura, etc?). Refuzul a fost telefonic, am trimis o cerere scrisa anexand documente necesare (certificat nastere al mamei), si mi-a reconfirmat telefonic dupa primirea cererii ca nu imi poate raspunde solicitarii, urmand sa primesc un refuz scris.
In conditiile in care familie nu detine documentul respectiv, unde si cum imi pot exercita dreptul legal de a obtine o copie/extras dupa certificatul de nastere al bunicului?
Am fost la Arhivele Nationale Judetene, cineva amabil de acolo mi-a spus ca arhiva pt acel an (1917) este in posesia Primariei Locale si numai ei ma pot ajuta.
Ce institutia a statului ma poate ajuta in acest demers? ma puteti orienta catre o autoritate a Statului?
Mama mea acest drept legal -de a i se facilita obtinerea documentelor pentru identificarea tatalui decedat in prizonierat?

Va multumesc mult, sunt sincer consternata de acest vid legislativ legat de exercitarea si obstructionarea unui drept legal al unui mostenitor.


Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2021
MAYA2, utilizator
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 17:14, 25 Mai 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc de raspuns, dle Voinea.
Exista un cadru legal care sa oblige Primaria la aceasta? Am discutat chiar ieri telefonic cu functionarul de la Stare Civila din respectiva Primarie si mi-a comunicat refuzul ferm, pe care este in curs de a-l trimite si in scris (subliniez ca am trimis cerere scrisa, scrisoare cu confirmare de primire, urmeaza sa mi soseasca raspunsul lor) ca nu are voie sa elibereze acest extras decat anumitor inistitutii (Procuratura, Judecatorie), iar nu persoanelor fizice, spune el. Astept scrisoarea de raspuns a primariei si revin cu paragraful din lege invocat in aceasta.
Evident, ii voi actiona si in Justitie daca este cazul, atunci cel putin vor raspunde la cererea unei Institutii, asa cum spun ei ca au voie, dar mi se pare hilar deranjul sa intentez in instanta pt o speta asa marunta.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2021
MAYA2, utilizator
6 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am încercat să postez de două ori în acest topic și ... nu văd răspunsul. Dacă-mi iese de data asta, revin cu precizări

LE:
Cereți ... mai puțin. Nu extrasul, ci precizări referitoare la mențiunile existente pe marginea actului de stare civilă.
Conform art. 10 lit d din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă (HG 64/2011)
Ofițerii de stare civilă delegați au următoarele atribuții:
d) eliberează, la cererea persoanelor fizice, dovezi privind înregistrarea unui act de stare civilă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 9; dovezile cuprind, după caz, precizări referitoare la mențiunile existente pe marginea actului de stare civilă;

Anexa 9

La Cererea dumneavoastră nr. .... din ..........................., vă comunicăm că, în registrele de stare civilă ale localității ..........................................................., a fost (nu a fost) înregistrat(ă) ........................................(nașterea, căsătoria, decesul) numitului (numiților) ............................................. și ............................................... la actul nr. ................ din ..................... .
• Pe marginea actului de naștere sunt operate următoarele mențiuni (vor fi reproduse întocmai, cu excepția celor privind adopția persoanei):
• La data eliberării prezentului document, pe marginea actului de naștere nu este operată mențiunea vreunei căsătorii anterioare, nedesfăcută (atunci când este cazul).
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2021
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult dna Romascanu pt clarificari.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul primit de la Primarie este legal si corect. Extrasul de nastere se elibereaza doar anumitor institutii (instante, parchet, notari, etc.) si niciodata persoanelor fizice.
Certificatul de nastere nu se mai elibereaza dupa moartea persoanei, deci nici pe acesta nu il poteti obtine.
Anexa 9 - se mai numeste si certificat de celibat si se elibereaza persoanelor care doresc sa se casatoreasca in strainatate si atesta faptul ca titularul actului este sau nu casatorit. Acest act se elibereaza doar titularului actului, deci nu il puteti solicita si nici nu va este de vreun folos.
Ce puteti face ?
Va adresati primariei de la locul nasterii bunicului si solicitati sa va comunice, in baza mentiunilor de pe actul de nastere, unde este inregistrat decesul acestuia, informatie pe care sunt obligati sa o furnizeze (doar locul inregistrarii, eventual si anul ). Mama dvs. , ca persoana indreptatita, va putea solicita apoi un certificat de deces. In certificatul de deces veti regasi toate informatiile de care aveti nevoie ulterior.
In situatia in care pe marginea actului de nastere nu este inregistrata mentiunea de deces ( caz foarte rar), va puteti adresa Serviciului de Evidenta Persoanei de la ultimul loc de domiciliu al bunicului, solicitand informatii despre decesul acestuia. In urma verificarilor, si acestia va pot furniza informatii referitoare la locul inregistrarii decesului.

Alte discuții în legătură

Casatorie in germania micatalin71 micatalin71 As dori sa imi spuna si mie cineva ce inseamna urmatorii termeni: 1. declaraţia de celibat 2. certificatul de celibat 3. Certificatele de stare civilă ... (vezi toată discuția)
Modificare acte stare civila ionescualice ionescualice Buna seara, voi incerca sa fiu cat mai concisa intr-o problema care isi are punctul de plecare anul 1965. In acel an se naste un copil (baiat) dintr-o mama, la ... (vezi toată discuția)
Sotie n-are, dar e casatorit andreyutza andreyutza As dori unele lamuriri cu privire la situatia in care ma aflu:doresc sa cumpar un imobil si nu pot face actele de vanzare-cumparare intrucat proprietarul are ... (vezi toată discuția)