Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Imi cer scuze ca am scris asa tarziu dar cateva zile nu am avut acces la internet.
AVLIL a scris:
Da, daca obtineti dreptul si copilul zice ca nu vrea sa vina, aveti hotararea degeaba. Nu, un minor nu poate fi executat si, deci, nu aveti cum sa-l onligati pe copil.
De asta ma temeam si eu, sa nu deschid un proces care oricum ar inrautati lucrurile si sa nu-mi foloseasca la nimic ceea ce obtin. Nu vreau sa-mi "execut" copilul Doamne fereste!!! Dar in momentul acesta imi dau seama ca nu ar spune nimic in fata mamei lui, de care e atasat cu siguranta dar de care se si teme! Ultima data cand a plecat din casa mea (acum vreo 10 luni) a plecat in urma unui telefon dat de fosta sotie care ii cerea IN CLIPA ACEEA sa vina acasa! Pentru ca am intarziat jumatate de ora tremura cand l-am dus si avea lacrimi in ochi zicand - ce o sa iasa cand ajunge acasa! Si replica lui a fost clara - Nu stai tu cu ea! Si uite asa, dupa o perioada destul de lunga cand statea mai mult la mine decat la ea (din initiativa lui nu obligat de mine) am ajuns aproape sa nu il mai vad!
Acum situatia e si mai complicata, nici nu stiu unde este (decat aproximativ - orasul si zona), daca nu mai raspunde la telefon am pierdut orice contact cu el! Ce o fi insemnand pasajul din lege in care se spune ca as avea dreptul de a mentine legaturi personale cu minorul nu stiu! Nu am dreptul asta decat daca mama e de acord! Daca nu platesc pensia alimentara si nici macar nu am dreptul sa stiu unde e copilul meu! Lui e suficient sa-i spuna mama - Sper ca nu vrei sa te duci! si nu mai misca un deget!
Nici mie nu imi spune copilul prea multe dar imi dau seama cum se strecoara si cum se ascunde ca sa imi poata da un telefon (niciodata nu raspunde de fata cu mama, pot sa sun eu de o mie de ori!). Ce l-a invatat? Sa se poarte ca un hot de la varsta asta! Sa se ascunda de ea ca sa vorbeasca cu mine? Cat ii va lua sa se ascunda si de ea ca sa faca alte prostii? Nu are nimic de-a face toata situatia asta cu "ilegalitatea" dar vi se pare normal ca un copil de varsta asta sa scrie mesaj la 1-2 noaptea cu scuza ca "acum a putut"? Ce inseamna nu a putut pentru un copil in vacanta? Ca nu a reusit sa ramana singur, nu? E normal?
Proces de reincredintare nu pot face, nu stiu nimic despre conditiile in care sta acum, nici cum o cheama pe ea dupa casatorie nu stiu, se pare ca mai au si alt copil... poate parea halucinanta povestea asta dar din pacate e cat se poate de reala! Ce sa fac? Sa pun un detectiv pe urmele lor? A stiut intotdeauna cat tin la copilul meu si mereu l-a folosit impotriva mea, neluand in calcul si fapul ca ii face lui rau in primul rand si apoi mie!