avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Activitate florynelo

Activitate florynelo

Buna ziua ! Pe un Titlu de proprietate de teren agricol, emis in anul 2002, sunt trecute 4 persoane, trei frati si un verisor, titlul nemetionand ca vreunul sa aiba o cota mai mare. In anul 2006 unul din frati a decedat, iar fiul sau (unic mostenitor), prin demersuri la oficiul de cadastru a obtinut un Extras CF unde este mentionat ca proprietar a ¼ parte din immobile. Cu 5-6 ani in urma, in baza acestui extras CF, el a vandut acea cota de 1/4. Acum verisorul are pretentia (insotita de amenintari de dare in judecata prin avocat) ca jumatate din toata suprafata trecuta in Titlul de proprietate sa-i revina lui, desi nu exista niciun act ulterior anului emiterii Titlului de proprietate. Este legala aceasta pretentie ? Cum prevad legile in vigoare, exista exceptii? Urmarea ar fi ca doi frati trecuti in titlul de proprietate sa-si imparta intre ei doar ¼ din suprafata titlului de proprietate (1/4 fiind déjà vanduta si 2/4 pretentia verisorului). Unul dintre frati, avand varsta inaintata si bolnav, ar vrea sa-si vanda si el partea, dar considera incorrect sa poata vinde mult mai putin de ¼, cu cat a fost déjà vanduta o parte(nepotul). O poate vinde si cum? Mentionez ca tot terenul a fost arendat unor societati.
Va multumesc !
Locuiesc intr-un municipiu de judet (unde am si domiciliul stabil) si mai am o casa intr-un sat. Pentru casa din sat, nelocuita din anul 2012, nu am achitat taxa de salubrizare si am achitat toate obligatiile pretinse de primarie si pentru anul 2021 inca din luna martie. In luna februarie 2022, dorind sa achit obligatiile anului current, constat ca primaria mi-a calculat taxe speciale salubrizare pentru doua personae, desi nu locuiesc acolo, nu am chiriasi, incepand cu luna august 2021. Temeiul legal invocat de primarie este o hotarare a consiliului local al comunei, care la randu-i invoca o hatarare a consiliului judetean ce prevede ca in cazul caselor nelocuite se va achita taxa pentru o persoana. Codul fiscal la art. 484, precum si Legea 273 la art.30(6) prevad acelasi lucru: Taxele special se incaseaza numai de la persoanele fizice si juridice care se folosesc de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective. Pot hotararile consiliilor locale, sau judetene sa aiba prevederi contrare legilor, unele speciale ? Pot fi obligat sa platesc taxa speciala, desi nu locuieste nimeni acolo, chiar si pentru o persoana, la fel ca si unul care locuieste acolo si beneficiaza de serviciile de salubrizare ?
Va multumesc !
Nu lipsit de importanta ar fi si aflarea pentru ce a fost emisa acea autorizatie de vanatoare, ce specie de vanat, deoarece din cate stiu iepurii, fazanii, sau alte specii mici nu se vaneaza seara, iar pentru mistreti trebuie autorizatie speciala.
Răspuns la discuția mostenire
Stimate domnule avocat Klein, tin sa va multumesc pentru raspunsul clar furnizat si rog sa primiti scuzele mele pentru aceasta intarziere in a va multumi. Intre timp am incercat sa aflu date despre fiica mea, pe care am vazut-o cu multi ani in urma. In acest sens am trimis un mail la evidenta populatiei din judetul/orasul unde s-a nascut si am intrebat ce formalitati trebuie sa indeplinesc si daca (redau exact textul trimis): <…si daca problema poate fi rezolvata si prin intermediul postei electronice,ori numai cu posta clasica, cu confirmare de primire.> Raspunsul integral primit, fara vreun nume a celui care mi l-a trimis: <STIMATE DOMN, CA RASPUNS LA SOLICITAREA DUMNEAVOASTRA, PRECIZAM FAPTUL CA, POTRIVIT DISPOZITIILOR LEGALE IN VIGOARE ORICE FURNIZARE DE DATE CU CARACTER PERSONAL SE FACE CU CONSIMTAMANTUL PERSOANEI IN CAUZA. ASTEFL ESTE IMPERIOS NECESAR SA FURNIZATI TOATE DATELE DUMNEAVOASTRA DE IDENTIFICARE, PRECUM SI ALE PERSOANEI DESPRE CARE SOLICITATI INFORMATII, URMAND CA IN CAZUL IDENTIFICARII ACESTEIA SA FIE CERUT CONSIMTAMANTUL EI PENTRU A VA PUTEA FURNIZA ORICE DATE CARE O PRIVESC.>
Am revenit cu un nou mesaj si am intrebat daca sa folosesc posta electronica sau clasica. Raspunsul integral primit, nesemnat :< Buna ziua, doar personal, fara posta/posta electronica.>
Sunt uluit. Ca sa aflu niste date despre fiica mea, care poate nici nu mai este in tara, trebuie sa ma duc acolo ? Iar cand vor avea raspunsul, iar sa ma duc. Mentionez ca locuiesc la sute de km de acel oras, mi-ar trebui o zi sa ajung acolo, am o varsta, in acest an am avut si o problema cardiaca grava ce m-a tinut in spital la ATI. Cineva imi spunea ca vor sa ma duc personal deoarece trebuie sa achit o taxa de 6-7 lei. Le platesc si 60, numai sa nu fiu obligat la acele eforturi.
Rugamintea mea, iar: este adevarat ca numai prin prezenta mea acolo se poate rezolva problema?
Răspuns la discuția mostenire
Va multumesc !

Discuție mostenire
Buna seara,
Am o mare rugaminte de a mi se da un raspuns la urmatoarea situatie. Din casatoria actuala au rezultat doi copii, un baiat si o fata. Baiatul a decedat la varsta de 38 ani si in urma lui au ramas 4 minori. Dintr-o casatorie anterioara mai am 2 copii, de unul nu mai stiu nimic de foarte multi ani, iar al doilea ma cauta doar in ultima vreme, de cand a auzit ca as fi bolnav, ceea ce ma face sa cred ca nu dragostea l-ar fi napadit brusc. Cu sotia, bolnava si ea, avem un apartament si alte bunuri gospodaresti, toate facute de noi. Care sunt drepturile de mostenire, cum se imparte tot ? Se poate face testament, sau alt act care sa nu fie atacat, in asa fel ca sa excludem pe cineva, care nu a manifestat niciun fel interes fata de noi? Va multumesc !