avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Activitate macsimelena

Activitate macsimelena

BUNA ZIUA!

VA CER AJUTOR IN URMATOAREA PROBLEMA :

DETINEM UN TITLU DE PROPRIETATE PENTRU O SUPRAFATA DE TEREN AGRICOL, TITLU PE CARE SUNT TRECUTI DOI MOSTENITORI
DETINEM SI UN CONTRACT DE PARTAJ INTRE CEI DOI MOSTENITORI, CONTRACT PRIN CARE UNUL DINTRE EI CEDEAZA DREPTUL SAU IN FAVOAREA CELUILALT

CUM AR TREBUI DE PROCEDAT CA PE TITLUL DE PROPRIETATE SA FIE TRECUT DOAR MOSTENITORUL IN FAVOAREA CAREIA S-A INCHEIAT CONTRACTUL DE PARTAJ? SE POATE FACE PRIN NOTARIAT SAU TREBUIE INITIAT UN PROCES IN INSTANTA?

DACA SE POATE FACE PRIN NOTARIAT, ESTE NECESARA PREZENTA AMBELOR PARTI?
EXISTA UN TERMEN DE TIMP LIMITA IN CARE SE POATE SCHIMBA TITLUL DE PROPRIETATE?

MULTUMESC MULT
Buna ziua.Va relatez cat pot de succint urmatoarea situatie in care ne aflam cu rugamintea de a primi cateva sfaturi pertinente. Iata despre ce este vorba: strabunica tatalui meu a avut o mostenire de 10,5 Ha teren agricol intr-un trup comun. A dat de zestre cate 77 prajini fiecaruia dintre 5 copii ai sai, restul terenului pana la 10,5 Ha pastrandu-l pentru folosinta proprie. Una dintre matusi a vandut parintilor tatalui meu partea ei de 77 prajini totodata facand o intelegere verbala de schim de acceasi suprafata de teren cu unul dintre unchii tatalui meu in asa fel incat cele doua terenuri sa poata fi alaturate. In total tatal meu a mostenit deci154 prajini. Inainte de retrocedarea terenurilor, in 1983, o familie a primit de la CAP o suprafata de 250 m2 pentru constructia unei locuinte, teren care s-a atribuit din suprafata mostenita de tatal meu. Aceasta familie ocupa astazi in mod abuziv 941 m2 desi are titlu de proprietate doar pe 250 m2 cu un front la strada de aprox 20 m liniari si a deschis actiune judecatoreasca de uzucapiune impotriva tatalui meu motivand ca detine netulburata acest teren de 30 de ani.Expertizele topo efectuate pe terenul mostenit de tatal meu au aratat fiecare ca avem o suprafata de teren in plus fata de titlul de proprietate eliberat motiv pentru care am deschis actiune judecatoreasca impotriva primariei, proces in care a intervenit in nume propriu si familia mentionata.In primul rand, instanta nu ia in considerare ca aceasta familie detine suprafata de 941 m2 din terenul nostru aratand ca deoarece avem teren in plus fata de titlu, surplusul ar trebui sa intre in rezerva primariei atata vreme cat nu avem acte care sa dovedeasca de unde provine surplusul. Mentionez ca fiecare dintre unchii tatalui meu si-au vandut parcelele primite si ca nici un vecin dintre cei actuali nu revendica nici un cm de pamant, ceea ce inseamna ca au cu totii suprafetele corecte. Intrebarea mea era daca in aceste conditii tatal meu poate revendica restul de teren care a ramas dupa strabunica sa, acela pe care v-am spus la inceput ca aceasta si l-a oprit pentru folosinta proprie si care nu a fost revendicat de nici unul dintre mostenitori.In mod sigur nu mai este aceeasi suprafata cat a fost initial pentru ca de-a lungul timpului masuratorile sa-au facut in moduri diferite.Cat priveste actiune de uzucapiune, va rog sa-mi spuneti daca aceasta familie poate avea vreo cauza de castig atata vreme cat terenul in cauza se afla in litigiu din 2005. Multumesc.
Buna ziua. As dori sa stiu cum se face convertirea prajina-metru patrat pentru regiunea Moldova, (mai exact pentru judetul Suceava) avand in vedere ca am citit pe forum ca acest lucru difera de la o regiune la alta a tarii. Multumesc mult