avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Activitate iuliamaria2007

Activitate iuliamaria2007

va rog sa mă

ajutați cu un punct de vedere în următoarea speța:

Societatea A care are înscrise fapte in cazierul fiscal ca urmare a unei amenzi penale în temeiul art 9 lit c legea 241, si al cărei administrator are cazier judiciar si fiscal tot in temeiul art.9 lit c legea 241. Prejudiciul constatat în baza căruia s-a pronunțat condamnarea a fost achitat integral, cat si amenda penala primita de societate. Datorita condamnării persoanei juridice i s-a retras dreptul de deducere TVA în baza art 316 cod fiscal si OG39/2015.

Societatea B curata fără probleme nici pt. firma nici pt. administrator si plătitoare de tva

in cazul fuziunii prin absorbție (socitatea B o absoarbe pe A), societatea B își pierde dreptul de deducere al TVA datorita faptului ca a absorbit o societate care are aceasta sancțiune. ( de a nu deduce TVA).

nu știu cum sa interpretez existenta art. 151 din legea 286/2009 care spune ca

Efectele comasării şi divizări persoanei juridice
(1) În cazul pierderii personalității juridice prin fuziune, absorbție sau divizare intervenită după comiterea infracțiunii, răspunderea penală şi consecințele acesteia se vor angaja:
a) în sarcina persoanei juridice create prin fuziune;
b) în sarcina persoanei juridice absorbante;
c) în sarcina persoanelor juridice care au fost create prin divizare sau care au dobândit fracțiuni din patrimoniul persoanei divizate.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), la individualizarea pedepsei se va ţine seama de cifra de afaceri, respectiv de valoarea activului patrimonial al persoanei juridice care a comis infracțiunea, precum şi de partea din patrimoniul acesteia care a fost transmisă fiecărei persoane juridice participante la operațiune.

in contextul legii 31/1990, a codului fiscal si de procedura fiscala cat si a OG39/2015

codul fiscal spune ca organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol: la art. 316 alin 11 lit c dacă asociații/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăși au înscrise în cazierul fiscal infracțiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, de la data comunicării deciziei de anulare de către organele fiscale competente. Prin excepție, în cazul societăților reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se dispune anularea înregistrării persoanei în scopuri de TVA dacă:
1. administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni, au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015;
2. asociaţii majoritari sau, după caz, asociatul unic şi/sau administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi, în cazul altor societăţi decât cele menţionate la pct. 1, au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015;

iar

reînregistrarea în scopuri de TVA se face la cererea contribuabilului, dacă persoana impozabilă nu se încadrează în nicio altă situație de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, adică după 5 ani întrucât tot OG 39/2015 prevede la Art. 6 Scoaterea din evidenta a contribuabililor care au informații înscrise în cazierul fiscal lit. c) faptele sunt sancționate ca infracțiuni si nu au mai săvârșit fapte de aceasta natura într-o perioada de 5 ani de la data executării pedepsei; si d) faptele sunt sancționate conform legii penale cu amendă sau avertisment și nu au mai săvârșit fapte de această natură într-o perioadă de 5 ani de la data înscrierii informațiilor în cazierul fiscal;

ma gândesc ca in cazul fuziuni societatea A se dizolva si astfel poate fi radiata fără a fi si lichidata iar OG 39/2015 prevede la art. 6 litera j) ca scoaterea din cazier a faptelor se face dacă intervine decesul, respectiv radierea contribuabilului, mai are valabilitate art 151 din codul penal?

in ce măsura poate afecta scopul fuziunii, (care este, practic, pe lângă menținerea istoricului, experientei similare, activul și pasivul a societății A) redobândirea dreptului de deducere TVA, perpetuat prin societatea B absorbanta a societății A cat si o " imagine mai buna"
la sfarsitul lunii iunie a acestui an am participat la deschiderea ofertei pentru un obiectiv. In caietul de sarcini la care era anexat contractul se prevedea o garantie de buna executie cu o valabilitate de 365 de zile de la terminarea lucrarilor. in luna septembrie a acestui an am primit scrisoarea de acceptare a contractului si contractul cu mentiunea ca in termen de 28 de zile sa aducem autoritatii contractante contractul semnat si garantia de buna executie valabila pentru cele 365 de zile. Nu am primit inca contractul semnat de investitor insa ni s-a solicitat extinderea garantiei de buna executie pentru o valabilitate de 5 ani cf art 7 alin (3). Ce este de facut in acest caz intrucat oferta a fost cotata pentru o garantie de 1 an si nu 5 ani, adica in oferta nu am inclus acest risc de extindere a garantiei de la 1 an la 5 ani. Este legala aplicarea acestei legi daca licitatia a avut loc inainte ca aceasta lege sa intre in vigoare si mai ales ca, caietul de sarcini prevede o garantie de 1 an?