Dezvoltatorul are nevoie de bani; propune încheierea contractului cu clauza de penalități, dacă eu doresc asa, dar acest fapt nu-mi conferă niciun avantaj dacă este în dificultate financiara. Cat despre termene clare de racordare, depind de existenta sursei financiare și de alte aspecte administrative...asa ca o promisiune în acest sens poate fi adevărată sau infirmata.
Am încheiat o promisiune de cumpărare a unui apartament într-un imobil în construcție al carei termen de finalizare a fost 1 august si pentru care am plătit un avans de cca 25%. Dezvoltatorul nu a reusit sa finalizeze constructia integral si sa o racordeze la utilitati, dar mai multe apartamente printre care si cel contractat de mine sa afla la faza de finisaje foarte aproape de final. Dezvoltatorul imi propune sa inchei contractul si sa platesc cea mai mare parte a contravalorii (pana la cca 87%), deoarece: 1) imobilul este dezmembrat si apartamentele pot fi vandute si 2) pentru a-si plati ipoteca pe imobil, care afecteaza toate apartamentele corespunzator unei cote de cca 70% din preț, în limita valorii totale a ipotecii, care a ajuns la scadenta.
Nu știu cum sa procedez: sa accept cumpărarea și plata celei mai mari părți a prețului apartamentului, devenind proprietar dar fără sa îl pot locui deocamdată sau sa aștept finalizarea imobilului și mai ales racordarea acestuia la utilitati; nu pot estima termenul de finalizare efectiva, care depinde de posibilitățile de finanțare ale dezvoltatorului. În această ultima varianta ar trebui sa solicit încheierea unui adițional de decalare a termenului de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare?