avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Activitate CristinaIChirita

Activitate CristinaIChirita

Va multumesc, nu e mai complicat decat ati citit. M-ar ajuta daca imi puteti spune la ce instanta trebuie depus un recurs in anulare/ pt casarea hotararii.
Proces verbal de Ad. Generala Asoc. de proprietari, anulat de instanta, solutie definitiva

Prin respectivul proces verbal al adunarii generale s-au decis atat noua conducere a Asociatiei (au fost alegeri comitet + presedinte), cat si un anumit fond de reparatii lunar, colectabil timp de 4 ani cu incepere de la data adoptarii hotararilor adunarii.

1. In situatia ca procesul verbal anulat de instanta contine aceasta hotarare referitoare la colectarea fondului de reparatii (reparatii nebugetate in baza unor oferte sau altfel, ci doar sume lunare fixe, an de an) se pot recupera sumele achitate dar nelegal puse in lista ca fond de reparatii, pentru acea perioada?
Procesul verbal anulat este din 04.06.2019, anularea in instanta a avut loc in 10.06.2024.

2. Cum trebuie procedat pentru a recupera sumele achitate ca fond de reparatii, pentru acesti ani, fara temei legal? Fondul de reparatii strans in timp a fost utilizat cu alta destinatie decat cea legala, de fosta presed. (in mod dovedit), in alte scopuri decat era destinatia legala - pe administrative si alte chelt nejustificate sau artificial marite. (Motiv pentru care mai multi proprietari am decis sa nu-l mai achitam si sa reparam prin fond de reparatii constituit pe scari, nu al blocului).
Pana la primul termen au fost achitati cei 500 lei pretinsi ca fd reparatii restant,
Instanta a respins cererea de chemare in judecata ca ramasa fara obiect insa a decis si ca sunt in sarcina proprietarului reclamat cheltuielile de judecata. In astfel de situatii uneori instanta le acorda, alteori nu - jurisprudenta nu e unitara,
In situatia de fata, doar in baza unei aparente de drept, proprietarii ar trebui sa achite niste chelt. de judecata ocazionate de o conducere ilegala a asociatiei, care a deschis proces pentru restante fd reparatii de asemenea lipsite de temei legal.

3. fosta presedinta de asociatie, in baza acestui PV anulat, a deschis in 2023 doua actiuni de "fond reparatii restant" pe perioada martie.2020-apr. 2023, cu cheltuieli de judecata mai mari decat sumele imputate (840 lei cheltuieli pentru 500 lei, la fiecare) Nu detinea nici calitatea de membru al asociatiei de proprietari, in 2019, nici calitatea de presedinte legal ales al asociatiei (urmare a anularii acestui PV), nici contract de mandat pentru a putea reprezenta Asociatia - conform art. 57 lit. a), Legea 196/2018. Ca atare nu avea calitatea de reprezentant legal al Asociatiei, dupa cum nici avocatul angajat de Asociatie nu putea avea, pe cale de consecinta (!).

Se poate cere casarea hotararii date de instanta de fond, pentru motive de nelegalitate? Puterea de reprezentare este o condiție de fond în exercitarea acțiunii civile, constând în aptitudinea celui ce reprezintă partea de a exercita drepturile și obligațiile procesuale ale acesteia.

Probabil chiar instanța care a decis astfel ar fi trebuit să constate și să sancționeze lipsa calității procesuale active a Asociației de proprietari; totodată, să constate nulitatea tuturor actelor subsecvente întocmite de conducerea ilegală a Asociației de proprietari a bl. EM5 – inclusiv a cererii de chemare în judecată în cauza pentru care a acordat chelt de judecata - intrucat a anulat acest PV continand toate deciziile de AG din 04.06.2019. [“Admite capatul de cerere.. anulează hotărârea Adunării generale a Asociaţiei de proprietari din 4.06.2019.”]

Cu multumiri anticipate!
Va multumesc. In caz ca asa procedeaza in continuare, sesizam catre cenzor sau departamentul specializat din primarie? Cum ii pot obliga sa respecte aceasta obligatie legala?
Buna ziua,

in 22.03.2025 este programata adunarea generala la Asociatia de proprietari din care fac parte. Printre altele, la adunare se va prezenta raportul de gestiune pe 2024.
Am solicitat pe grupul wapp accesul la documentele asociatiei aferente anului 2024, iar de la comitetul executiv nu am primit raspuns timp de doua zile. Ieri, in a treia zi, am anuntat pe grup ca voi merge in timpul programului de casierie sa consult aceste documente - la casierie este fisetul in care se pastreaza documentele asociatiei - conform prevederilor art. 49 alin. 6, Legea 196/2018.
Aici, surpriza - casierul de serviciu mi-a interzis accesul la documente, administratorul/ seful casierului motivand ca presedintele de asociatie nu a fost de acord cu aceasta consultare a documentelor de catre mine.
In legea 196/2028 exista art. 28, exista art. 49 alin. 6, dar nu am gasit nici un articol care sa prevada aceasta interdictie. Va rog sa imi spuneti care este temeiul legal pentru interdictia de a consulta documentele contabile, atat pentru presedintele de asociatie de proprietari cat si pentru administrator.
Precizez ca nu am solicitat fotocopii ale documentelor, ci doar consultarea lor.
Cu multumiri anticipate