avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, in 22.03.2025 este programata adunarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, in 22.03.2025 este programata adunarea generala la ...

Buna ziua,

in 22.03.2025 este programata adunarea generala la Asociatia de proprietari din care fac parte. Printre altele, la adunare se va prezenta raportul de gestiune pe 2024.
Am solicitat pe grupul wapp accesul la documentele asociatiei aferente anului 2024, iar de la comitetul executiv nu am primit raspuns timp de doua zile. Ieri, in a treia zi, am anuntat pe grup ca voi merge in timpul programului de casierie sa consult aceste documente - la casierie este fisetul in care se pastreaza documentele asociatiei - conform prevederilor art. 49 alin. 6, Legea 196/2018.
Aici, surpriza - casierul de serviciu mi-a interzis accesul la documente, administratorul/ seful casierului motivand ca presedintele de asociatie nu a fost de acord cu aceasta consultare a documentelor de catre mine.
In legea 196/2028 exista art. 28, exista art. 49 alin. 6, dar nu am gasit nici un articol care sa prevada aceasta interdictie. Va rog sa imi spuneti care este temeiul legal pentru interdictia de a consulta documentele contabile, atat pentru presedintele de asociatie de proprietari cat si pentru administrator.
Precizez ca nu am solicitat fotocopii ale documentelor, ci doar consultarea lor.
Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 18:25, 21 Martie 2025
Aveti dreptul conform legii.
Buna ziua

Nu exista nici un temei legal prin care presedintele ar putea interzice accesul la documentele asociatiei. Dimpotriva, atat presedintele cat si administratorul sunt obligati legal sa faciliteze accesul proprietarilor la aceste documente.
Va multumesc. In caz ca asa procedeaza in continuare, sesizam catre cenzor sau departamentul specializat din primarie? Cum ii pot obliga sa respecte aceasta obligatie legala?
Buna ziua

În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compatimentului special creat in primarie. (legea 196/2018, art. 28, alin 4)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie locatari - cenzori / verificari contabilitate Maria Neagu Maria Neagu Va rugam un sfat! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Desi Adunarea Generala a proprietarilor unei asociatii de locatari a ales o comisie de cenzori, ... (vezi toată discuția)
Buna seara , va rog frumos cine poate sa-mi spuna daca am dreptul ... maiadorina maiadorina BUNA SEARA , VA ROG FRUMOS CINE POATE SA-MI SPUNA DACA AM DREPTUL SA CER COPII DE PE STATUL DE PLATA AL ADMINISTATORULUI SI PRESEDINTELUI UNEI ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, unde pot reclama un administrator de bloc? in luna ... aaannn aaannn Buna ziua, Unde pot reclama un administrator de bloc? In luna iunie si iulie nu a locuit nimeni la adresa respectiva si am facut si cerere in sensul acesta ... (vezi toată discuția)