avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Activitate ElaDragomir

Activitate ElaDragomir

Buna ziua,
Recitind L 227/2015 mai ales tratamentul fiscal al provizioanelor/ ajustarilor constituite, am unele indoieli, referitor la deductibilitatea acestor ajustari.
Codul Fiscal, art.26 din L227/2015. - alin (11), spune ca prevederile art.26, alin (1), lit. c) si j) se aplica pentru creanțele, altele decât cele asupra clienților reprezentând sumele datorate de clienții interni și externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri vândute, lucrări executate și servicii prestate, înregistrate începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Ce se intelege din acest lucru ?

ART. 26 - Provizioane/ajustări pentru depreciere și rezerve

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor și provizioanelor/ajustărilor pentru depreciere, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:

a) rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris și vărsat sau din patrimoniu, după caz;

b) provizioanele pentru garanții de bună execuție acordate clienților. Provizioanele pentru garanții de bună execuție acordate clienților se deduc trimestrial/anual numai pentru bunurile livrate, lucrările executate și serviciile prestate în cursul trimestrului/anului respectiv pentru care se acordă garanție în perioadele următoare, la nivelul cotelor prevăzute în convențiile încheiate sau la nivelul procentelor de garantare prevăzut în tariful lucrărilor executate ori serviciilor prestate;

c) ajustările pentru deprecierea creanțelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, în limita unui procent de 30% din valoarea acestora, altele decât cele prevăzute la lit. d), e), f), h) și i), dacă creanțele îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

1. sunt neîncasate într-o perioadă ce depășește 270 de zile de la data scadenței;

2. nu sunt garantate de altă persoană;

3. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;

d) provizioanele specifice, constituite de instituțiile financiare nebancare înscrise în Registrul general ținut de Banca Națională a României, de instituțiile de plată persoane juridice române care acordă credite legate de serviciile de plată, de instituțiile emitente de monedă electronică, persoane juridice române, care acordă credite legate de serviciile de plată, precum și provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice, potrivit legilor de organizare și funcționare;

e) ajustările pentru depreciere aferente activelor pentru care, potrivit reglementărilor prudențiale ale Băncii Naționale a României, se determină ajustări prudențiale de valoare sau, după caz, valori ale pierderilor așteptate, înregistrate de către instituțiile de credit persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit din state care nu sunt state membre ale Uniunii Europene sau din state care nu aparțin Spațiului Economic European, potrivit reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, și filtrele prudențiale potrivit reglementărilor emise de Banca Națională a României. Sumele reprezentând reducerea sau anularea filtrelor prudențiale sunt elemente similare veniturilor;

f) ajustările pentru depreciere înregistrate de către sucursalele din România ale instituțiilor de credit din state membre ale Uniunii Europene și state aparținând Spațiului Economic European, potrivit reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aferente creditelor și plasamentelor care intră în sfera de aplicare a reglementărilor prudențiale ale Băncii Naționale a României referitoare la ajustările prudențiale de valoare aplicabile instituțiilor de credit persoane juridice române și sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state care nu sunt state membre ale Uniunii Europene sau din state care nu aparțin Spațiului Economic European;

g) rezervele tehnice constituite de societățile de asigurare și reasigurare, potrivit prevederilor legale de organizare și funcționare, cu excepția rezervei de egalizare. Pentru contractele de asigurare cedate în reasigurare, rezervele se diminuează astfel încât nivelul acestora să acopere partea de risc care rămâne în sarcina asigurătorului, după deducerea reasigurării;

h) provizioanele tehnice constituite de persoanele juridice, administratori de fonduri de pensii facultative, respectiv administratori de fonduri de pensii administrate privat, potrivit prevederilor legale;

i) provizioanele de risc pentru operațiunile pe piețele financiare, constituite potrivit reglementărilor Autorității de Supraveghere Financiară;

j) ajustările pentru deprecierea creanțelor înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, în limita unui procent de 100% din valoarea creanțelor, altele decât cele prevăzute la lit. d), e), f), h) și i), dacă creanțele îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

1. sunt deținute la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătorești prin care se atestă această situație, sau la o persoană fizică asupra căreia este deschisă procedura de insolvență pe bază de:

- plan de rambursare a datoriilor;

- lichidare de active;

- procedură simplificată;

2. nu sunt garantate de altă persoană;

3. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
(10) În înțelesul prezentului articol, prin constituirea unui provizion sau a unei rezerve se înțelege și majorarea unui provizion sau a unei rezerve.

(11) Prevederile alin. (1) lit. c) și j) se aplică pentru creanțele, altele decât cele asupra clienților reprezentând sumele datorate de clienții interni și externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri vândute, lucrări executate și servicii prestate, înregistrate începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:
Pentru o persoana care obtine venituri din drepturi de autor ce varianta de colaborare ar fi de preferat: contrect de cesiune a drepturilor de autor, pfa sau pfi?
Daca aleg Pfa, ce obligatii am fata de stat ( declaratii, taxe si impozite, etc).
Pfa /Pfi-ul poate opta pentru sistem forfetar? Daca da, se va aplica aceeasi cota forfetara ca la contractul de drepturi de autor ( 40%)?
Multumesc anticipat!
Buna ziua,
In cazul veniturilor din drepturi de autor care sunt contributiile ce se vor achita?
Eu inteleg asa:
IMPOZIT ( final 10%) aplicat la BRUT - 40% (cota forfetara)
CAS (25% ) aplicata la salariul brut (minim sal. minim brut pe tara)
CASS (10%) aplicata la venitul brut (minim salariul minim brut pe tara)
Ce se intampla in cazul contributiei asiguratorii pentru munca ( 2,25% ) achitata de catre platitorul de venit? Aceasta se va aplica si asupra veniturilor din drepturi de autor?
Totodata, vreau sa va intreb: daca o persoana este salariata ( salariu mai mare de 1900 lei brut si, in paralel, realizeaza si venituri din drepturi de proprietate intelectuala ( sume sub 1900 de lei) , pentru cea de a doua categorie de venituri va achita contributii calculate la sal. minim pe economie, sau la efectiv suma castigata?
Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Daca firma doreste sa acorde propriilor salariati jachete de iarna, cine trebuie sa le plateasca? Mentionez ca unii dintre salariati isi desfasoara activitatea in aer liber, deci pentru ei ar fi echipement de protectie, in timp ce altii ar purta aceste jachete doar pentru eventuale deplasari sporadice sau pe drumul de acasa la locul de munca si invers.
In acest caz, conform legii, cine plateste aceste jachete?
Acestea ar fi si cu sigla firmei, deci...cumva o reclama pentru aceasta!
Multumesc anticipat pentru raspuns!