avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Echipament de protectie sau echipament de lucru
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Echipament de protectie sau echipament de lucru

Buna ziua,
Daca firma doreste sa acorde propriilor salariati jachete de iarna, cine trebuie sa le plateasca? Mentionez ca unii dintre salariati isi desfasoara activitatea in aer liber, deci pentru ei ar fi echipement de protectie, in timp ce altii ar purta aceste jachete doar pentru eventuale deplasari sporadice sau pe drumul de acasa la locul de munca si invers.
In acest caz, conform legii, cine plateste aceste jachete?
Acestea ar fi si cu sigla firmei, deci...cumva o reclama pentru aceasta!
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:32, 10 Noiembrie 2016
Echipamentul individual de lucru este acordat si este purtat in timpul lucrului pentru inlocuirea hainelor cu care angajatul se imbraca in timpul deplasarilor la / de la seviciu (pe srada). Se acorda in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca.
Echipamentul individual de protectie, asa cum ii este si denumirea, trebuie sa protejeze persoana care il poarta si conform legii, trebuie acordat gratuit angajatului si inlocuit in cazul in care ehipamentul si-a pierdut capacitatea de protectie (adica puful de pinguin, cu care este umpluta jacheta :), s-a tasat, s-a adunat tot in jurul buzunarelor si nu mai aveti loc unde pune salarul incasat).
In cazul de fata, daca angajatii lucreaza in conditii de temperaturi scazute, indiferent daca muncesc in interiorul sau exteriorul cladirii, au dreptul la jachete in mod gratuit.
Pentru echipamentele individuale de lucru nu exista prevederi speciale in actuala legislatie a muncii. Felul, numarul sau modul de acordare se poate face pe baza prevederilor vechi, daca aceste prevederi sau baza legala prin care au fost elaborate nu au fost abrogate sau nu contavin reglementarilor ulterioare (nu exista prevederi ulterioare pentru EIL).
Daca angajatorul vrea reclama si vrea sa impuna purtarea jachetei in acest scop, poate sa vi le ofere gratuit,
Daca angajatii o vor de fite, prin negociere. se poate ajunge la o intelegere cu angajatorul. daca i-ar place angajatului sa poarte o imbracaminte smechera atunci va plati pentru jacheta.
Daca doleantele sunt din partea amandurora atunci poate suporta fiecare jumatate din pret.
EIP se distribuie salariatilor cu respectarea Cerintelor minime de securitate si sanatate pentru dotarea lucratorilor cu EIP aprobate prin HG nr. 1048/ 2006.
Sortimentele de EIP (vezi anexe la HG) se stabilesc la nivelul firmei printr-o Lista interna cu EIP pe locuri de munca, lista care este anexa la contractul colectiv de munca si au la baza riscurile profesionale existente,
-art. 4 Echipamentul individual de protectie trebuie utilizat atunci cand riscurile nu pot fi
evitate
sau limitate suficient prin mijloacele tehnice de protectie colectiva ori prin masurile,
metodele sau procedurile de organizare a muncii.
-art. 7 Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, in special durata
purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual de protectie.
-art. 10 Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care
asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,
repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Echipamentul de lucru nu intra sub incidenta legislatiei ssm, se distribuie de catre angajator conform reglementarilor proprii, mentionate in Contractul colectiv de munca si Regulamentul de ordine interioara si face parte din cele mentionate la
-art.3 (2) Sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):
a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special
pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii
de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
g) dispozitivele portabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.
In cazul jachetelor de care amintiti dvs., angajatorul le poate distribui ca EIP lucratorilor care desfasoara activitati in aer liber (se incadreaza la art.10 al,1) si pe inventarul de interventie al conducatorului locului de munca pentru lucratorii care desfasoara activitati ocazionale in aer liber (se incadreaza la art.10 al.2).
Cuantumul de plata pentru lucratori in cazul utilizarii jachetelor si in afara activitatilor din cadrul firmei se stabileste prin contractul colectiv de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echipament de lucru loredana1979 loredana1979 Buna seara! As dori sa stiu cine trebuie sa plateasca echipamentul de lucru. Mentionez ca sunt angajata la o firma de paza si in fiecare an echipamentul ... (vezi toată discuția)
Contravaloare echipament de lucru BX BX Contravaloare echipament de lucru O firma solicita angajatilor care isi inceteaza contractul de munca prin demisie sa plateasca echipamentul de protectie ... (vezi toată discuția)