avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Echipament de lucru
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Echipament de lucru

Buna seara! As dori sa stiu cine trebuie sa plateasca echipamentul de lucru. Mentionez ca sunt angajata la o firma de paza si in fiecare an echipamentul de lucru se schimba,iar eu sunt obligata sa platesc rate lunare pentru acesta. Trebuie sa adaug ca echipamentul este format din pantaloni,camasa,veston,sapca si toate sunt inscriptionate cu sigla firmei unde lucrez. Exista vreo specificatie in lege cu privire la obligativitatea angajatului la plata echipamentului de lucru?
Multumesc anticipat.
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 18:11, 15 Martie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul trebuie sa plateasca tot ce tine de desfasurarea activitatii la locul de munca, inclusiv examenul medical de medicina muncii, la angajare si periodic.
Denumirea de echipament de lucru nu este cuprinsa in legislatia actuala, ci doar cea de echipament individual de protectie.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a EIP aprobate prin HG nr. 1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
- Art.10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care
asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,
repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
In cazul dvs., firma de paza, respectivul echipament este considerat EIP daca il purtati numai la locul de munca/ postul de lucru, adica va schimbati la intrarea/ iesirea in/ din schimb intr-un spatiu special amenajat. In restul timpului, uniforma se pastreaza in dulap individual, sub cheie, in spatiul special amenajat.
Angajatorii, de regula, nu amenajeaza/ nu pot sa amenajeze spatiile de depozitare, lucratorii poarta echipamentul si pe strada/ in mijloacele de transport, etc., motiv pentru care se apeleaza la prevederile art.10 al.(2). Procentul de contributie baneasca a lucratorilor la costurile uniformei, trebuie mentionat/ negociat in CCM semnat la nivelul firmei si inregistrat la ITM.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Echipamentul la care faceti referire nu poate fi incadrat ca echipament individual de protectie in conformitate cu prevederile din alin. 2 din art. 3 din HG nr. 1.048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca. Daca nu este incadrat ca EIP atunci angajatorul nu are obligatia acordarii acestuia in mod gratuit. Ramane sa vedeti ce prevede contractul colectiv de munca sau contractul dumneavoastra individual de munca referitor la cine suporta costurile dotarii.

(1) In sensul prezentei hotarari, prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.
(2) Sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):
a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
g) dispozitivele purtabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echipament individual de protectie ivanvintilica ivanvintilica Uniforma si incaltamintea unui agent de securitate, sunt considerate la un loc, echipament individual de protectie conform legii 319/2016 ? Daca este asa, ... (vezi toată discuția)
Tratamentul financiar-contabil al echipamentelor de lucru kireinasrl kireinasrl Buna ziua, As dori sa stiu care este tratamentul financiar-contabil al echipamentelor de lucru ( salopete, tricouri, etc.). La plecarea angajatului ce se ... (vezi toată discuția)
Echipament de lucru si de protectie emiha emiha Cum se platesc echipamentele de lucru (salopete, halate) inscriptionate cu sigla firmei? Tinand cont de faptul sunt achizitionate de la o firma protejata.. ... (vezi toată discuția)