avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Echipament de lucru si de protectie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Echipament de lucru si de protectie

Cum se platesc echipamentele de lucru (salopete, halate) inscriptionate cu sigla firmei? Tinand cont de faptul sunt achizitionate de la o firma protejata.. Unii zic 50% societatea si 50% salariatul.Exista o lege care ne poate lamuri pe aceasta tema?
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
emiha, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 23:40, 23 Aprilie 2012
Da, Contravaloarea echipamentelor de lucru se suporta 50% de angajati si 50% de angajator, iar contravaloarea echipamentelor de protectrie se suporta in intregime de angajajator.
Chiar daca sunt achizitionate de la o firma protejata?tot asa se face plata....nu pot fi platite de angajator in totalitate?
In legislatia de securitate a muncii veche se facea distinctia intre ecipamentul individual de protectie (EIP) acordat gratuit si echipamentul de lucru care se achita 50% de catre angajator si 50% de angajat. Din 2006 odata cu intrarea in vigoare a L 319/2006 notiunea de echipament de lucru a disparut din legislatia de SSM.
Majoritatea angajatorilor in urma identificarii si evaluarii riscurilor de la locurile de munca stabilesc dotarea cu EIP si includ in cadrul acestuia si salopeta sau halatul, in aceste conditii acestea fiind acordate gratuit deoarece sunt considerate EIP.
Mai am o neclaritate in HG 1048/2006 Art. 3. - (1) în sensul prezentei hotărîri, prin echipament individual de protecţie se înţelege orice echipament destinat să fie purtat sau ţinut de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi orice element suplimentar sau accesoriu proiectat în acest scop.
(2) Sunt excluse din definiţia cuprinsă la alin. (1):
a) îmbrăcămintea de lucru şi uniformele obişnuite care nu sunt proiectate în mod special pentru a proteja securitatea şi sănătatea lucrătorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenţă şi salvare;
c) echipamentul individual de protecţie purtat sau folosit de armată, poliţie ori de alte instituţii de ordine publică;
d) echipamentul individual de protecţie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoapărare sau de descurajare;
g) dispozitivele portabile pentru detectarea şi semnalizarea riscurilor şi factorilor nocivi.

Putem incadra salopetele si halatele la alin (2) lit a) imbracaminte de lucru?
Ce domeniu de activitate are societatea pt care va interesati?

Alte discuții în legătură

Vestimentatie la locul de munca aura87 aura87 daca angajatorul impune o anumita tinuta vestimentara nu trebuie sa acorde angajatului o anumita suma la un interval de timp pt achizitionarea hainelor, as ... (vezi toată discuția)
Urgent !!! plata echipamentului de lucru Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am o mare nedumerire si anume exista vreo lege care reglementeaz plata echipamentului de lucru de catre angajat sau se stabileste de comun acord cu ... (vezi toată discuția)
Echipament de lucru loredana1979 loredana1979 Buna seara! As dori sa stiu cine trebuie sa plateasca echipamentul de lucru. Mentionez ca sunt angajata la o firma de paza si in fiecare an echipamentul ... (vezi toată discuția)