avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Vestimentatie la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Vestimentatie la locul de munca

daca angajatorul impune o anumita tinuta vestimentara nu trebuie sa acorde angajatului o anumita suma la un interval de timp pt achizitionarea hainelor, as vrea sa stiu daca exista o anumitra prevedere in acest sens in codul muncii
multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:49, 3 August 2012
Daca se poate face dovada ca se incadreaza la echipament de lucru, atunci la achizitionare se achita 50% de catre angajat.
Daca vestimentatia impusa de angajator are atributele echipamentului de lucru, valoarea integrala este suportata de angajator. Daca vestimentatia are caracterul echipamentului de lucru atunci o parte din valoare va fi suportata de salariat. Daca vestimentatia impusa nu are legatura cu echipamentul de protectie, sau de lucru, atunci, prin Regulamentul intern, CCM la nivel de unitate se va reglementa modalitatea prin care se suporta cheltuiala cu aceasta tinuta.



LIVIU NISTEA a scris:

Daca vestimentatia impusa de angajator are atributele echipamentului de lucru[/b], valoarea integrala este suportata de angajator. Daca vestimentatia are caracterul echipamentului de lucru atunci o parte din valoare va fi suportata de salariat.






Eu zic sa nu mai dam raspunsuri daca nu suntem in tema cu subiectul, sa le luam pe rand: definitia echipamentului de munca in conformitate cu prevederile art.5 lit i) din L 319/2006 este reprezentat de orice maşina, aparat, unealta sau instalatie folosita in munca;
Dupa cum se vede nu are nici o legatura cu imbracamintea lucratorilor.
Echipamentul individual de protectie (EIP) este definit ca orice echipament destinat a fi purtat sau mânuit de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea şi sanatatea la locul de munca, precum şi orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv; Acest echipament individual de protectie este acordat gratuit de catre angajator iar necesarul de EIP este functie de riscurile identificate si evaluate pentru fiecare loc de munca.

danacj a scris:

Daca se poate face dovada ca se incadreaza la echipament de lucru, atunci la achizitionare se achita 50% de catre angajat.



Odata cu alinierea legislatiei noastre cu legislatia UE si intrarea in vigoare a Legii 319/2006 a securitatii şi sanatatii in munca, notiunea de echipament de lucru a disparut si odata cu ea a disparut
si prevederea ca echipamentul de lucru se achita 50% de catre angajator si 50% de catre angajat.
In concluzie daca acea vestimentatie nu are rolul de a-l proteja pe lucrator si nu este incadrata ca EIP in acest caz angajatorul nu poate fi obligat sa suporte partial sau total costul acesteia.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
inspectorSSM, utilizator
Va multumesc pt raspunsuri. As mai dori o lamurire, angajatorul are dreptul sa te oblige sa ai o anumita tinuta, de tipul uniforma, daca nu ti-o asigura?
Daca angajatorul doreste ca toti lucratorii sa poarte o anume uniforma, al carui model il prezinta angajatilor, atunci aceasta va fi considerata echipament individual de protectie.
Daca angajatorul doreste ca lucratorii sa poarte o tinuta decenta, fara zorzoane, excentricitati, etc., atunci in Regulamentul de ordine interioara al firmei se vor insera "principiile" tinutei decente acceptate in cadrul firmei, principii aduse la cunostinta lucratorilor la semnarea contractului individual de munca.

Alte discuții în legătură

Echipament de lucru si de protectie emiha emiha Cum se platesc echipamentele de lucru (salopete, halate) inscriptionate cu sigla firmei? Tinand cont de faptul sunt achizitionate de la o firma protejata.. ... (vezi toată discuția)
Urgent !!! plata echipamentului de lucru Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am o mare nedumerire si anume exista vreo lege care reglementeaz plata echipamentului de lucru de catre angajat sau se stabileste de comun acord cu ... (vezi toată discuția)
Echipament de lucru loredana1979 loredana1979 Buna seara! As dori sa stiu cine trebuie sa plateasca echipamentul de lucru. Mentionez ca sunt angajata la o firma de paza si in fiecare an echipamentul ... (vezi toată discuția)