avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Activitate Coicea.daniel

Activitate Coicea.daniel

Am cerut U1 din franta, am depus la AJOFM, inclusiv anexele cu perioadele lucrate dar baza de calcul este pe somajul din România nu pe cel din franta, adica 598 ron nu 965€,cat este in franta.
In decizie scrie : Conform ordinului / deciziei 762 din 2019 / 12/18

Cornel Vasile a scris:

1.Dacă în ultima perioadă aţi lucrat (ca angajat sau lucrător independent) într-o ţară din UE şi aţi locuit în alta, în care aţi revenit mai rar de o dată pe săptămână, puteţi solicita indemnizaţia de şomaj fie în ţara de domiciliu, fie în cea în care aţi lucrat.
Dacă vă întoarceţi în ţara de domiciliu, veţi avea nevoie de formularul U1, emis de autorităţile din ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Astfel, dacă aţi avut domiciliul în Romania în timp ce aţi lucrat în Franta, puteţi solicita prestaţii de şomaj în Romania, dacă vă întoarceţi acolo.

2. Cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, și este egal cu :
valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an + o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.

3. Nu regasesc in Legea si in HG modul de calcul al cuantumului indemnizatiei in cazul veniturilor din UE. ..pe decizia data scrie baza legala a acordarii ? Daca da , postati articolele.

Conform site-ului europa.eu la indemnizați de somaj :

În cazul în care, pe durata ultimei perioade în care ați făcut naveta, ați mers acasă mai puțin de o dată pe săptămână, puteți să solicitați prestații de șomaj în ce țară doriți (țara de reședință sau țara în care ați lucrat ultima dată).

Această regulă se aplică începând cu 1 mai 2010, dar unele oficii de ocupare a forţei de muncă nu o ştiu încă. Dacă aveți probleme cu plata prestațiilor dumneavoastră de șomaj în străinătate, contactați serviciile noastre de asistență.
Coicea.daniel a scris:

In decizie scrie : Conform ordinului / deciziei 762 din 2019 / 12/18

Cornel Vasile a scris:

Legea europeana nu sustine ce spuneti dvs .. avand in vedere ca dreptul la somaj s-a stabilit in tara se aplica legea 76/2002 .



Am lucrat in franta 7 ani si acum am ramas fara serviciu, am solicitat ajutor de somaj in romania deoarece aici am domiciliu. In franta am avut contract pe perioada determina (dar fara intreruperi) si acord de dubla inpunere de la anaf, cu locuinta oferita de angajator. Lucram cate 3 luni si o luna veneam in romania. In decembrie am depus solicitare de somaj la craiova si azi am fost chemat pentru semanrea somajului, dar am foat incadrat sa primesc ajutor de șomaj cat este in romanaia plus 3 % din media salariilor avute in franta, deși am mai mult de 10 ani vechime totala in munca. Agentia de somaj spune ca asa se procedeaza si ca astea aunt veniturile care mi se cuvin. Deși legea europeana spune ca se poate face solicitarea in tara de domiciliu si somajul sa se plateasca din tara in care am lucrat. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie și ce drepturi am in situatia expusa. Multumesc
Bună ziua, va rog ajutați-mă în urmatoarea problema.
Împreună cu soția și copii ne-am mutat în casa bunicii ei la insistentele bătrânei, sa avem grija de ea și sa ne lase casa și terenurile agricole deținute de ea, făcându-i soției un testament prin care lasă toată averea după deces. Am investit în ultimul an munca și bani în proprietate (aproximativ 40.000 lei) ca să aflăm că de fapt bătrână făcuse un act socrului meu în urma cu mulți ani în urma (nu știu despre ce act este vorba deoarece nu ne-a zis nimeni de el și nu ni-la arătat nimeni), doar am aflat ca bătrână nu poate face nimic făra semnătura socrului meu.
In momentul de fata am fost alungați din locuință de către bătrână, luandu-doar hainele și actele. Toate bunurile materiale rămânând acolo și nici nu suntem lăsați sa ni le luam. Avem amândoi buletinele pe adresa ei. Ce pot face în aceasta situație, la care autorități și care ar fi procedura de recupera a bunurilor și a sumelor investite.
Mulțumesc anticipat.
Bună seara, as dori sa ma ajutați cu calculul pensiei de invaliditate grad 3 obținută in data de 18.11.2016, fiind născut în 07.1962 cu vechime de 35 ani și 7 luni din care 8 cu grupa 1, sex :M
Mulțumesc anticipat