avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza pensia de invaliditate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza pensia de invaliditate?

Buna seara,
As dori sa aflu cum se calculeaza pensia pe caz de boala la 36 de ani, cu o vechime de 15 ani daca se include si CCC.
Va multumesc.
Se calculeaza punctajele anuale pe cei 15 ani.Pentru diferenta de pana la 35 de ani(stagiul complet de cotizare) se acorda stagiu potential potrivit legii 263/2011
Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Se inmulteste 0,70,0,55,sau 0,35 puncte(in functie de gradul de invaliditate) cu 20 de ani de stagiu potential.Rezultatul inmultirii se aduna cu total puncte realizare in cei 15 ani,apoi se inparte la 35 de ani(stagiul complet)si se optine punctajul mediu anual.Punctajul mediu anual se inmulteste cu valoarea punctului de pensie,care la acest moment este de 732,8 lei.Rezultatul este cuantumul pensiei.
Multumesc mult. Sanatate!
Buna ziua,
Am inregistrat de 2 luni pensia de invaliditate avand 6 luni somaj, o zi de lucru si am inteles ca se pune si facultaea pe care eu o am de 3 ani.As dori sa stiu cam cat as lua? Mentionez faptul ca am 27 de ani si am si o indemnizatie de handicap gradul 2 iar pensia de invaliditate este gradul 3.Multumesc
Veti primi indemnizatia minima pentru pensionari de 350 de lei.

[ link extern ]


Punctajul mediu anual va fi de aproximativ 0,34-0,35
Pensia va fi de aproximativ 260- 267 lei
BUna ziua. Poate ma ajutati si pe mine cu calculul pensiei de invaliditate. In mai putin de 1 luna ies la pensie cu gradul 2 de invaliditate. Am vechime 35 ani si ceva, varsta 56. Ati putea sa imi spuneti cum sa fac un calcul aprozimativ al pensiei car mi se va cuveni? Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pensia de invaliditate plesea_enache@yahoo.com plesea_enache@yahoo.com cu toate ca nu as vrea, am ajuns si in situatia asta, ma numesc plesea enache , am parkinson si sunt nevoit sa ma pensionez pe caz de boala , am 50 de ani si o ... (vezi toată discuția)
Pensie boala grad 2 Daniel1900 Daniel1900 La pensia de grad 2 ce anume se ia in considerare pentru a fi pensia mai mare ca si valoare? Conteaza de ce boli suferi? De gravitatea lor? Multumesc si astept ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate nesica nesica Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pensia de invaliditate gradul II avand in vedere ca sunt nascut in septembrie 1954 si lucrez din octombrie ... (vezi toată discuția)