avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Activitate zapmama

Activitate zapmama

Ba da, am reusit. Ne-am consultat cu avocat + notar, problema era cu cei de la asociatie care nu vroiau sa inteleaga.
Revin: nu se poate face nimic :( Nu conteaza ca esti proprietar, daca pe cartea funciara nu e trecuta cota parte din centrala => tot primul proprietar din anii 80 detine cota parte? Ce mizerie e asta? Apartamentul a mai avut 3-4 proprietari intre timp, cine sta sa vaneze cota parte? E o lupta cu mori de vant si cu minti inchise, care cred ca in 1992 erau o familie mare si unita si au cumparat impreuna o...centrala termica??
Asociatia nu elibereaza bani fara un act de la notar, precum ca tie ca si proprietar ti se cuvine cota, iar notarii spun ca nu pot redacta un astfel de act. Cum poate cota aia sa apartina unuia care nu mai e proprietar acolo de ani de zile, drept urmare nu mai face parte din asociatia de proprietari? Pe lista e trecut numele lui. Numele lui in dreptului numarului apartamentului care ne apartine si nici o lege din lume nu conteaza pt ei.
Culmea e ca, atunci cand au vandut fierul vechi din interiorul centralei, au venit sa ne aduca 30Ron...acum insa nu se mai considera asa :)) Devine frustrant...

P.S. gata, s-a rezolvat. incredibil. o adevarata aventura, ce mai.
Update:

Ei bine, am vorbit cu un avocat care a studiat hartiile si care ne-a dat dreptate. Este foarte clar, am citit contractul de vanzare-cumparare al primilor proprietari, unde scrie foarte clar ca CT este bun comun (fapt care reiese f clar si din legislatie), pretul apartamentului se calculeaza adaugand suma platita pt cota parte din CT. Partea trista este ca, unii din vechii proprietari care nu mai locuiesc in zona, s-au dus la notar cu actul vechi si li s-a facut o hartie din care reiese ca au dreptul la suma provenita din vanzarea centralei. E de-a dreptul ilar. Sau e rasul-plans? Cum a putut un notar sa semneze un asemenea act, cand pe contractul respectiv scrie f clar ca in clipa in care ai vandut apartamentul, iti iei la revedere si de la cota parte?
In fine, urmeaza confruntarea cu mintile inchise si apoi mai vedem.
Multumesc pt raspunsurile primite, mi-au fost de folos.

P.S. m-a amuzat teribil sa gasesc in contractul de vanzare-cumparare a CT o referire la art. 30 din Codul Familiei.
Multumesc din nou. Aseara am aratat niste extrase din legislatie, ce am putut gasi pe internet, doamnei care se ocupa de asta, dar dansa spune ca nu e valabil in cazul asta. Ca este singurul caz de genul asta in oras! :D
Ca ei au platit atunci o suma si acum o vor inapoi. Ca o investitie, stii, de parca CT e societate pe actiuni sau o cabana la munte pe care au cumparat-o impreuna. Glumesc acum, evident.
Ultima tentativa, astazi cerem parerea unui avocat. Daca e corect asa cum spun ei, ok, sa ramana asa. Deja devine complicat si nu cred ca merita efortul.
Multumesc pentru raspunsul prompt.

Si mie mi se pare normal sa fie asa. Insa ei vor "hartia, dom'le", stiti cum e. Desi mi s-ar fi parut suficient un act de identitate, dar ma rog. Daca merg la un notar cu cartea funciara si tot ce trebuie, imi poate face un act din care sa rezulte ca asa este corect?
Sau pot dovedi cu un articol de lege ceva?
Totul a inceput cand, administratorul blocului a venit cu o lista de semnaturi: trebuie semnat daca sunteti sau nu de acord cu vanzarea CENTRALEI TERMICE (de care apartineau candva, pe vremea cand functiona, 6 blocuri inclusiv al nostru). Acum multi ani, aceasta centrala a fost cumparata de la stat de catre asociatia de proprietari, fiecare contribuind cu o anumita suma. Anii au trecut, unii si-au vandut apartamentele mentionand si cota parte din centrala, altii nu. Si de aici multele si inevitabilele dileme.
Una dintre intrebari este: este legal sa vinzi un apartament pastrand cota parte din respectiva centrala (fara sa mentionezi macar ca exista)? Cum poti detine o cota parte dintr-o centrala aflata in cealalta parte a orasului? Nu ti-ai recuperat deja investitia in cota din centrala...prin vanzarea apartamentului (la un pret mult mai mare, logic)?
Ideea este ca am semnat atunci pentru vanzarea centralei insa, pe lista pentru recuperarea banilor este proprietarul initial al apartamentului (primul, intre timp apartamentul mai avand 3 proprietari.)
Acum proprietarii sunt impartiti in:
- cei care sunt primii proprietari ai apartamentelor in care locuiesc;
- cei care nu sunt primii insa au mentionata cota parte din CT in contractul de vanzare-cumparare si
- cei care nu sunt primii proprietari si nu au mentionata cota din CT in contractul de vanzare-cumparare.

Toata situatia e blocata pe moment - pentru cei din urma, se pare.

Exista mentionat in legislatie ceva referitor la o asemenea situatie?
Cine si ce drepturi are?

Multumesc anticipat pentru eventualele lamuriri.
Răspuns la discuția Reparatii acoperis bloc
Multumesc pentru raspunsuri, intre timp s-a efectuat reparatia, am contribuit evident cu suma. E in regula, acoperisul arata bine, caz inchis :-)
Partea mai putin amuzanta este inconstienta unora. Adica: am aflat ca, un cetatean de la ultimul etaj a cerut acum cativa ani (inainte ca noi sa ne mutam acolo) acordul prin semnatura al locatarilor ca el sa se extinda cu o camera intr-un spatiu comun. In schimb, el se angaja sa repare acoperisul, care inca de pe atunci se deteriorase. Nu stiu la ce s-au gandit ei, cum si ce au semnat...ideea e ca omul s-a extins si e bine merci iar acoperisul a fost, se pare, mai mult peticit. De unde si inevitabila reparatie recenta...
Lumea ar trebui sa fie mult mai atenta la ceea ce semneaza. Si tot a propos de semnaturi si aceleasi personaje, voi deschide alt topic :D
Răspuns la discuția Reparatii acoperis bloc
multumesc mult pentru raspuns!
se pare ca alegerea firmei s-a facut pe baza de "cunostinte". si ca pretul e unul bun caci s-ar fi putut ca suma sa fie si mai mare. ma rog. am platit un avans, nici nu se punea problema sa nu...doar ca vroiam sa stiu daca au procedat corect in stabilirea sumei. o sa fac niste calcule :)
Buna ziua,

de curand, locatarii imobilului in care locuiesc (de doar 3 ani) au contactat o firma pentru a efectua reparatii ale acoperisului, vechi de 23 de ani. Total de acord. Au facut niste calcule si fiecarui apartament ii revine o anumita suma, in functie de suprafata apartamentului. Apartamentul in care locuiesc se afla la demisol iar suma care ne revine de platit este de 1741 RON.
Intrebarea mea este daca nu ar fi fost corect sa se tina cont si de etaj...? Exista niste reguli in acest sens sau doar suprafata apartamentului conteaza?
Multumesc anticipat.